Forrás: Népszava

Miközben a Magyar Gárdát a feloszlatás fenyegeti, az MDF – ezúttal ehhez a pártok összefogását is kérve – megismételte korábbi felhívását, hogy a magyarországi települések ítéljék el a szervezetet, és tiltsák ki területükről. Dávid Ibolya pártelnök úgy fogalmazott: „Az agresszív szélsőségek elleni küzdelemmel nem szabad a bírósági döntésre várni.” Szeged városa és a főváros XXI., valamint III. kerülete már elfogadott olyan határozatot, melyben nemkívánatosnak minősítik az árpádsávos, fekete egyenruhában masírozó gárdistákat.

A gyakran szélsőséges Jobbik által alapított Magyar Gárda Egyesület feloszlatását a napokban keresetlevélben kérte a Fővárosi Főügyészség a bíróságtól, arra hivatkozva, hogy a gárda mások jogait és szabadságát sérti. Az ügyészség a szervezet „cigánybűnözés elleni” tatárszentgyörgyi rendezvényét vizsgálva állapította meg: az ott elhangzottak az alkotmány és a polgári törvénykönyv mellett nemzetközi egyezményt is sértenek.

A Magyar Gárda és a Jobbik elnöke, Vona Gábor viszont állítja, nem újfasiszták, nem félemlítenek meg senkit, semmi rosszat nem tettek. Azt is mondta: az ügyészség érvei „nem töltik el aggodalommal, tiszta lelkiismerettel áll a bíróság elé”. Ugyanakkor legutóbbi nyilatkozataiban már arról beszélt: ha mégis feloszlatnák a szervezetet, akkor más néven újjá­alakítják. Eközben a Hátrányban Élőket Segítők Egyesülete aláírásgyűjtésbe kezdett a gárda ellen, és elítélte a szervezetet a Szabadság Kör civil szervezet is.

L. T.

One Response to “Nem várna az MDF a Magyar Gárda betiltásáig”

  1. barat

    Kétségbeejtő,
    ha Vona Gábor nem érzékeli, hogy a Gárda mit jelent majdnem egy millió magyar állampolgár számára (zsidók és cigányok) közvetlen érintettségük révén, valamint a további sok magyar állampolgár számára aki bár nem érintett közvetlenül, de érzékeli a dolgok visszataszitó voltát.
    Aki ismeri egy kicsit Magyarország történelmét annak vissza kell utasitani a Gárdát, azt alapitó Jobbik-ot és azokat a személyeket, akik az egésznek a hátterében állnak.
    Vona Gábor tiszta lelkiismerete remélhetőleg a biróságon megkapja a neki kijáró itéletet és talán Vona ur is felébred, hogy ha ekkora ellenérzést váltott ki, akkor mégsincs minden rendben a lelkiismeretével, mégha azt most még nem ismeri el. Remélem, hogy letesz azon szándékáról, hogy ehhez hasonló undoritó kreaturát hoz létre, amit majd megint be kell tiltatni. TV-ben ugy tünik, hogy értelmes fiatalember, igy talán remélhető, hogy megérti, hogy rossz lóra tett, hamis elvek mentén.