Forrás: Népszava

A kormány döntésre változtatta a mögötte álló támogatást, ami hatalmas siker. Ezt Gyurcsány Ferenc miniszterelnök mondta szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.

A miniszterelnök arról beszélt, hogy a kabinet a mögötte álló parlamenti támogatást döntésre változtatta, a koalíciós pártok frakciójának létszáma nem csökkent, a kormány politikájával szemben nem jelent meg alternatíva. A miniszterelnököt egyebek mellett arról is kérdezték, miként értékeli miniszterei munkáját. Gyurcsány Ferenc erre úgy válaszolt, az értékelést januárban a kormánytagoknak akarja megtenni. Hozzátette: véleménye a kormánytagokról „meglehetősen strukturált”.

A kormányfő a 2007-es évről elmondta, a jövedelmek reálértéke 30-31, a nyugdíjaké 40 százalékkal nagyobb most, mint 2001 végén. Ezzel az összehasonlítással a Fidesz által korábban hangoztatott „szociális válságra” utalt.

Gyurcsány Ferenc sikernek értékelte a felsőoktatás, a közigazgatás és az egészségügy átalakítását. Utóbbival kapcsolatban kiemelte: ilyen, helyenként brutális nyomás még nem nehezedett kormányra, amelyet ilyen szervezetten még nem támadtak, ahogyan ennyire nyilvánvalóan még nem fenyegettek meg képviselőket sem. Az egészségbiztosítási törvény elfogadásával kapcsolatban a miniszterelnök úgy foglalt állást: „Ez az igazi rendszerváltás az egészségügyben.”

Gyurcsány Ferenc 2007-ről szólva kitért arra, hogy csökkent a „közéleti erőszak”, ám aggasztó a szélsőségek, így a rasszizmus és antiszemitizmus megjelenése. Azzal összefüggésben, hogy a közelmúltban bántalmazták Csintalan Sándort, a Hír TV műsorvezetőjét, illetve Molotov-koktélt dobtak Kóka János épülő házára, a miniszterelnök kiemelte: érdektelen, hogy akit az erőszak ér, melyik oldalon áll, politikailag hova tartozik, szolidaritást kell vállalni vele.

A kormányfő kitért arra: nyugodtabb évet vár jövőre, amelyben a költségvetés egyensúlya helyett a figyelem a versenyképességet támogató politikára irányul majd.

Pártja szerepéről szólva Gyurcsány Ferenc azt mondta, az MSZP fő feladata jövőre nem a népszavazás, hanem a támogatás nyújtása ahhoz a politikához, amiben hisz.

Egy, a kormányzati negyedet érintő kérdéssel kapcsolatban a miniszterelnök azt mondta: a kormánykabinet legutóbb áttekintette a beruházás helyzetét, és megállapította, hogy a menetrendben nincs csúszás. A „politikai pénzügyeket” érintő kérdésre válaszolva Gyurcsány Ferenc kifejtette, azok rendezésében a koalíció elkötelezett. Részletekről szólva elmondta, februárban döntés születhet a pártfinanszírozásról, ebben a kérdésben van esély a megállapodásra.

MTI

Comments are closed.