Forrás: Magyar Hírlap

Kirekesztő és antiszemita megnyilvánulásai miatt vonhatja felelősségre ifjabb Hegedűs Lorántot pénteken a református egyházi bíróság. Horváth György ügyész elmondta: a lelkész hivatalvesztését kéri a joghatóságtól. Ifjabb Hegedűs Loránt szerint ezzel a kijelentéssel az ügyész megsértette az egyházi jogot.

„Világi bíróságon teszek panaszt Horváth György, a Magyarországi Református Egyház ügyésze ellen, mivel folyamatban lévő egyházi ügyemben a nyilvánosságnak nyilatkozott” – mondta a Magyar Hírlapnak ifjabb Hegedűs Loránt. A református lelkész szerint Horváth Györgynek az a kijelentése nem igaz, miszerint ő a Magyar Gárda avató ünnepségein rendre hallatja a hangját, mivel egyen sem vett részt.

Az ifjabb Hegedűs Loránt elleni egyházi bírósági eljárás első ülése pénteken lesz. Az ügyész még korábban elmondta, hogy a tárgyaláson kéri majd a lelkész hivatalvesztését, egyházi nyelven palástvesztését. Az ügyben a Budapest-északi egyházmegye az illetékes. Simonfi Sándor esperestől megtudtuk: nem biztos, hogy már pénteken ítéletet mond a három egyházi bíró. Ha mégis, akkor panasztétel esetén másodfokon a Dunamelléki egyházkerülethez kerül az ügy, az után pedig a református zsinat hozhat végleges döntést. Ifjabb Hegedűs Loránt arról nem kívánt nyilatkozni, hogy megjelenik-e a pénteki tárgyaláson. Egyébként két ügyben folyó eljárást terveznek egybevonni: az egyik tavasszal indult, miután a holokauszttagadó brit történészt, David Irvinget látta vendégül gyülekezetében. A másik, hogy a lelkész október 23-án mondott beszédében antiszemita nézeteket hirdetett.

Kacsoh Dániel

Comments are closed.