Forrás: NOL

Mottónk: „A reggeli péksütit majszolva nézzük a sajtot”

NOL * Lapzsemle * 2007. december 21.

Kiszállt a kormányzati negyed projektből Demján cége

Aránytalanul soknak tartotta a rá hárított közfeladatokat, ezért kiszállt a kormányzati negyed projektjéből a Demján Sándor nevével fémjelzett TriGránit-csoport – írta információkra hivatkozva a pénteki Népszava.

Ezzel akár jelentősen késhet a Nyugati pályaudvar szomszédságába tervezett beruházás, mivel a szerdára kidolgozott településrendezési szerződés tervezete szerint a Westend City Center második ütemét építő Pólus Holding Zrt.-nek kellett volna megvalósítania az infrastrukturális fejlesztések nem kis részét.

A lap értesülése szerint a Demján Sándor nevével fémjelzett társaság 8 milliárd forintot szánt azokra a fejlesztésekre, amelyeket a közfeladatok közül át kellett volna vállalnia, ám számításaik szerint a szerdai fővárosi egyeztetésre előkészített szerződéstervezetben ez az összeg 20 milliárd forintra szökött föl. A cégcsoportnak kellett volna gondoskodnia a Ferdinánd híd elbontásáról és helyére az alagút megépítéséről. Az ő dolguk lett volna a Podmaniczky utca kiszélesítése. A négyoldalú szerződésben 3,5 milliárd forintot vállalt volna a kiadásokból a kincstár – olvasható a Népszavában.

Fenntartás nélkül örülhetünk

Kasza László írja a Népszavában a schengeni határ kiterjesztésének napján:

„…most hétfőn, a magyar országgyűlés ratifikálta a tagállamok közül elsőként a lisszaboni egyezményt.

Jól van ez így, hiszen ha valakinek, nekünk fenntartás nélkül kell örülni a sorompók eltűnésének. Hála a nagyhatalmak ostoba, nacionalista, tényeket semmibe vevő politikájának, országunkat úgy szaggatták szét Trianonban, hogy határaink másik oldalán körös-körül magyarok élnek. A történelmi bűnön már nem lehet változtatni. De december 21-e után legalább a Szlovákiában, Ausztriában, Szlovéniában élő magyaroktól nem választ el bennünket sorompó. Belátható időn belül az erdélyiektől sem. És ezt az EU-nak köszönhetjük. Magunktól erre soha nem lettünk volna képesek. Az új helyzet talán még arra is ad lehetőséget, hogy kölcsönösen átgondoljuk évszázadok óta ellenséges viszonyunkat a szomszéd népekhez. Mi megvetjük őket, ők utálnak minket. Nekünk a román bocskoros, a szlovák tót, a szerb is valami szőröstalpú-féle… (Persze, nekik is megvannak a megfelelő kifejezéseik, ha rólunk van szó.) Európa nyugati felének országai kihasználták annak idején a sorompók eltűnése adta lehetőséget. Megismerték egymást, megpróbálták megérteni a másikat. Nemzetek, amelyek történelmük során véres háborúkat vívtak, szövetségesek, barátok lettek. Együtt teremtették meg azt a közösséget, amelyhez egyenrangú tagként most mi is tartozunk. Ennek az volt a feltétele, hogy agresszív nacionalizmusukat – minden normális nemzetközi kapcsolat rákfenéjét, milliók életét követelő háborúk eredőjét – civilizált patriotizmussá szelídítették.”

Újbuda is gárdamentes övezet

„Szeged városa, a főváros XXI., illetve III. kerületének hasonló állásfoglalása után a minap Újbuda képviselő-testülete is politikai nyilatkozatot fogadott el arról, hogy „nemkívánatos szervezetnek nyilvánítja a Magyar Gárdát és hasonló céllal ténykedő társalakulatait.” A javaslatot a koalíciós képviselők húsz igen szavazatával, két ellenszavazattal, tartózkodás nélkül fogadta el a testület. A Fidesz-KDNP-frakció 16 képviselője nem voksolt.” A >

A hvg.hu portálon olvasható Pelle János interjúja Bíber József Tibor Jobbik alelnökkel. Bíber ismét kifejti nézeteit, amelyekről Bencsik András „mint gárdaalapító” a következőt írta lapjában: Bíber alelnök „beleordította a világba a maga náci őrültségét.”

Vizit a pszichiátrián

A 168 ÓRA riporterei a Dél-Pesti Kórház pszichiátriáján töltöttek együtt egy műszakot az ápolókkal:

„Orvosok, politikusok, szakértők hada vitázik hónapok óta az egészségügy reformjáról. Van egy csoport, amelynek tagjait csak elvétve hallani a médiában, pedig többen vannak, mint a fentiek együttvéve. Ők az ápolók. Faggathattuk volna néhányukat műszak után, mit gondolnak az egy- vagy több-biztosítós modellről, a hálapénzről vagy a kórházbezárásokról, de inkább megfogadtuk a Dél-pesti Jahn Ferenc Kórház pszichiátriai osztályát vezető Szabó Tibor tanácsát: „Jöjjenek be, csináljanak végig velük egy tizenkét órás műszakot, és megtudják, mi a magyarok istene!” Megtudtuk” – írják.

Idézet a riportból:

„Indul a délelőtti vizit. A férfikórteremben kezdjük a körjáratot, penetráns szag fogad. Egyik beteg az ágy mellett, vigyázzállásban. „Hogy van, Béla?” – kérdezi Szabó doktor. „Magas a vérnyomásom, erős gombafertőzésem van, nincs székletem, tisztára Guttalax-függő lettem” – darálja tisztelettudóan. Mindennap ugyanez a szöveg. Pedig nincs fertőzése. Mérnökember, kirúgták az állásából, s ettől bekattant. „Hány éve tárgyaljuk már ezt a székletdolgot, Béla? Mondom, egyen étkezési búzakorpát” – kezeli Szabó doktor.

A szomszéd ágyon fiatal férfi húzza magára a takarót. Azért került be, mert otthon hirtelen agresszív, kezelhetetlen lett, maga alá piszkított, megtámadta az apját. „Az öreg hatvanvalahány éves nyugdíjas, vállalja a fiú felügyeletét. Bár dolgoznia kell, hogy ne pusztuljanak éhen. Nézzenek utána az elhelyezési papíroknak” – intézkedik Szabó doktor.

Egy női kórteremben madárcsontú, 82 éves asszony könyörög: „Tessék engem hazaengedni.” Mindennap ugyanígy, két éve. A háza romokban, nincs hová mennie. „A pénzespapírt aláírja?” – kérdezi a doktor. És Juliska néni bólint. A nyugdíját így fel tudja venni postán az egyik ápoló. Abból kap csokit, gyümölcsöt.

Mindenkinek jár pár szó, az itt a fő orvosság. Van, akinek több gyógyszert, másnak infúziót, mozgatást vagy kiültetést rendel Szabó doktor.

Vizit után asztalhoz ülünk, a betegek pedig körénk. „Imádom őket. Zoli, Béla és a többiek reggel az ajtóban várnak. Szeretetre vágynak. Megkönnyebbülnek, ha elmesélhetik a bajaikat. Így lehet kezelni őket” – mondja Perédiné Ica. „Hadd adnék egy csókot!” – csücsörít felénk Zoli. A nővér eltolja. „Ne foglalkozzon vele, bolond” – szól oda egy másik ápolt. Ica magyarázza a helyzetet: „Guszti bácsi egy szent. Mindenkit megvéd.” „

Ajánlott Cikkek

Náci beszéd? Rasszizmus? Ijesztgetés? Belviszály a Gárda-főnökök között

Hirdessen Ön is az ETARGET-tel!

Comments are closed.