Forrás: HETEK

„Aki énekel, egészségesebben él” – véli Wolfram Seidner berlini professzor. A közelmúltban egy egyházi kórus bevonásával végzett vizsgálatok segítségével bizonyítást nyert, hogy az éneklés a szervezet védekezőképességét fokozza a betegségekkel szemben, legyenek azok akár lelki, akár testi eredetűek.

A kutatók nyálmintát vettek egy frankfurti fiúkórus tagjaitól közvetlenül azután, hogy azok elénekelték Mozart Requiemjét. A vizsgálatok kimutatták, hogy az éneklés után az antitestek (immunoglobulin A) száma, melyek a nyálkahártyában fellépő kórokozók ellen harcolnak, jelentősen megnőtt. Amikor az énekesek csak CD-ről hallgatták meg a zeneművet, az antitestek száma változatlan maradt. Egyébként csupán negyed óra éneklés is elég ahhoz, hogy a teljes vérkeringést aktivizálja. Amikor ugyanis éneklünk, a légzésünk erőteljesebb lesz, ezáltal pedig több oxigén jut el sejtjeinkhez.

Ezenfelül „a dalolás egyfajta antidepresszáns funkciót is ellát”, bizonygatja Wolfgang Bossinger zeneterapeuta, hisz erről a különleges hatásáról már az Ószövetség is beszámol, amikor az őrjöngő izraeli királyt, Sault kizárólag Dávid, a később szintén királlyá lett fiatal pásztorfiú hárfával kísért énekszava tudta lecsendesíteni. A modern kutatási eredmények igazolják az éneklésnek a kedélyállapotra gyakorolt abszolút pozitív hatását: már fél órányi éneklés után az agyban kimutatható a béta-endorfin, a szerotonin és a noradrenalin (ún. „boldogsághormonok”) szintjének jelentős emelkedése, ezzel egyidejűleg viszont automatikusan csökken a stresszhormonok szintje.

Rengetegen számoltak be arról, hogy éneklés hatására elmúlt a fejfájásuk, vagy egyszerűen lelkileg megkönnyebbültek – valószínűleg ez is lehet az okat, hogy csak Németországban mintegy 3 millió ember énekel valamilyen kórusban. A bevonásukkal végzett megkérdezések alapján állíthatjuk, hogy jobbára kiegyensúlyozott, az élettel elégedettebb emberek azok, akik rendszeresen „edzik” hangszálaikat. Továbbá az éneklés során az agyban új szinapszisok kapcsolódnak össze, miáltal az éneklő okosabb lesz.

Hihetetlenül hangzik, de az éneklés még az életet is képes meghosszabbítani. Svéd kutatók a 90-es években 12.000 nem azonos korú ember bevonásával folytattak kísérleteket, melynek eredményeképpen tisztán látszott, hogy azoknak a vizsgált személyeknek, akik valamilyen kórusban énekeltek, sokkal hosszabb volt a várható élettartamuk, mint nem éneklő társaiké. A gyermekek esetében további pozitív tapasztalatként megemlítendő, hogy a rendszeresen éneklő kicsik átlagon felül teljesítettek az iskolai alkalmassági tesztek során, mivel az éneklés a gondolkodást, a beszédkészséget és a koordinációt is egyaránt fejleszti.

A tudósok szerint sok felnőttet korunk növekvő automatizálódása, a CD-k, iPod-ok megjelenése, valamint saját gyermekkori gátlásaik tartanak vissza az énekléstől, pedig nincs mit szégyellniük – hisz aki beszélni tud, az énekelni is, állítják egyöntetűen.

Comments are closed.