Forrás: Stop!

Doris Day énekesnő, Burt Bacharach énekes és dalszerző, Cab Calloway zenész és színész, a Band együttes, Yitzhak Perlman hegedűművész, Max Roach jazzdobos és zeneszerző, valamint Earl Scruggs bendzsóművész kapja az 50. Grammy életműdíjait. A kitüntetettek névsorát szerdán tették közzé, és február 9-én, egy nappal a nagy díjkiosztó előtt adják át Los Angelesben.

Doris Day az ötvenes-hatvanas évek ünnepelt énekesnője és filmsztárja. A 83 esztendős művésznő temérdek filmszerepe mellett egyebek között olyan világslágerek előadója volt, mint a sokak által énekelt és Magyarországon is nagy sikert aratott Que Sera, Sera (Bárhogy lesz, úgy lesz).

Cab Calloway igazi zenebohóc. A jazz-zenész és színész születésének 100. évfordulójára éppen karácsonykor emlékezünk. Együtteseit sokan egyenrangúnak tekintették például Duke Ellington, Count Basie zenekarával. Vele játszott többek között Dizzy Gillespie és Chu Berry. Legsikeresebb dala a Minnie the Moocher, kitűnően alakított a Blues Brothers című film első részében.

A hatvanas évek végén alakult Band együttes a rock egyik legendája. Nemcsak Bob Dylan kísérőzenekaraként írták be nevüket a rocktörténelembe. A filmen is bemutatott The Last Waltz című koncertjük igazi sztárparádé EricClapton, Muddy Waters, Neil Diamond, Joni Mitchell, Van Morrison, Bob Dylan és mások fellépésével.

Burt Bacharach a díj átvételének évében lesz 80 éves. Ő maga is énekelt, de sokkal emlékezetesebb, amit dalszerzőként tett le az asztalra. Elsősorban Hal David párja volt évtizedeken át, megszámlálhatatlanul sok sláger fűződik a nevükhöz. A legismertebbek közül talán a Story of My Life, This Guy,s In Love With You és a Raindrops Keep Falling On My Head című dalait lehetne kiemelni.

Yitzhak Perlman izraeli-amerikai hegedűművész, a huszadik század egyik legkiemelkedőbb karmestere és zenetudósa. Nemcsak a klasszikus zene, hanem a jazz kiválósága is. Számos elismerése között több Grammy-díj sorakozik.

Earl Scruggs bendzsó-művész páratlan, háromujjas pengetési stílusával vált méltán világhírűvé. Max Roach a bebop és a hardbop kiváló ütőhangszerese. A jazz óriásai közül zenélt többek között Miles Davisszel, Charles Mingusszal, Dizzy Gillespie-vel.

A Grammy különdíjakat és technikai díjakat is átad 2008. február elején. Különdíjas lesz Clarence Avant, a zeneipar elismert személyisége és Jac Holmam, az Electra kiadó alapítója, valamint Willie Mitchell producer és hangszerelő. A technikai díjakat a magnetofonszalagjairól is híres AMEX cég valamint John Eargle hangmérnök veheti át.

Comments are closed.