Forrás: Népszava

A Hamász az Izrael elleni rakétatámadások beszüntetését javasolja, ha a tűzszünet kölcsönös lesz, vagyis ha Izrael is véget vet gázai akcióinak. A javaslat annyira sürgősnek tűnt az iszlamista szervezet vezetőinek szemében, hogy Iszmail Hanije volt miniszterelnök személyesen telefonált az izraeli televízió tudósítójának és közölte vele a hírt.

Iszmail Hanije Hamász-vezér egy gázai vallási szertartáson. Megadják magukat? Fotó: Reuters A Hamász-kormány volt szóvivője, Razi Hamad ugyanezen célból az izraeli rádiónak nyilatkozott. Szerinte Izraelnek kell megtennie az első lépést, és ha véget vet akcióinak Gázában, a Hamász meg tudja győzni az Iszlám Dzsihád és a „Népi Ellenállási Bizottságok” vezetőit is, hogy csatlakozzanak a tűzszünethez.

Megfigyelők szerint a tűzszüneti ajánlatra egyrészt a romló gazdasági helyzet ösztönözte a Hamász vezetőségét, főként azonban a pánik, amelyet az izraeli légierő rendkívül pontos akciói váltottak ki benne. Az iszlamista szervezet sürgősen utasította vezető aktivistáit, hogy ne használják mobiltelefonjaikat és ne utazzanak saját kocsijaikban, mert az izraeli hírszerzés képes lehallgatni a telefonbeszélgetéseiket és így pontos értesülései vannak hollétükről. Ennek alapján az izraeli „célzott likvidációknak” az elmúlt 48 órában tizenegy vezető Hamász-aktivista esett áldozatul.

Az izraeli vezetés szkeptikusan fogadta a Hamász javaslatát. Simon Peresz államelnök „álnoknak” minősítette, mert hiszen a tűzszünet csakis a palesztin szélsőségesektől függ. Ha ők véget vetnének a rakéta- és aknavető-támadásaiknak, akkor Izrael a Hamásszal folytatandó tárgyalások nélkül sem folytatná megtorló akcióit – mondta Peresz.

Yehuda Lahav (Tel-Aviv)

Comments are closed.