Forrás: Stop!

Mintegy kétmillió muzulmán hívő gyűlt össze kedden a szaúd-arábiai Mekka közelében lévő Arafát-hegy körül az idei zarándoklat alkalmából, s most először Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök is részt vesz szertartáson.

Az iráni csúcspolitikust Abdallah bin Abdel-Aziz szaúdi király hívta meg a muzulmánok legfontosabb vallási eseménysorozatára, és ezt a meghívást a megfigyelők erősen jelképes értékűnek tartják, mert korábban a zarándoklat, vagyis a háddzs nem egyszer diplomáciai súrlódásokat okozott a két ország között. 1987 júliusában a szaúdi biztonsági erők vérbe fojtották az iráni hívők Amerika- és Izrael-ellenes tüntetésbe torkollott zarándoklatát. Rijádi források szerint 402 személy, köztük 275 iráni állampolgár vesztette az életét. A szaúdi hatóságok szerint a vallási ünnep nem válhat politikai fórummá.

Az idei háddzs résztvevőinek számát hivatalosan még nem közölték, de Najef bin Abdel-Aziz szaúdi belügyminiszter szerint a zarándokok száma meghaladja az 1 millió 700 ezret, s 181 nemzetet képviselnek.

A muzulmánok hisznek abban, hogy Allah meghallgatja az Arafát-hegy szentnek tekintett környékén elmondott imáikat. Az imák azon a helyen hangoznak el, ahol a hagyomány szerint Mohamed próféta elmondta utolsó prédikációját.

A mekkai zarándoklaton, a világ egyik legnagyobb vallási tömegmegmozdulásán a zarándokok öt napon át járják be a szent utat az ősi város hegyei körül. A fárasztó rituálét életében legalább egyszer köteles megtenni minden fizikailag ép muzulmán, ha anyagilag nem túlságosan megterhelő a maga és családja számára.

A zarándoklat egyik csúcspontján a hívők a Mína-völgybe vonulnak. Az esemény egyben az ötnapos rituálé legveszélyesebb szakasza. Az elmúlt években már többször előfordult, hogy az összetorlódott tömegben pánik tört ki, és halálra taposták egymást.

A Mekkától 5 kilométerre lévő Mína-völgyben a sátánt jelképező három kőoszlopot kövezik meg. A legenda szerint ezen a helyen háromszor jelent meg az ördög, előbb Ábrahám prófétát, majd feleségét, végül fiát kísértette meg, de ők megvetésük jeleként hét kavicsot vetettek rá. A zarándokok ennek emlékére dobálják köveiket a három kőoszlopra.

Comments are closed.