Forrás: Népszava

Nem a cigányok tehetnek arról, ami ma Magyarországon zajlik. A társadalmi és gazdasági változásoknak legnagyobb vesztesei a cigányok. Azt mondják, hogy képzetlenek, ezért nem alkalmazzák őket a munkahelyeken. Ez nem így van. A fiatalabb korosztály már több szakmával is rendelkezik, azért nem alkalmazzák őket, mert cigányok. Én is cigány vagyok, több divatos szakmával rendelkezem, érettségivel, és szegény világomból képes voltam arra, hogy diplomát szerezzek, pedig édesanyámmal 60 ezer forintból éltünk. Diplomáztam és nem alkalmaznak sehol, mert cigány vagyok, pedig fehér a bőröm is, tiszta, ápolt és jól öltözött vagyok. Édesanyám meghalt, teljesen egyedül maradtam. 24 ezer forint szociális segélyt kapok, ebből kell megélnem és a lakásrezsit fizetnem. Úgy tudok életben maradni, hogy a lakásomban nincs fűtés. A szomszédok adnak élelmet. Szekeres Imre miniszter úrnak is gyűjtöttem több száz ajánlószelvényt, bementünk több száz cigánnyal szavazni rá, azt ígérte, ha lediplomázom, felvesz a polgármesteri hivatalba. Miniszter lett, több levelet is írtam már neki, de nem válaszol.

A cigány gyerekeket szegregálják az iskolában, külön cigányépületben és külön ebédlőben ebédelhetnek. Az iskolában semmiféle oktatást, nevelést nem nyújtanak számukra. Matekórán kiviszik őket az udvarra, és fociznak. Ha dolgozatot írnak, természetesen nem tudják, és megkapják az elégtelent.

Azt az embert, akitől elveszik a jogot, hogy emberhez méltó körülmények között éljen és dolgozzon, miért akarják kivégezni? Nincs hozzá joga egyetlen pártnak sem, hogy a fasisztákat a cigányokra uszítsa, csak azért, mert hatalomra vágyik. Más megoldást keressen, ne a cigányokat tegye meg bűnbaknak.

Balogh Adrienne

Comments are closed.