Forrás: NOL

NOL * Népszabadság Online * 2007. december 21.

A szlovák diplomácia nyilatkozatban adott hangot nyugtalanságának a Magyar Gárda „nyilvánvalóan romaellenes” szereplései miatt, ugyanakkor üdvözölte, hogy a Fővárosi Főügyészség a társaság feloszlatását kérte a bíróságtól.

 

Közleményük szerint Ján Kubis szlovák külügyminiszter, úgy is, mint az Európa Tanács miniszteri bizottságának elnöke sajnálattal állapítja meg, hogy a Magyar Gárda az utóbbi időben minden különösebb akadályoztatás nélkül szervezhetett egész sor „nyilvánvalóan romaellenes jelleggel bíró” akciót.

„A Jobbik nevű szélsőjobboldali párt alapította Magyar Gárda fokozódó aktivitásait” nyugtalanítónak nevező nyilatkozat emlékeztet arra, hogy „a gárda tagjainak egyenruháján az egykori magyar fasiszta rezsimet idéző önkényuralmi jelképek” voltak láthatók. A fasizmus és a gyűlölet szellemének ébresztése elfogadhatatlan helyzetet teremt, egyszersmind szögesen ellenkezik a jelenlegi Európa demokratikus elveivel” – fogalmaz dokumentumában a pozsonyi diplomácia.

Ján Kubis külügyminiszter ugyanakkor üdvözli az értesülést, miszerint a budapesti ügyészség a Magyar Gárda feloszlatását kérte, amit Pozsony a magyar kormány részéről elhangzó egyértelmű jelzésként értékel.

Egyszersmind elvárja, hogy az illetékes magyar hatóságok megteszik e szervezet betiltásához szükséges lépéseket, mégpedig annak szellemében, ahogy az Gyurcsány Ferenc miniszterelnök nyilatkozatában a visegrádi kormányfők decemberi ostravai csúcstalálkozója során elhangzott – fogalmaz nyilatkozatában a szlovák külügyminisztérium.

Végül határozottan leszögezi, hogy a bármely nemzet tagjai, kisebbségek, etnikai csoportok, így az ide sorolandó romák ellen irányuló diszkrimináció és gyűlölködés minden lehetséges megnyilvánulását elutasítja.

 

(MTI)

Hirdessen Ön is az ETARGET-tel!

Comments are closed.