Forrás: Népszava

Izrael egyiptomi közvetítéssel titkos tárgyalásokat folytat a Hamász nevű szélsőséges iszlamista szervezet gázai vezetésével egy hosszabb távú fegyvernyugvás megkötéséről – jelentette egy szaúd-arábiai hírügynökség. A jeruzsálemi miniszterelnöki hivatal cáfolt és hangsúlyozta: Izrael addig nem folytat tárgyalásokat a Hamásszal, amíg az nem ismeri el Izraelt és nem hajlandó eleget tenni a palesztinok által korábban vállalt kötelezettségeknek.

Egy korábbi izraeli visszacsapásban megölt palesztin szélsőséges lánya a temetésen Fotó: Reuters Ugyanakkor azonban izraeli katonai körök értékelése szerint a zsidó államnak nem lesz más választása, mint tárgyalni a Hamász által felajánlott tűzszünetről, ha nem talál hatékony választ a palesztin szélsőségesek rakétatámadásaira – márpedig e körök úgy vélik, hogy jelenleg nem áll Izrael rendelkezésére ilyenféle hatékony válasz. Szerintük a sűrűn lakott térségben a rakétatámadásokat Gáza egész területének elfoglalása sem szüntethetné meg. A tűzszüneti javaslat elfogadása azért is kívánatosnak tűnik a katonai körök szemében, mert saját állítása szerint a Hamász képes a kisebb radikális csoportokat is rákényszeríteni a tűzszünet betartására; és a korábbi javaslatai­val ellentétben, a Hamász hajlandó a gázai térségre korlátozni a tűzszünetet, anélkül, hogy azt kiterjesztené a nyugati partra is.

Katonai és politikai szakértők azt vizsgálják, ki mit nyerne és ki mit vesztene, ha megegyezés születne a tűzszünetről. Izrael hosszabb időre nyugalmat biztosítana Szderot városnak (ahonnan a támadások miatt a lakosság 64 százaléka el szeretne költözni) és a környező településeknek; viszont lehetővé tenné a Hamásznak, hogy megszilárdítsa hatalmát Gázában, ami Mahmúd Abbász elnök táborának meggyengítését vonná maga után. A fegyvernyugvás egyúttal lehetőséget adna a Hamásznak arra is, hogy nagyobb hatású fegyvereket csempésszen Gázába, ami megnehezítené az izraeli hadsereg tevékenységét, ha felbomlana a tűzszünet és újból harcok törnének ki. A Hamász szempontjából a tűzszünet a gazdasági válság enyhítésére és a katonai megerősödésére adna alkalmat. Egyúttal azonban valószínűleg a belső ellentétek kiélesedéséhez vezetne a pragmatikusabb politikai és a radikális katonai vezetés között.

A hírek szerint a titkos tárgyalások egyelőre nem érintették Gilad Salit, a Gázába hurcolt izraeli katona sorsát. Ezzel szemben talán áttörés várható a Libanonba hurcolt két katona ügyében. Erre utal, hogy egy fogságba esett libanoni katona a szaúd-arábiai tv-nek nyilatkozva kifejtette: remény van arra, hogy fogolycsere keretében „hamarosan ismét családja körében találja magát”.

Yehuda Lahav (Tel-Aviv)

Comments are closed.


Fatal error: Uncaught wfWAFStorageFileException: Unable to verify temporary file contents for atomic writing. in /home/jatahu/public_html/wordpress/wp-content/plugins/wordfence/vendor/wordfence/wf-waf/src/lib/storage/file.php:51 Stack trace: #0 /home/jatahu/public_html/wordpress/wp-content/plugins/wordfence/vendor/wordfence/wf-waf/src/lib/storage/file.php(658): wfWAFStorageFile::atomicFilePutContents('/home/jatahu/pu...', '<?php exit('Acc...') #1 [internal function]: wfWAFStorageFile->saveConfig('synced') #2 {main} thrown in /home/jatahu/public_html/wordpress/wp-content/plugins/wordfence/vendor/wordfence/wf-waf/src/lib/storage/file.php on line 51