Forrás: hirszerzo.hu

Lelassult XII. Pius pápa szentté avatási folyamata, mert a jelenlegi egyházfő még több dokumentum áttanulmányozását rendelte el – közölte az Il Giornale olasz napilap kedden.

XII. Pius 1939 és 1958 között állt a katolikus egyház élén.

XVI. Benedek az Il Giornale szerint úgy döntött, hogy álljon fel egy bizottság a Vatikán diplomáciai szekcióján belül, és vizsgálja meg újból a háború alatt keletkezett dokumentumokat, tanulmányozza az újonnan előkerülteket.

Egyes bírálók szerint XII. Pius érzéketlennek mutatkozott a holokauszt iránt, nem lépett fel Hitlerrel szemben. A pápa hívei szerint viszont az egyházfő szent ember volt, aki a színfalak mögött a zsidók érdekében munkálkodott.

Májusban a szentté avatással foglalkozó vatikáni kongregáció tett egy lépést előre, amikor többségi szavazással elismerte, hogy az egykori pápa „hősies fokon” gyakorolta a katolikus erényeket. Ha ezt Benedek pápa jóváhagyta volna, Pius megkapta volna a „venerábilis” (tiszteletre méltó) jelzőt, és az eljárást folytatni lehetne.

A pápai jóváhagyás elmaradása azt jelenti, hogy a folyamat gyakorlatilag elakadt, Piust nem avathatják boldoggá, ami az utolsó lépcsőfok a szentté avatás előtt.

Az Il Giornale szakújságírója, Andrea Tornelli szerint a késlekedés nem azt jelenti, hogy a Vatikán kételkedne Pius szentségében, de tart a gyors szentté avatás következményeitől.

A Vatikán szóvivője nem erősítette meg a lap értesülését a belső bizottság felállításáról. Vatikáni források szerint egyes bíborosok azért ajánlottak lassítást Benedeknek az ügyben, hogy ne sérüljenek a zsidókhoz és Izraelhez fűződő kapcsolatok.

Comments are closed.