Forrás: Magyar Hírlap

Huszonnégy órán belül több mint egy tucat palesztin fegyveressel végzett az izraeli hadsereg a Gázai övezetben. A Hamasz és az Iszlám Dzsihád válaszcsapást ígért.

„Telefont kikapcsolni, akkumulátort kivenni, és tilos autóval közlekedni!” – idézte a palesztin fegyveresek által hallgatott rádió üzenetét a Haarec izraeli lap. A felszólítás nem véletlen: az izraeli légierő a mobiltelefonokat bemérve csapott le az Iszlám Dzsihád és a Hamasz szélsőséges szervezetek fegyvereseire a Gázai övezetben. Az összesen négy légitámadásban egy nap leforgása alatt tizenhárom palesztint öltek meg, köztük Madzsid Harazint, az Iszlám Dzsihád egyik magas rangú parancsnokát. Az izraeli hadsereg szerint az áldozatok a napi rendszerességgel ismétlődő, dél-izraeli területeket érő rakétatámadások elkövetéséért voltak felelősek.

Az Iszlám Dzsihád szervezet megtorlást helyezett kilátásba „mártíromság”, azaz öngyilkos merényletek formájában. Ilyen akciót tizenegy hónapja nem követtek el izraeli területen.

Hónapok óta ez volt a legsúlyosabb incidens a Gázai övezetben, ahol júniusban a Hamasz puccsal vette át a hatalmat. Jeruzsálemben azóta napirenden van egy széles körű szárazföldi katonai akció a terület ellen. A napokban a Hamasz jelezte: ötvenezer embert tart fegyverben, és számos „meglepetéssel” várja az övezetbe behatoló izraeli csapatokat.

A harcok akkor lángoltak fel, amikor javában zajlott a hétfői, párizsi donorkonferencia, ahol több mint hatvan nemzet csaknem hétmilliárd dollárt ajánlott fel a palesztin állam megalakítására. Igaz, mindez Mahmud Abbasz elnök Fatah mozgalmának és a nyugati parti (Ciszjordánia) palesztin területeknek szól. A Nyugat és Izrael Abbaszt tartja partnernek a békefolyamatban, ő képviselte a palesztinokat a novemberi, annapolisi békekonferencián. Abbaszt a Hamasz „árulónak” nevezte.

(MH)

Comments are closed.