Forrás: NOL

Beugrott a polgármester helyett, balekké vált a szekszárdi fideszes képviselő

Népszabadság * Ungár Tamás * 2007. december 21.

„Sok értékes könyv” – az Álmos-Szkítia bolt Szekszárdon

Kép: Kiss Dániel – Abszolút balek voltam – állítja Braun Márton, Szekszárd fideszes parlamenti képviselője. A politikus azzal kapcsolatban mondja mindezt, hogy felszólalt egy rendezvényen, amelyen a Magyar Gárda állt díszsorfalat. Az eset december 5-én történt Szekszárdon, ahol félszáz helybéli arról emlékezett meg, hogy három évvel korábban a kettős állampolgárságról tartott népszavazás elbukott.

Mivel a téren a Magyar Gárda is ott volt, sokan arra a következtetésre jutottak, hogy a Fidesz szekszárdi szervezete számára vállalható a gárda. Braun Márton azonban tiltakozik e feltevés ellen. A 44 éves, jogász-közgazdász végzettségű politikus utólag így magyarázza a történteket: – Szekszárd polgármestere, Horváth István mondott volna beszédet, helyette kellett beugranom, mivel ő nem ért rá. A kezdés előtt egy órával szóltak, alig maradt időm arra, hogy felkészüljek, így nem tájékozódtam a megemlékezés részleteiről. Amikor már ott álltam, és a műsorközlő bejelentette, hogy én mondok beszédet, akkor elkezdtek vonulni „azok a manuszok”.

Meglepődöm a szóhasználaton, ezért visszakérdezek:

– A gárda?

– Igen, a gárda. Ha tudom, hogy ők is ott lesznek, oda se megyek.

A tényekhez hozzátartozik: Braun Márton nem először került efféle kínos helyzetbe. 2003. október 23-án Szkítia könyvesbolt nyílt Szekszárdon, s annak a megnyitóján is ő mondott ünnepi beszédet. Arra biztatta a megjelenteket, hogy minél többször jöjjenek el ebbe a boltba. Csakhogy az üzlet polcain antiszemita kiadványok sorakoztak. Erre utóbb felhívtam Braun Márton figyelmét. Ő akkor arra hivatkozott: a bolt gazdáját nem ismerte, és egy ismerőse kérte meg arra, hogy nyissa meg az üzletet. Mivel aznap sűrű volt az időbeosztása, s egyik helyről a másikra sietett, nem maradt ideje megnézni a bolt kínálatát. Szavai szerint, amikor belépett, akkor azért látott egy-két gyanús könyvet, de akkor már nem akart ünneprontó lenni, és elmenekülni a helyszínről.

Felidézem ezt a történetet Braun Mártonnak, mire ő így reagál:

– Nincs kapcsolatom se a gárdával, se azzal a könyvesbolttal. A véletlenek összejátszása mindkét eset. Bánom mindkettőt.

Amúgy a szekszárdi Szkítia könyvesbolt – mivel a vártnál kevesebb volt a bevétele – már több mint egy éve bezárt. Igaz, azóta nyílt egy hasonló üzlet, amely az Álmos-Szkítia nevet viseli. Az antiszemita kiadványokból bőséges kínálatot nyújtó boltot a város polgármestere avatta a múlt hónapban. Az ugyancsak fideszes Horváth István erről a következőket mondja:

– Ha engem, mint Szekszárd polgármesterét meghívnak, hogy nyissak meg egy könyvesboltot a városban, akkor el kell mennem. Körbenéztem ott, és láttam nagyon sok értékes könyvet a magyarság múltjáról, a határon túli területek szépségéről, kultúrájáról. Tény, hogy voltak ott olyan szélsőséges nézeteket terjesztő könyvek is, amelyek tartalmával nem értek egyet. De olyan könyvek minden könyvesboltban vannak.

Az elhangzottakból kiderül: Horváth István nem bánja, hogy megnyitotta a boltot, ahogy azt sem, hogy elvállalta az ünnepi beszédet a gárdával „sorfalazott” Garay téren, a népszavazás évfordulóján.

– A Szekszárdi Védegylet által delegált képviselőtársam, Tóth Csaba Attila hívott a megemlékezésre. Nem tudtam, hogy a Garay téren ott lesz a gárda – mondja Horváth István.

– Ha tudja, hogy ott lesz a gárda, akkor nem vállalja a beszédet?

– De akkor is vállalom. December ötödike a magyarság fekete napja. Ezért ma sem bánom, hogy igent mondtam a felkérésre.

Más kérdés, hogy – a polgármester elfoglaltsága miatt – végül is Braun Mártonnak kellett beszédet mondania.

Ő viszont bánta.

A parlagfűirtó nem lehet nemkívánatos?

Ha a Magyar Gárda, alapítói szándékának megfelelően, parlagfűirtásra jelentkezik be a XI. kerületbe, akkor is nem kívánatos szervezetnek minősítjük? – ezzel a kérdéssel magyarázta Kupper András, az újbudai önkormányzat Fidesz-KDNP frakciójának vezetője, hogy a képviselő-testület szerdai ülésén miért nem nyomott gombot a 16 fős ellenzék, amikor a Magyar Gárdát nemkívánatosnak minősítő határozatot a demokrata fórum által támogatott baloldali többségű testület elfogadta. Kupper szerint a Fidesz már elhatárolódott a gárdától, ám ezt most Molnár Gyula polgármesternek és az MSZP-nek azért kellett megtennie, mert ők biztosítanak irodát a gárdaalapító Jobbiknak.

Az ellenzék akkor támogatta volna a kezdeményezést, ha egyszerre minősítették volna nemkívánatosnak az összes elítélendő hazai szervezetet (ők például ilyennek tartják a Kendermag Egyesületet)

vagy tevékenységet.

Budapesten egyébként Csepel és Óbuda után ez a harmadik hasonló elítélő nyilatkozat.

A tisztán szocialista vezetésű XXI. kerületben minősített többséggel, tehát fideszes szavazatokkal ítélték el a Magyar Gárdát.

(K. A. I.)

Hirdessen Ön is az ETARGET-tel!

Comments are closed.