Forrás: NOL

NOL * Vincze Attila Tamás * 2007. december 21.

„Honnan ismerhetjük fel, melyik ajándékunkat adta a férjünk? Onnan, hogy ütvefúró alakú, és még a bolti szatyorban van.” Barbara és Allan Pease

Barbara és Allan Pease: Karácsonyi fegyverszünet

Miért borul ki a nő? Miért nyűgös a férfi?

Közeleg a karácsony. Azt se tudjuk, hol áll a fejünk. Még gyorsan be kell fejezni egy határidős munkát, aztán ajándékot kell venni, bevásárolni az ünnepekre, kiválasztani a karácsonyfát, megírni az ajándékkísérő kártyákat… Fel van adva a lecke mindkét félnek: nőnek és férfinak egyaránt. Ünnepi készülődéskor jó esély van rá, hogy a legapróbb nézeteltérésből is kiadós vihar kerekedik. „Még nem vetted meg a mamádnak az ajándékot?!” „Megírtad, szívem, a karácsonyi üdvözlőlapokat?” „Ugye nem gondolod komolyan, hogy idén nem hívod meg az anyósodat az ünnepi ebédre?” Ismerősek ezek a mondatok? Ha igen, akkor életmentő lehet Allan és Barbara Pease Karácsonyi fegyverszünet című könyve, amely mély emberismerettel, bőséges tapasztalattal és sok-sok humorral ad tanácsokat az ünnepi „vészhelyzetekre”. Hogy boldogabb és békésebb legyen a karácsony. Aki azt állítja, hogy férfi és nő egyforma, az még nem látott karácsonyi ajándékot csomagoló férfit.

Honnan ismerhetjük fel, melyik ajándékunkat adta a férjünk?

Onnan, hogy ütvefúró alakú, és még a bolti szatyorban van.

A jókedvű karácsony titka az, ha az ember jókedvű.

Karácsonykor, az év legstresszesebb időszakában, csúcsra jár a zsörtölődés.

Zsörtölődik: zsémbel, zaklat, nyaggat, házsártoskodik, szekál, gyötör, háborgat, vegzál, abajgat, kínoz, veszekszik, korhol, pöröl (főleg nő)

Távirányító (főnév, nőnemű): eszköz, amely a tévécsatornák közötti átváltásra szolgál; (főnév, hímnemű): eszköz, amely arra szolgál, hogy 2 és fél percenként átfussunk 55 csatornát.

Park Kiadó; 2500 Ft.   

Stanislaw Lem: Sex wars

„Mivel nem is dilettánsként, hanem inkább tudatlanként szemlélem a történelmet, csak a saját gondolataimat írhatom le és tárhatom mások elé, azzal az előzetes figyelmeztetéssel, hogy természetesen nem ismerem sem a történelem „valódi” mozgatórugóit, sem a történelemre – veszély esetén – alkalmazandó csodaszert…”

„A SEX WARS, amelynek egyértelműen provokatív céllal adtam ezt a nevet, valójában semmiféle tisztességes előrejelzést nem jelent. Nem azt takarja, hogy eljön a nap, amikor a műszakilag legfejlettebb országok meddőséget vagy vetélést okozó aeroszolt tartalmazó bombát dobnak a harmadik világra. Csak arról van szó, hogy az emberiség nagy tömege a jólét erődjét ostromolja, közben éhen pusztul a tolongásban, és ez az emberáradat végül rákényszeríti a kémiai technikák tulajdonosait arra, hogy tegyenek valamit…”

Stanis³aw Lem a rendszerváltást követően nem írt egyetlen science-fictiont sem. Ezzel szemben rendszeresen megjelenő cikkekben (a Dolgok Erdeje – Silva Rerum) reagált a világ különböző fejleményeire. Jelen kötet az utolsó válogatás az elmúlt évek cikkeiből, amelyek között különös jelentőségűnek tartotta a Sex Wars-t.

Typotex Kiadó; 202 oldal, 2300 Ft.

Karácsonyi fények

Felvidéki magyar írók karácsonyi novellái, versei, szerkesztő: Hunyadi Csaba Zsolt

A sorozat ezen kötete felvidéki magyar írók és költők karácsonyi témájú műveit gyűjti csokorba. Az elbeszélések és versek a kisebbségi lét tükrében mutatják be a szeretet – hol boldog, hol szomorú – ünnepét.

Lazi Könyvkiadó; 208 oldal, 2200 Ft.

François Pernot: Az arany

Fordító: Burján Monika

A királyok fémének és a fémek királyának nevezett arany mindig is a gazdagság jelképe és vágyakozás tárgya volt. Elválaszthatatlan az emberiség történelmétől: legalább akkora csodálat övezi, mint amennyi őrültséget és kegyetlenkedést váltott ki. Az arany iránti sóvárgás oly mélyen gyökerezik az emberi szellemben, hogy minden kultúra saját legendákat teremtett a sárga fémhez kapcsolódóan. Ki ne ismerné az Aranygyapjú vagy Eldorádó mítoszát? A fáraók és az inkák kincse, aranyláz, aranyművesség, az arany mint fizetőeszköz…

Lazi Könyvkiadó; 224 oldal, 8990 Ft.

Ámulatba ejtő valóság

Meddig látunk el a világűrben? Miért alszanak téli álmot az állatok? Mitől sós a tenger? Miért érzünk éhséget? Mi történik filmelőhíváskor? A több mint 1000 kérdésre választ adó izgalmas könyv 5 fejezetben tárja az olvasó elé Földünk, az élővilág, a testünk, a technika világa és az ember világának témakörét. Hihetetlenül gazdag képanyagával és elképesztő tényeivel a felfedezés kalandos világába csábítja a gyermekeket és kamaszokat.

Reader”s digest ; 7490 Ft

Hans-Martin Lohmann: Ödipusz díványán – Sigmund Freud

Háttér kismonográfiák sorozat

A külső szemlélő számára Sigmund Freud életében semmilyen látványos vagy feltűnő mozzanatot nem fedezhetünk fel, nemúgy a lelki életében, amely drámai fordulatokat hozott. Tíz évvel halála előtt úgy értékelte életét Edward Bernays-zel folytatott beszélgetés során, hogy kívülről szemlélve nyugodtan és tartalom nélkül múltak el az évek, néhány szóval és számmal elintézhető. Peter Gay, Freud életrajzírója lakonikusan a következőképpen fordította le Freud megjegyzését: „Megszületett, iskolába járt, utazott, megházasodott, gyakorló orvosként dolgozott, egyetemi előadásokat tartott, kiadatta munkáit, tudományos vitákban vett részt, megöregedett és meghalt”. Ennek alapján aligha meglepő, hogy szinte egész életét (78 esztendő) Bécsben élte le, abban a városban, amelyet egyidejűleg szélsőségesen gyűlölt és kedvelt. Röviddel a halála előtt, amikor végleg el kellett hagynia a várost, így fogalmazta meg a benne kavargó érzéseket: A szabadulás győzelmi érzése túlságosan keveredett a gyászmunkával, mert bár kiszabadultam a fogdámból, továbbra sem apadt el bennem az iránta érzett szeretet. Jóllehet Freud szakmai és személyes egzisztenciája nélkülözte a látványos elemeket, mégis magán hordozta egy bécsi polgár jellegzetességeit, ennek búrája alatt sarjadt ki és érett be Freud életműve. Különösen bécsi sajátosságokat ugyan nem fedezhetünk fel benne, de mégis tagadhatatlanul egy európai világváros közegében gyökerezett, ami szokatlanul élénk érzelmeket váltott ki a város szülöttéből.

Háttér Kiadó

Stephen Clarke: Egy év a Francban 

„Kötelező olvasmány az Egy év Provence-ban és a Csokoládé rajongóinak.” The Times

„Nem minden francia álszent, lusta, tapló, gőgös, hazudós és kóró, de a kivételek kit érdekelnek? ”

Paul West egy londoni húsipari cégtől érkezik Párizsba, és rögtön felfedezi, hogy bár a franciák nem esznek brit marhahúst, többségük mintha megkergült volna.

Paul igyekszik helytállni a munkahelyén, de még inkább a kényes ízlésű francia nők meghódítása terén. Ám egyik sem könnyű egy olyan országban, ahol az orrfelhúzás genetikailag öröklődik, ahol a sztrájk nemzeti sport, és ahol a sajtok szinte „lemásznak” az asztalról. Paul lassanként kezdi kiismerni magát a nagyvárosi forgatagban, a céges intrikák között, és végül a l”amour is utoléri – ha bírja szuflával.

Stephen Clarke 21 országban megjelenő, több millió példányban eladott nagy sikerű Francia leckék sorozata az angol humor és a francia divat kedvelőinek kötelező olvasmánya.

Ulpius-ház Kiadó

Mohsin Hamid: Kétkedő fundamentalista

„Gyönyörű, izgalmas és elegáns számvetés a világ mai állásával.” Philip Pullman

Egy lahori kávézóban egy pakisztáni férfi leül az egyik asztalnál feszengő amerikaihoz. Végzetes találkozás az övék…

Changez az emigránsok álmát éli Amerikában. Mint princetoni évfolyamelsőre, lecsap rá egy elit cég. Lubickol a mozgalmas New York-i életben, míg a szépséges Erica iránti szerelme belépést ígér Manhattan jobb társasági köreibe. Álmait azonban maguk alá temetik a Világkereskedelmi Központ romjai. A New York elleni terrortámadás után megbélyegzetté válik abban az országban, amely addig a tenyerén hordozta. Ericával folytatott kapcsolatát pedig beárnyékolják a lány múltjának újra feltámadó kísértetei.

Changez ekkor újra tükörbe néz, és egy másik ember néz vissza rá. Egy olyan pakisztáni fundamentalista, aki nevetve nézi végig a tornyok összeomlását, aki nem tud, de nem is akar az Egyesült Államok polgára lenni, aki otthontalanul bolyong, és fennhangon kiáltja a világba fájdalmát, és akit titkos hatalmak el akarnak hallgattatni…

Mohsin Hamid provokatív, kíméletlenül őszinte és kegyetlen regénye a keleti világ haragját, tehetetlenségét, sértődését és szomorúságát írja meg, az „amerikai rémálom” születésének pillanatában. A kétkedő fundamentalistát a The New York Times az idei év 100 legjobb könyve közé sorolta.

Mohsin Hamid Lahorban nőtt fel, Amerikában végzett, és évekig vállalatvezetési tanácsadóként dolgozott New Yorkban. Esszéi és cikkei a legfontosabb brit napilapok hasábjain jelennek meg. A Kétkedő fundamentalista című, húsz nyelven kiadott regényét az idén felterjesztették az előkelő irodalmi Booker-díjra. Jelenleg Londonban él.

„Egy mindent elsöprő szerelem, és a szerelmet elsöprő gonosz története.” Kiran Desai

„Ebben a felbolydult világban pontosan ilyen felkavaró művek kellenek.” The Washington Post

 

Konkrét Könyvek

Ljudmila Ulickaja: Odaadó hívetek, Surik

A legnépszerűbb orosz írónő új regénye egy fiatal férfiról, aki minden nőnek meg akar felelni Surik Korn csinos, udvarias, szolgálatkész fiú, a nők álma. Már tizenhétéves korában egyedülálló édesanyja egyetlen támasza. Az idősebb festőnőhöz, aki kamaszfiúként elcsábítja, hosszú éveken át hűséges marad. Lefekszik a csúnya évfolyamtársnőjével, mert más nem szánná meg szegényt. Egy másik lánnyal névházasságot köt, hogy legyen apja a lány törvénytelen gyerekének. És így tovább. Csak az a kérdés, mihez kezd Surik az életével, az életét behálózó kapcsolatokkal, amikor felbukkan az igazi szerelem…

Magvető Kiadó; 464 oldal, 2890 Ft.

Hatvany Lajos: Urak és emberek

„A gazdagság éppoly állapot, mint az egészség, a betegség, a fiatalság vagy a szegénység…

A szegénység… irodalmilag minden oldalról meg van világítva. Ellenben a gazdagság, kevés lévén a kapitalista író, még alig kiaknázott irodalmi érték. Ezért anyagilag független ember, ha ír, ne adja a műszegényt, hanem vigye bele írásába kivételes helyzete összes dokumentumait.” Hatvany Lajos: Válaszok. Nyugat, 1910

1790 körül Morvaországból Magyarországra érkezik Náthán fia Simon. Egy szegény, árva, magyarul nem beszélő, pajeszos-kaftános-szakállas zsidó fiú.

És valamikor az 1930-as évek derekán dédunokája, az ország egyik legnagyobb iparmágnása, a legdivatosabb ruhákba öltözött, művelt pesti zsargonban beszélő Bondy  Zsigmond elveszi feleségül arisztokrata menyasszonyát, és beköltözik ősi nemesi kastélyába.

Közben háborúk, forradalmak, tőzsdekrachok, iskolai balhék, szerelmek, esküvők és temetések váltogatják egymást, megismerjük a pénzcsinálás, a gazdasági birodalom kulisszatitkait és a zsidó-magyar identitás örök kérdéseit. A mesélő pedig báró Hatvany Lajos, az asszimilált, milliárdos birodalmat felépítő Hatvany-Deutsch család sarja.

Az Urak és emberek trilógia a magyar és a világirodalom rejtett kincse, a zsidó Buddenbrook-ház.

Ulpius-ház

Ian Ridpath: Bolygók és csillagok atlasza

Felfedezők kalauza a világegyetemhez

Lenyűgöző utazás a Naprendszeren át, túl a csillagokig és a galaxisokig, világos, részletes térképek a bolygókról és a csillagképekről; gyönyörű, színes, űrszondákkal és óriástávcsövekkel készített felvételek; érdekes tények és adatok a Világegyetem csodáiról; válaszokkal ellátott kvíz, melyekkel bárki ellenőrizheti tudását.

Alexandra Kiadó; 80 oldal, 2999 Ft.

Vicki Lansky: Szülők lettünk

A gyermeknevelés fortélyai csecsemőkortól az iskoláig

Praktikus gyermekgondozási kézikönyv, születéstől az iskoláskorig, 400 ötlet és tanács az egész család részére.

Duna Könyvkiadó; 328 oldal, 2498 Ft.

Nemes Ödön: Párbeszélgetés – kapcsolatépítő munkafüzet

A párban árusított munkafüzet 19 fejezete a házasság legfontosabb kérdéseinek felvetésében, megbeszélésében, ezáltal egymás megismerésében, szeretetük elmélyítésében segíti a közös életre készülőket.

Simon András grafikáival.

Harmat Kiadó; 300 oldal, 2900 Ft.

A Föld állatai

Az első kirakók sorozat

Kötetenként hat kirakó teszi még szórakoztatóbbá az ismerkedést a tenger és a tanya lakóival, a kis kölykökkel, s az állatok élőhelyével. A hasznos ismeretek mellett a sorozat érdekességeket is elárul a gyerekek kedvenceiről, ráadásul minden állat képe alatt ott szerepel az elnevezés is, így a gyermek nem egyszerűen foglalkoztató könyvet vesz kézbe, hanem első képes szótárát is.

3 éves kortól

Napraforgó Kiadó; 12 oldal, 6 kirakót tartalmaz, 990 Ft.

Hirdessen Ön is az ETARGET-tel!

Comments are closed.