Forrás: hirszerzo.hu

Túl van a kormány a legnehezebb szakaszán, pedig ilyen szervezetten még soha nem támadták a kabinet munkáját – jelentette ki Gyurcsány Ferenc évzáró sajtótájékoztatóján. Szerinte ha most szociális válság van, akkor az Orbán-kormány végén az ország a „szociális nemzethalál” állapotában volt.

Elégedett az évvel Gyurcsány Ferenc, legalább is ez derült ki a kormányfő évzáró sajtótájékoztatójából. Mint mondta, egy „nem könnyű út legnehezebb szakaszán” van túl a kormány, de kiderült, hogy a politikájával szemben nem jelent meg alternatíva.

A miniszterelnök szerint annak ellenére sikerült a parlamenti támogatást döntésre változtatnia, hogy „ilyen, helyenként brutális nyomás még nem nehezedett kormányra, amelyet ilyen szervezetten még nem támadtak, ahogyan ilyen nyilvánvalóan még nem fenyegettek meg képviselőket sem”.

Nem nyilatkozott a miniszterekről

Éppen ezért nevezte 2007 legfontosabb eredményének a közpénzügyek egyensúlyba állítását, valamint a felsőoktatás, az államigazgatás és az egészségügy átalakítását. Utóbbi reformlépésről egyébként úgy nyilatkozott, hogy utolsó lépése, az egészségbiztosítási törvény elfogadása, „az igazi rendszerváltás az egészségügyben”.

Ugyanakkor elmondta, hogy szükség van az egészségbiztosítási reform hátralévő feladatainak átfogó ellenőrzésére, bár azt nem tudta megmondani, hogy ezt pontosan milyen beosztásban képzelik el, illetve melyik koalíciós párt adja majd a koordinátort.

Nem partner az illúziógyártásra (Fotó: MTI)

Évzáró sajtótájékoztatóján egyébként nem értékelte miniszterei munkáját, mint közölte, ezt majd csak januárban teszi meg. Elöljáróban csak annyit mondott, véleménye a kormánytagokról „meglehetősen strukturált”.

Gyurcsány Ferenc a Fidesz által hangoztatott mélyülő szociális válságra reagálva közölte: 2007 végén 30-31 százalékkal ér többet egy átlagpolgár fizetése, mint 2001 – az Orbán-kormány utolsó teljes évének – végén, ugyanez az arány a nyugdíjasok esetében 40 százalék. A miniszterelnök szerint ha most szociális válság van, akkor 2001-ben az ország a „szociális nemzethalál” állapotában volt.

Mit tervez jövőre Gyurcsány?

2008-ban nyugodt építkezést vár, ahol az egyensúlyteremtés mellett sokkal nagyobb figyelem juthat a gazdaság élénkítésére és a versenyképességre- jelentette ki Gyurcsány. Szerinte ezért az MSZP fő feladata jövőre nem a népszavazás, hanem a támogatás nyújtása ahhoz a politikához, amiben hisz.

Keveset árult el viszont arról, hogy pontosan milyen feladatokat tervez jövőre. Csak annyit mondott, hogy februárban döntés születhet a pártfinanszírozásról, illetve 2008-ban már meg lehet mondani az euró bevezetésének céldátumát.

Ezzel kapcsolatban közölte, hogy a kormánynak határozottan az a meggyőződése, hogy az eurót a lehető legkorábban kell bevezetni, amikor ennek a feltételei, a maastrichti kritériumok megvannak. Véleménye szerint a feltételeket 2009-ben teljesítheti az ország, de figyelembe kell venni a szlovén tapasztalatokat, ahol az euró bevezetése miatt a kormánynak nincs monetáris eszköze az 5-6 százalékos infláció megfékezésére.

A miniszterelnök úgy fogalmazott: megfontoltságot, érdemi elemzést ajánl az ügyben. „Nem vagyok ahhoz partner, hogy bármiben, akár fiskális, akár monetáris kérdésekben újra illúziógyártás legyen” – tette hozzá Gyurcsány Ferenc, és kiemelte, hogy tartósan fenntartható pályát kell teremteni.

Elterelő hadművelet

A miniszterelnök 2007-ről szólva kitért arra, hogy csökkent a „közéleti erőszak”, ám aggasztó a szélsőségek, így a rasszizmus és antiszemitizmus megjelenése. Azzal összefüggésben, hogy a közelmúltban bántalmazták Csintalan Sándort, a Hír TV műsorvezetőjét, illetve Molotov-koktélt dobtak Kóka János épülő házára, a miniszterelnök kiemelte: érdektelen, hogy akit az erőszak ér, melyik oldalon áll, politikailag hova tartozik, szolidaritást kell vállalni vele.

Dávid Ibolya, az MDF elnöke közleményben reagált Gyurcsány Ferenc szavaira: az ellenzéki politikus azt kifogásolta, hogy a kormányfő egy szót sem szólt az év utolsó parlamenti ülésnapján az év során meghirdetett 83 pontnyi javaslatáról.

A miniszterelnök csütörtöki sajtótájékoztatóján elhangzottakkal kapcsolatban kifejtette: „a korrekt és pontos válaszok, illetve az ország helyzetének valódi értékelése azonban ismét elmaradt, ismételten egy elterelő hadműveletnek, az öndicséret indokolatlan megnyilvánulásának lehettünk fültanúi”. Az MDF elnöke arra kérte a kormányfőt, „hogy a jövőben a kinyilatkoztatások helyett a Tisztelt Háznak számoljon be a kormány munkájáról”.

A Fidesz részéről Szijjártó Péter egymondatos közleményben reagált a kormányfő sajtótájékoztatójára: „Gyurcsány Ferenc egész évben folyamatosan hazudott az embereknek, majd az év végére józan ítélőképességét is elveszítette, és szembe került a teljes magyar társadalommal.”

(Forrás: Hírszerző, MTI, FH)

Comments are closed.