Forrás: Magyar Hírlap

Kövér László: Laborc Sándor vezetésével a Nemzetbiztonsági Hivatal törvényes ellenőrzési szerepe ellehetetlenül.

Kövér László szerint világosan látható annak a veszélye, hogy Magyarországon ellenzéki politikusok, közéleti személyiségek és újságírók megfigyelésére használhatják a titkosszolgálatokat. Az Orbán-kormány volt titokminisztere, a nemzetbiztonsági bizottság tagja szerint végleges a parlamenti ellenzék elhatározása, hogy többé nem vesz részt a bizottság munkájában.

Kövér szerint egy veterán bolsevikról van szó (Fotó: Horváth Péter Gyula)

A parlament nemzetbiztonsági bizottsága nem támogatta, a kormányfő hétfőn mégis kinevezte Laborc Sándort a Nemzetbiztonsági Hivatal élére. Emiatt a Fidesz és a KDNP képviselői a jövőben nem vesznek részt a bizottság ülésein – jelentették be szerdán. Kövér László (Fidesz) volt titokminiszter, az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának tagja lapunknak hangsúlyozta, hogy nem mondanak le bizottsági tagságukról, sőt ha olyan jeleket látnak, amelyek megalapoznak egy bizottsági meghallgatást, a képviselők élni fognak a törvény adta lehetőséggel.

„Ezzel az erőteljes gesztussal, a távolmaradással éppen azt akarjuk kifejezni, hogy a bizottság alkotmányos ellenőrzési szerepe ellehetetlenült. Azzal, hogy a kormány a bizottság többségének akarata ellenére kinevezett egy minden szempontból alkalmatlan személyt a Nemzetbiztonsági Hivatal élére, azt üzente: a végrehajtó hatalom arroganciája korlátlan az alkotmányos berendezkedés elvei szerint ellenőrzésre rendelt törvényhozói hatalom fölött” – jelentette ki az ellenzéki politikus. Ennek konkrét következményeit már megtapasztalhatták a képviselők Laborc Sándor arrogáns, pökhendi és lekezelő válaszaiban a főigazgató-jelölt bizottsági meghallgatásakor. Kövér szerint egy veterán bolsevikről van szó, aki csak abban a stílusban tud közlekedni, amelyet elsajátított annak idején Moszkvában, a KGB-akadémián.

„Megítélésünk szerint nagy baj van, az NBH-t olyan ember vezeti, akinek előélete finoman fogalmazva is homályba vész, gyakorlatilag átvilágíthatatlan. Ez az előélet önmagában véve olyan nemzetbiztonsági kockázat, amelyet egyetlen európai demokratikus ország, egyetlen NATO-tagállam sem vállalna rajtunk kívül” – mondta.

Szerinte ami Laborc tevékenységét illeti, nem tapogatózik homályban az ellenzék, hiszen már megbízott főigazgatóként sikerült szétvernie a nemzetbiztonsági apparátust. „Kinevezése tehát már nem a kockázat kategóriájába tartozik, hanem a megvalósult károkozáséba – mondta. – Nem remélhető, hogy a nemzetbiztonsági bizottság bármely, a testületre tartozó információt megtudhat ettől az embertől és Szilvásy Györgytől annak érdekében, hogy a titkosszolgálatok törvényes működését ellenőrizhesse. Ezért a jövőben abból a feltételezésből fogunk kiindulni, hogy Laborc Sándor vezetésével a Nemzetbiztonsági Hivatal nem működhet törvényesen.”

Kérdésünkre, hogy valóban volt-e többfordulós egyeztetés az ellenzék és a titkosszolgálatokat irányító miniszter között – ahogy ezt Szilvásy György mostanában többször elmondta tévészerepléseiben -, Kövér a következőket mondta: „Szilvásy György folyamatosan hazudik, ugyanúgy, mint a főnöke. Az egyeztetés csak annyi volt, hogy tényként közölte az ellenzékkel, kit kíván kijelölni, mi meg azt mondtuk, hogy ezt nem tartjuk jó ötletnek, és ebben maradtunk.” A fideszes politikus szerint semmi sem tekinthető alaposabb egyeztetésnek a jelölt bizottsági meghallgatásánál, amelyen Laborc nem kapta meg a képviselők, a bizottsági tagok többségének a támogatását.

Kövér László azt ígérte: a reményük szerint hamarosan bekövetkező kormányváltás után minden egyes aktát, papírt és dossziét meg fognak vizsgálni, amely ebben a ciklusban keletkezett. Az NBH átszervezésére szerintük éppen azért volt szüksége Szilvásy Györgynek, Gyurcsány Ferencnek és Laborc Sándornak, hogy mintegy ürügyet találva, meg lehessen semmisíteni azokat a dossziékat, amelyeknek a tartalma még kellemetlen lehet nekik.

Kövér László a leghatározottabban kijelentette: „Világosan látható annak a veszélye, hogy ellenzéki politikusok, közéleti személyiségek és újságírók megfigyelésére használhatják fel a titkosszolgálatokat. Anélkül, hogy tudnám ezt bizonyítani, biztos vagyok benne, hogy így történik. Arról is van tudomásom, hogy az NBH az elmúlt hónapok történéseivel összhangban a legfőbb tevékenységének az úgynevezett szélsőséges erők ellenőrzését tartja, ám a korábbinál jóval kevésbé tartja fontosnak az orosz titkosszolgálati behatolás meggátolását.”

Az ellenzéki politikusnak meggyőződése, hogy Laborcék folyamatosan sugalmazzák az állománynak is: fedjék fel – és ha nincsenek, kreáljanak – összekötő szálakat a szélsőséges erők és a jelenlegi parlamenti ellenzék között. „A szociális válságot előidéző, a saját politikai bázisát is szétverő kormányfő kezében régi, jól bevált kommunista és náci taktikai elemként már csak egyetlen ütőkártya maradt: folyamatosan olyan provokációkat generálni, amelyek a szélsőjobboldal veszélyét a mindennapi, egyre nyomorúságosabb valóságnál is nagyobbnak, félelmetesebbnek próbálják beállítani a társadalom előtt” – hívta fel a figyelmet Kövér László.

„A történtek ellenére paradox módon csak a törvényekben és a törvényes rendben bízhat az ellenzék a választásokig hátralévő időben, de egyszer mindenkinek el kell számolnia a tetteivel – mondta a politikus. – Azoknak is, akik a parancsokat kiadják, és azoknak is, akik végrehajtják a törvénytelen parancsokat.”

Varjú Frigyes

Comments are closed.


Fatal error: Uncaught wfWAFStorageFileException: Unable to verify temporary file contents for atomic writing. in /home/jatahu/public_html/wordpress/wp-content/plugins/wordfence/vendor/wordfence/wf-waf/src/lib/storage/file.php:51 Stack trace: #0 /home/jatahu/public_html/wordpress/wp-content/plugins/wordfence/vendor/wordfence/wf-waf/src/lib/storage/file.php(658): wfWAFStorageFile::atomicFilePutContents('/home/jatahu/pu...', '<?php exit('Acc...') #1 [internal function]: wfWAFStorageFile->saveConfig('synced') #2 {main} thrown in /home/jatahu/public_html/wordpress/wp-content/plugins/wordfence/vendor/wordfence/wf-waf/src/lib/storage/file.php on line 51