Forrás: Magyar Hírlap

Könyv

L. Kelemen Gábor: Gól a halál kapujában

LKG Média Kft., 2007, 177 Oldal, 2900 forint)A birkenaui csapat kezdi a játékot, a krematóriumok felé támad.

Egy futballmérkőzés tudósításának fenti mondata L. Kelemen Gábor könyvében szerepel. Főhősét, Schwarcz Sándort, a debreceni textilgyári zsidó munkást 1944-ben sok ezer társával együtt marhavagonban vitték a haláltáborba. Úgy menekült meg, hogy az átlagosnál jobban tudott futballozni. A német tisztek csapatot verbuváltak a birkenaui foglyokból, egy kis füllentéssel és egy jóindulatú tolmács cinkosságával ő is bekerült, négy mérkőzést játszott más rabok együtteseivel, egyet a kápók válogatottjával. Edzett és futballozott, hallotta a gólörömöt – az őrök pisztolylövéseit -, látta az eszméletlenre vert bírót, itta a prémiumot, a kortynyi pálinkát, és rettegett, hogy ő is golyót kap, ha gólt rúg a német tisztek csapatának.

Ezeket a meccseket is futballkapukra játszották, játékvezetővel, partjelzőkkel, mégis sajátos szabályrendszerben. Megsérülni nem volt szabad, akinek fájt a lába, az nem játékos volt, csak hasznavehetetlen fogoly. Értelmet kapott a közhely: úgy hajtottak a pályán, mint akik az életükért futballoznak.

Schwarcz Sándor mellől kilenc csapattársát vitték el a gázkamrába, ő túlélte. Hazatért Debrecenbe, és újrakezdte az életét. Idővel a textilgyár igazgatója lett, aztán a helyi áruházé. De igazából a koncentrációs tábor túlélője volt. Ezeket a borzalmakat mindenki igyekezett volna elfelejteni, ő hivatásos emlékező lett. Vagy inkább emlékeztető. Kiírta a névtáblájára is, hogy A-17854, közzétette az auschwitzi rabszámát, hogy mindenki tudja, ki él a Holló utcai harminc négyzetméteres lakásban. Ha kérték, felszólalt ünnepségeken, előadásokat tartott, beszélt gyerekeknek és felnőtteknek, riportereknek. Steven Spielberg tízórányi filmet vett föl vele. L. Kelemen Gábor először 1981-ben gyűjtötte kötetbe az emlékeit. Az idei második, bővített kiadás megjelenését már nem érte meg Schwarcz Sándor, márciusban, kilencvenhat éves korában meghalt. Tíz hónapig volt fogoly, és több mint hat évtizedig emlékeztetett a holokausztra.

LZ

Comments are closed.