Forrás: Magyar Hírlap

Mit kezdjünk vele? – Kádár János (1912-1989) címmel jelentetett meg könyvet a XX. Század Intézet. A kötet tegnapi bemutatóján Schmidt Mária, a Terror Háza főigazgatója elmondta: a nemrégiben rendezett konferencia anyagának írásos formájából nem csak Kádár politikai tevékenységéről, hanem magánéletéről is több érdekességet megtudhatunk.

Schmidt Mária a könyv előszavában többek között ezt írja Kádárról: „Nem volt benne érzelem. Nem szeretett senkit. Nem volt gyereke. Nem voltak szerelmei. Nem voltak igazi barátai. A hatalom volt az élete.”

A főigazgató a tegnapi könyvbemutatón kiemelte Szórádi Sándor és Valerij Muszatov írását, amelyben a Magyarországot harminckét évig irányító népvezérnek a közvélemény elől mindvégig elzárt magánéletébe pillanthatunk be.

A könyvbemutatóval egybekötött sajtótájékoztatón a Terror Háza és a szervezetileg hozzá tartozó XX. és XXI. Század Intézet működéséről megtudtuk, hogy az intézetek 2002 óta egy fillért sem kapnak működésükhöz.

A főigazgató kérdésünkre elmondta: „A Terror Háza ennél valamivel jobb helyzetben van, de a többi, általában nyolcvanszázalékos államilag támogatott intézményhez képest mi csak ötven százalékot kapunk. A működéshez szükséges további forrásokat a jegybevételből és a szponzorok felajánlásaiból fedezzük.” Schmidt Mária ennek ellenére elégedett az intézmények és a múzeum működésével, hiszen számtalan konferenciát, kerekasztal-beszélgetést és időszaki kiállítást sikerült megrendezniük az elmúlt évekhez hasonlóan az idén is. A múzeumnak idén 2,5 millió látogatója volt, és másodszor nyerték el a Vendégbarát Múzeum díjat.

Az idei évhez hasonlóan a múzeum előtt idén is koncerttel emlékeznek a holokauszt, valamint gyertyagyújtással a kommunizmus áldozatainak emléknapjára. Az idén is ott lesznek a Sziget Fesztiválon, ahol éppúgy, mint a múzeum 2008-ra tervezett legjelentősebb időszaki kiállításával az 1968-as magyar és világpolitikai eseményekre fókuszálnak. A sajtótájékoztatón ismertették azt a felhívást, amelyben azon állampolgárok segítségét kérik, akiknek tudomásuk van olyan szlovák és magyar személyekről, akik a tragikus csehszlovák-magyar lakosságcsere-egyezmény miatt saját és családjuk jövőjét kockára téve segítettek az üldözötteken.

Parcsami Gábor

Comments are closed.