Forrás: NOL

NOL * Vincze Attila Tamás * 2007. december 21.

„Barátom! Mit cipelsz magaddal éveken, évtizedeken át, megbántásokat, sérelmeket, mindenféle fájó érzelmet, bántó gondolatokat, amelyek már rég szétomlottak a múltban, hatásuk is semmivé vált, sehol nincsenek, csak a te lelkedben élnek tovább. Te táplálod, tőled kapják energiájukat, amikor napról-napra „újramagolod” őket, hiszen önmagukban már semmi erejük, jelentőségük nincs.” Popper Péter

Stephen Reimertz: Analízis macskagyökérrel – Woody Allen

Háttér kismonográfiák sorozat, fordította Dankó Zoltán

Ha megkérnének néhány hölgyet, mondjanak példát az antiférfi típusra, Woody Allen biztosan dobogós lenne. Ezek után ki gondolná, hogy megőrültek érte a nők? Ki ne tudná megnevezni legalább egy filmjét. De vajon mit adott a világnak? Mert hiszen minden filmje a szex és a halál körül forog! A huszadik század parabolikus görbe tükrét durván belenyomja az arcunkba, nevetségessé tesz bennünket magunk és partnerünk előtt. Pedig úgy általában nem kedveljük, ha lelepleznek. Első ránézésre nem hős alkat, de még másodikra sem. Mégis vállalja a kilátástalan harcot: a kisember szemben a világgal! Mindennapjaink apró dolgait hajlamosak vagyunk gigászi küzdelemként megélni, Allen szatirikus hangvételével segít őket visszahelyezni a maguk helyére. Egy példa gondolatmenetére: Borisz falusi zsidó, akit mint az orosz hadsereg katonáját a franciák foglyul ejtenek, és halálra ítélnek. A Condemned (1977) című elbeszélésében ezt a történetet gúnyolja ki: Fogalmam sincsen, hogy kerültem ilyen kínos helyzetbe. Teljességgel hihetetlen. Egy olyan bűntettért oltsák ki az életem, amit el sem követtem. Természetesen, végül is az egész emberiség nem ugyanabban a csónakban ül, ugyebár? Csak nem ítélik el az emberiséget egy olyan bűntettért, amelyet sohasem követett el? A különbség csupán annyi, hogy az emberek majd valamikor halnak meg, én viszont hajnali hat órakor. Az ítéletet ötkor kellett volna végrehajtani, de jó ügyvédem volt…

Háttér Kiadó; 170 oldal, 2200 Ft.

Jared Diamond: Összeomlás

A letűnt civilizációk emlékei számtalan kutatót s turistát bűvölnek el, ám szakmai hozzáértésüket tekintve legyen közöttük bármekkora különbség, mégis mindegyikük fantáziáját az adott civilizáció fénykora vonzza. Jared Diamond azonban nem legjobb napjaikban tekint ezekre a kultúrákra, hanem végnapjaikat elemzi: mi okozta pusztulásukat, és mit tanulhat a mi globális civilizációnk bukásukból? Merthogy egy civilizáció nem feltétlenül omlik össze. A Húsvét-sziget lakóinak és a majáknak nem sikerült, viszont minden ma élő nép(csoport) átélt már jó néhány krízishelyzetet. A kérdés tehát adott: mit kell tennünk nekünk, hogy elkerüljük a katasztrófát? Az általános történelmi vizsgálatok egy adott korszakot vagy egy adott földrajzi területet érintenek. Ebből a szempontból is különleges ez a könyv, hiszen egy problematika fűzi össze a fejezeteket, így végül nem csupán a történelmet szerető emberekhez szól, hanem újszerű nézőpontjának, vizsgálati módszerének következtében a szociológiával, földrajzzal foglalkozók, vagy egyáltalán az – akár térben, akár időben – távoli kultúrák iránt érdeklődők is mind-mind komoly élményként gondolhatnak vissza a műre…

Szemléletmódja és következtetései érzékeny területre tapintanak rá. Felhívja figyelmünket civilizációnk sérülékenységére, helyzetünk ingatagságára, és érvei talán sokakat meggyőzhetnek a tudatosabb életmód választásáról, hogy önös szempontjainkat a közösség szempontjai alá rendeljék.

Jared Diamond az UCLA (Kaliforniai Egyetem, Los Angeles) földrajzprofesszora. Nevéhez több sikerkönyv és számtalan elismerés kapcsolódik. Pulitzer-díjas könyve, a Háborúk, járványok, technikák, megjelenésekor rögtön bestsellerré vált, és a tudományos könyvek kategóriájában az Amazon.com eladási listáját öt évig vezette.  Összeomlás című könyve szintén az eladási lista élén debütált.

Typotex Kiadó; 580 oldal, 4800 Ft.

Sommelier – Borkínálás és borkóstolás

A bor – életforma. A borkínálás és borkóstolás alapja az a különleges technika, amellyel benyomásainkat le tudjuk fordítani a tudatosság nyelvére. Íz, illat, szín és buké alkot harmóniát a borban, s ha az étkekkel is megfelelően társítjuk, páratlan élményben lehet részünk. Könyvünk nemcsak bemutatja a borkóstoláshoz és borkínáláshoz szükséges felszerelést, a bor világába vezető út állomásait, de a gyönyörű fotók élményszerűvé is varázsolják az ismerkedést.

Napraforgó Kiadó; 288 oldal, 5990 Ft.

Louisa May Alcott: A nyolc unokatestvér

Fordító: Leyrer Ginda

Louisa May Alcott újabb regényével, A nyolc unokatestvérrel szívmelengető történetet kínál a Lazi Kiadó a klasszikus romantikus széppróza kedvelőinek. A tisztaság és a józan, feltétel nélküli szeretet regénye elvarázsolja olvasóját, kiszakítva őt korunk rideg, embertelen közegéből. Rose Campbell, az árvaságra jutott leány apja halála után nagynénjeihez kerül, majd – a végakaratot beteljesítve – a család nagy újítója, a radikális nevelési elképzeléseket valló Alec nagybácsi veszi szárnyai alá. A tiszta lelkű Rose nem csupán egy természetközeli életformát tapasztal meg új otthonában, de az élet apró leckéin keresztül a szeretet, az önfeláldozás és a hála iskoláját is elvégzi, mégpedig kiváló eredménnyel. A kislány emberi tapasztalatait gazdagítják az aggodalmaskodó, a hiú, a borúlátó, a nagylelkű vagy az idős kora ellenére is friss gondolkodású nagynénik is. És ott vannak még a fiaik, Rose hét eleven unokatestvére: a bölcs Archie, a piperkőc Steve, Charlie herceg, a gyermeki tisztaságot megtestesítő Geordie és Will, a csöpp Jamie, valamint a könyvmoly Mac, akikkel a kislány mély barátságot köt. Ezektől az édeni tisztaságú, mégis emberien esendő szereplőktől lesz oly megkapó a regény, amelynek központi alakját, Alec nagybácsit saját édesapjáról mintázta a szerző.

Lazi Könyvkiadó; 248 oldal

John Dickson Carr: A három koporsó

Fordító: Rákócza Richárd

Sírjukból kikelő, levegőben repülni tudó, szükség esetén akár szalmaszállá változó, majd újra emberi alakot öltő és az élőkre támadó magyarországi vámpírokkal riogatja egymást egy összeszokott és amúgy józan gondolkodású asztaltársaság, s noha van egy pillanat, amikor egy különös látogatónak köszönhetően szinte mindenki komolyan veszi a rémmesét, végül is senki nem hiszi el igazán. Hiszen felvilágosult korban élünk, és még az asztaltársaság jeles tagja, a rejtélyes jövevény által halálosan megfenyegetett Charles Grimaud is természetes okokat keres a babona mögött. Legalábbis egy darabig, azután környezete legnagyobb megdöbbenésére maga is talizmánhoz folyamodik. Ekkor azonban már késő. Valaki meglátogatja egy igen zord, havas délutánon, s a belülről bezárt szobában találják, golyóval a tüdejében, haldokolva. Akárki ölte is meg, legfeljebb az ablakon távozhatott, ám a hóban sem alant, sem a tetőn nincsenek nyomok…

Nem mindennapi feladvány előtt áll Grimaud ismerőse, dr. Fell, valamint Hadley felügyelő, akik csak néhány perccel késték le a gyilkos távozását.

Hamisítatlan viktoriánus rémregény a magyar olvasó régi ismerőse, John Dickson Carr tollából, amelyet a legjobb bezárt szoba rejtélyeként tartanak számon.

Az Agatha Christie nyomdokain haladó, pennsylvaniai születésű John Dickson Carr éppúgy, mint Christie, a sztori nagymestere volt, a logikai feladvány, a rejtély aranyművese. A Párizsban eltöltött diákévek életre szóló nyomot hagytak benne. A klasszikus krimi konvencióit követő regényeinek rendszeres színterei német, francia és brit romantikus helyszínek, ezenkívül különösen kedvelte a hermetikusan lezárt tereket, ahonnan a bűnügy felderítése előtt senki nem távozhat. Az eredetileg Poe által kitalált „zárt szoba rejtélyét” ő fejlesztette tökélyre. Rendkívül termékeny író volt, csaknem 90 regényt jegyzett, többször elnyerte az MWA (Mystery Writers of America) legnagyobb, nagymesteri kitüntetését. Csaknem kéttucat Carr-regényben jelenik meg Dr. Gideon Fell, a London-környéki amatőr nyomozó figurája, aki ha éppen nem nyomoz, akkor az angolok sörivási szokásait vizsgáló grandiózus történeti művön dolgozik.

Lazi Könyvkiadó; 264 oldal, 2300 Ft.

Igor Štiks: Illés próféta széke

Az írót már csak egyetlen regény választja el a haláltól.

Egy férfi ül az íróasztalnál, előtte élete két végpontja: a befejezetlen mű, valamint a töltött fegyver, amely végül kiteszi a pontot. Igor Štiks 2006-os, második regényének főhőse, Richard Richter valami olyat tudott meg az emberről, amitől számára a világ többé már nem élhető.

A töredékes zsidó családtörténet két idősíkot köt össze: a második világháborúét és a legutóbbi balkáni vérengzését. Ugyanakkor a történelem véres kulisszái mögött az európai és a személyes identitás válságának drámája zajlik. Az ógörög utalások ellenére nem az antik, hanem a legújabb kori európai tragédia végzete teljesedik be a regényben. Igor Štiks mesteri módon párosítja az ötvenéves, osztrák-zsidó író saját összeomlását az időtlen kérdésekkel, s a nagy érzelmek feszítette szerelemi szálon keresztül a város (Szarajevó), a nemzet és a kontinens válságáról is beszámol.

A legszínvonalasabb délszláv regényekhez méltóan a könyv nem ér véget, hanem újra és újra kezdetét veszi – örökös körforgásába szippantva mindenkori olvasóját.

Magvető Kiadó; 332 oldal, 2690 Ft.

Barbara Wood: Az utolsó sámán

Fordító: Sóvágó Katalin

Morgana Hightower különleges lány. Az óceán kellős közepén született, nevét egy szicíliai délibábról kapta, homlokán tetoválást visel, és egy nyolcszáz évvel korábban élt indián lány iránt érez különös kötődést.

A Nap Népének egyszerű gyermeke, Hoshi”tiwa annak idején csodálatos esőedényt készített, mert az ősök szelleme vezette a kezét. Az istenek mégis elpártoltak a város népétől, ám gondoskodtak arról, hogy hátramaradjon valaki, egy sámán, aki majd továbbadja a nehezen megszerzett bölcsességet. Morgana rajongva szereti a vadságában is gyönyörű új-mexikói sivatagot, és mindent tud róla. Miközben családja sötét titkai után kutat az óriásjukkák és hatalmas sziklák között, megfejti egy nyolcszáz éve eltűnt indián nép rejtélyét. Ezután már csak azt kell kiderítenie, ki lehet az utolsó sámán…

„Izgalmas kalandok, döbbenetes felfedezések, heves indulatok, forró szerelmek…” Kirkus Review

Móra Kiadó; 2980 Ft.

Zsolt Béla: Duna parti nő

„Negyven éve parancsol nekem az anyám… Már gyerekkoromban abból indult ki, hogy rendkívül ostoba vagyok…”

 

Viktor negyvenéves gazdag zsidó ügyvéd, Budapesten, az 1930-as évek elején.

Egy felnőtt férfi, aki rettegi, és szolgálja anyját.

Egy ügyvéd és cégtulajdonos, aki gyűlöli, és szolgálja főnökét.

Egy dúsgazdag férj, aki kívánja, és szolgálja feleségét.

Egy tekintélyes nagybácsi, aki a fizikai félelemig féli Németországból hazatért, félzsidó – félnémet unokaöccsét…

 Vágyak, elfojtások, szexuális perverziók, pénz, mocsok, és a polgári Budapest.

 

Zsolt Béla, a magyar regény aranykorának egyik legnépszerűbb írója Házassággal végződik címmel nemrég  megjelent bestsellere után újabb sikerkönyvében is a pesti zsidó és keresztény társadalom viszonyait, iszonyait boncolja – fájdalmas, szórakoztató, néhol szinte már pornográf stílusban.

 

És ami a döbbenet: Zsolt Béla, ez a tipikus pesti kávéházi figura, 1936-ban írott regényében megérezte, és megírta azt, amit szinte senki sem vett észre. Vagy nem mert észrevenni…

Ulpius-ház Kiadó

Les Parott, Dr. és Leslie Parott – Kapcsolatklinika Életünk legértékesebb kincsei a kapcsolataink. A kapcsolat-szakértő szerzőpáros az emberi interakciók mélyére ásva tárja fel az erős, tartós és éltető kapcsolatok kiépítéséhez vezető utat. Hogyan alakíthatjuk a kapcsolatainkat úgy, hogy kölcsönös megelégedésre szolgáljanak, és gazdagítsák életünket? A pszichológus szerzők a személyközi kapcsolatok vizsgálatának legfrissebb lélektani meglátásait alkalmazva mutatják be a jó kapcsolatok kiépítésének hatékony stratégiáit. Ismertetik a témával kapcsolatos legutóbbi felméréseket, és valódi eseteket mutatnak be.

Harmat Kiadó; 2500 Ft.

Szily László: Kitolás

„Szily László, újságíró, horgász és apa, a magyar horgászirodalom Rejtő Jenője búcsút intett a csökös háglik, porongok és kékfarkúak bukolikus világának, és egy, a halaknál is nehezebben kiismerhető, viszont sokkal hangosabb élőlény felé fordította írói (és privát) figyelmét.

Nem lennék most dr. Spock helyében. Szily újságíró: pontos, jó megfigyelő, szenvtelen és objektív, Buster Keaton-i pofával képes leírni például, hogy kezében ecsettel, a frissen mázolt falat mellével leradírozva zuhan az újonnan vásárolt gyerekágyba. A pszichedelikus börleszkjelenetek mellett Szily gyakran rántja elő sajátos, akár szabadalomként is bejegyeztethető poéntechnikáját (az újságírói munka mellékterméke): közszereplőket rángat be vicces helyzetekbe, képtelen hasonlatokba, így kerül Baja Ferenc albumba préselt zsinórnyakkendője, Shaquille O”Neal síremléke és Bródy János arca Szilyék háztartásába, szaros pelenkák és bébiétel-maradékok közé. Alapos munkával igazolja tételét, miszerint a csecsemő „a legvidámabb dolog, amit az álbajusz óta feltaláltak”, és a bizonyítás közben az olvasó.

Késésben van, és takonyfoltos a ruhája, mi az? Hát persze, hogy egy fiatal apa.

 

Ha késésben vagy, és takonyfoltos a ruhád, ez a könyv eszerint neked szól. Vagy ha ilyesmire készülsz. Vagy ha meg akarod indokolni, hogy miért nem akarsz gyereket.

Meg akkor is, ha óriási családot szeretnél, egy rakás olyan taggal, akik feleakkorák, mint egy normális ember, és a karácsonyi asztalnál nem a vérnyomásukról meg a komenistákról beszélgetnek, hanem olyan érdekes témákról, mint a növényevő dínók vs. ragadozók, vagy hogy Jabbának kiskorában volt-e rendes lába, vagy úgy csúszott, mint egy rohadt nagy meztelen csiga.

Ez a könyv nem magyarázza el, hogyan kell rászoktatni őket a bilibe szarásra. Azt sem, hogy hány éves kortól ehetnek nutriát nyersen. Azt sem, hogy mit mondjunk nekik, ha megkérdezik, mi lett azzal a pipivel, akinek a Trutyi néni levágta a fejét azzal a nagy késsel, aztán körbe-körbe rohangált az udvaron, a nyakából bugyogó vérszökőkúttal. Nem a Trutyi néni, hanem a pipi. Na jó, ezt elárulom itt helyben: azt, hogy megdöglött.

A fenti témákkal egy rakás csajoknak szóló könyv foglalkozik.

Ez a könyv viszont kizárólag fiatal apáknak szól, nők elvétve fordulnak elő benne, szerénytelen célja pedig az, hogy megtudd, kábé mi vár egy férfira a gyerek egy- és  ötéves kora között. Tényleg csak kábé, mert olvasni csak a vécén tudsz majd, így a terjedelmet a szükséges száztizenkétezer oldalról háromszáz alá csökkentettük.

Jó koszolódást!” A kiadó

Konkrét Könyvek

A. E. Hartink: Kések nagyenciklopédiája

A kés nem csupán az emberiség egyik legősibb szerszáma, hanem sokak gyűjtőszenvedélyének tárgya is. Egyes különleges gonddal formált és esztétikus mejelenésű darabok már-már műalkotásnak tekinthetők. Ez a kimerítő enciklopédia hasznos kézikönyv lehet minden késrajongónak és gyűjtőnek. A kötet 160 gyártó, tervező és mester termékeit mutatja be az egyes modellek történetével és részletes technikai adatokkal napjaink késeiről. A páratlan gyűjteményt az eligazodást segítő név- és tárgymutató és több mint 1500 csodálatos fotó és rajz teszi teljessé.

Alexandra Kiadó; 448 oldal, 5999 Ft.

Joseph Roth: A szent korhely legendája

Fordító: Kurdi Imre, Szaszovszky József

Roth páratlan eset Németországban: alig akad író, aki a megfigyelést ennyire ötvözni tudná a gondolkodással, ennyire egyensúlyban tudná tartani az érzékenységet és a reflexiót. Mondatai sokrétű szerepre törnek: pontosan rögzítenek, prófétai módon felismernek valamit, és közben elvarázsolnak dallamaikkal. Életműve értelemtől világos és titkoktól sötét. – Ludwig Marcuse, 1930

Joseph Roth megvetette azt a véleményt, hogy a mély vizek mindig zavarosak. Ő kristálytiszta német prózát írt. Egyesítette az erőt és a bájt, tévedhetetlenül biztos volt minden fordulatában, fényt árasztott hamis ragyogás nélkül, zenét teremtett a mondatszerkezetekben, gazdagon ontotta apró stilisztikai finomságait és varázslatait, de egyszersmind képes volt a hatalmas lendületre, a roppant művészi fokozásra is. Mindennel rendelkezett, ami egy írót legitimál. Alfred Polgar, 1939

Joseph Roth bölcsessége könnyednek tetszett, higgadtnak, derűsnek. De amint könnyedsége mögött bánat rejtőzött, úgy látszólagos higgadtsága a legborzalmasabb indulatokat takarta, derűje pedig a legkeserűbbek közül való, amit csak képzelni lehet. Ahogyan életművében – olykor meghökkentő módon – a legnagyobb természetességgel olvad egységbe a zsidó és a katolikus elem, úgy szemlátomást gondtalanul pillantanak itt egymásra kelet- és nyugat-európai szellemi előfutárok, mondjuk, Gogol és Flaubert. – Marcel Raich-ranicki, 1970

Scolar Kiadó; 230 oldal, 2200 Ft.

Piskóta

A plüssállatoknak is van szíve! Piskótáé készül megszakadni. Nagy bajban van. Most kiderül, ki a barát, és ki az ellenség. Öt plüssállat versengése egy kislány kegyeiért. Pillants be velünk egy gyerekszoba titkaiba, e könyv segítségével, melynek lapjairól az Andersen mesék fájdalmas szépsége cseng vissza.

„Piskóta rájött, hogy a szeretet mindenképpen és minden körülmények között jó dolog, és nemcsak annak jó, akit szeretnek, hanem annak is, aki szeret. Aztán meg kimondottan úgy látta, annak jobb, aki szeret. Nagyon szerencsésnek érezte magát, amiért ennyire tud szeretni, és a jövő sem rémítette annyira.” (Részlet)

Cephalion kiadó; 70 oldal, 1900 Ft.

Molnár Ferenc: Az éhes város

Orsovai úr fiatal, pénztelen pesti zsidó. Kisebb gyógykúrára Abbáziába utalják, ahol megismeri egy amerikai milliárdos lányát, fondorlatos módon magába bolondítja, és elveszi, megszerezve ezzel apósa hihetetlen vagyonát.

 Az Abbáziából hazatért urak klubjaiból a feleségek szalonjain át a kávéházakig és irodákig mindenhol végigsöpör a hír: friss pénz érkezik Pestre. És a pályaudvaron százak, ezrek tolonganak,persze „minden érdek nélkül”,  hogy fogadják az újdonsült dollármilliárdost.

Eladósodott miniszter, korrupt újságíró, a lipótvárosi zsidó kereskedők maffiája, politikusok, üzletemberek,és kis slemilek hada tör rá Orsovai úrra, aki ezt mérhetetlenül élvezi, használja, és kihasználja.

 

Hogy közben mi lesz a naív, kedves feleséggel? Az életnyi küzdelem után már csak szórakozásra vágyó apóssal? A néppel? Az országgal? Kit érdekel!

 

Molnár Ferenc, a magyar regény aranykorának egyik legragyogóbb csillaga első bestsellerében a pénzéhes Pest megannyi figurája fosztogatja -, és kóstolgatja egymást, anyagilag, és szexuálisan is. Maró gúnnyal, letehetetlen izgalmakkal fűszerezett, filmszerűen pergő regényét egy éjszaka alatt behabzsolja az ember,és aztán belelapoz a napi sajtóba, elolvas pár hírt, majd visszatér Az éhes városhoz, megnézi a megírás évszámát (1912) ,és nem tudja eldönteni, hogy vajon Molnár Ferenc mégis él, és a mai, friss pénzre vágyó, korrupt, és önző Pestről írta-e első bestsellerét, vagy mégis ennyire nem változott volna semmi Magyarországon, közel száz év alatt sem?

 

Ulpius-ház Kiadó

Kertészkedés hónapról hónapra

 

Az egyik legfontosabb dolog a kertészkedésben az, hogy minden munkát a megfelelő időben és módon végezzen el – ebben segít ez a könyv. Elég csak fellapozni az adott hónapot, máris megtudhatja, mit kell tennie, hogyan kell gondoznia kertjét. Legyen akár kezdő kertbarát, akár tapasztalt hobbikertész, ez az elismert szakértők által összeállított könyv hasznos tanácsokkal és új ismeretekkel látja el, januártól decemberig.

Reader”s digest; 7990 Ft

Dávid Sándor: Forma-1 sztorik 2007

A Forma-1 sztorik sorozat idén tizennegyedszer jelenik meg. Az új, 2007-es kötetben Michael Schumacher utolsó,és Luis Hamilton első Forma-1-es idénye érdekes párosításban jelenik meg. A Schumi korszak vége és az „új időszámítás”, korszakváltás megjelenése a Forma-1-ben,egészen a nagy meglepetésig.

Duna Könyvkiadó; 368 oldal, 2998 Ft.

Chapman, Gary – Maradjunk együtt!

  A kezdeti örömmámor után a házasságban szinte menetrendszerűen jelentkeznek olyan, eleinte jelentéktelennek tűnő nézeteltérések, különbségek és problémák, amelyek megfelelő kezelés és feldolgozás nélkül idővel válaszfalakként emelkednek a házastársak közé. A válás a legtöbb esetben nem jelent megoldást, csupán menekülés a probléma elől. Mit tehetnek a „se veled, se nélküled” csapdájában vergődő házastársak, akik nem akarnak elválni, de más kiutat sem látnak az elromlott kapcsolatból? Erre keres választ e könyv.

Harmat Kiadó; 2200 Ft.

Hirdessen Ön is az ETARGET-tel!

Comments are closed.