Forrás: Magyar Hírlap

Egyedülálló lehetőség kínálkozik a független palesztin állam megteremtésére.

Egynapos donációs konferenciát tartottak tegnap Párizsban, hogy megteremtsék az új palesztin állam gazdasági alapjait. A cél, hogy összegyűjtsenek 5,6 milliárd dollárt arra a hároméves fejlesztési tervre, amelyet Szalám Fajjad palesztin kormányfő ismertetett.

Rice a két elnökkel, Sarkozyvel és Abbasszal (Fotó: Reuters – Charles Platiau)

Mahmud Abbasz, a Palesztin Hatóság elnöke kijelentette: a palesztin állam létrehozása immár nem a politikai akaraton vagy az eltökéltségen, hanem az erőforrásokon múlik. A konferencia résztvevői is azt hangsúlyozták, hogy a decemberben az Egyesült Államokban, Annapolisban tartott közel-keleti tanácskozás után egyedülálló lehetőség kínálkozik a térség ügyeinek rendezésére. Annapolisban az izraeli és a palesztin vezetők megállapodtak: 2008 végére kidolgozzák a végleges státustervet, amely alapfeltétele az önálló palesztin állam létrehozásának.

A konferencián csaknem hetven ország és tucatnál is több nemzetközi szervezet képviselője vett rész. A vendéglátó Franciaország elnöke, Nicolas Sarkozy azt mondta, hogy most elsősorban a rövid távú célokat kell szem előtt tartani – mindenekelőtt a palesztin nép helyzetének javítását. Hangsúlyozta, hogy nemcsak a résztvevők bőkezűségén, hanem politikai rugalmasságán is sok múlik. Szerinte Franciaország támogatja ugyan Izrael célkitűzéseit is, de Izraelnek ki kell vonulnia Ciszjordániából, be kell fagyasztania településpolitikáját, meg kell nyitnia Kelet-Jeruzsálemben a bezárt palesztin intézményeket, és segítenie kell a Gázai övezetben élő palesztinokat is. Javasolta, hogy hozzanak létre nemzetközi erőt a palesztin biztonsági szolgálatok megsegítésére. Cipi Livni izraeli külügyminiszter azt ígérte, hogy országa eleget tesz kötelezettségenek egyebek között a vitatott települések kérdésében is. Izrael megállapodott az Európai Unióval a palesztin rendőrök közös kiképzéséről. Tony Blair volt brit kormányfő a közel-keleti megbízott szerepében azt mondta, a konferencia üzenete nagyon egyszerű: meg kell ragadni az alkalmat. Szerinte a független palesztin állam megteremtése a kulcs ahhoz, hogy a Közel-Keleten pozitív folyamatok induljanak el.

A konferenciára nem hívták meg külön a Gázai övezetet birtokló Hamasz palesztin mozgalmat, amely ellene irányuló hadüzenetnek tekinti a nélküle folyó tanácskozást, ugyanúgy a Mahmud Abbasz palesztin elnöknek nyújtott nemzetközi támogatást.

Franciaország háromszázmillió dollárt, Németország kétszázkilencvenmillió dollárt ajánlott fel a palesztinoknak, az Európai Unió pedig egyedül hatszázötvenmilliót. Az Egyesült Államok felajánlása 2008-ra ötszázötvenötmillió dollár. Magyarország kétszázezer eurót ajánl fel 2008-ra a palesztinoknak egészségügyi program támogatására – jelentette be a párizsi adományozó konferencián Várkonyi László, a magyar külügyminisztérium szakállamtitkára. Az csak később derül ki, hogy a felajánlások elérik-e az 5,6 milliárd dolláros célösszeget.

(MH)

Comments are closed.