Forrás: NOL

Népszabadság * Hargitai Miklós * 2007. december 19.

Kolumbusz Kristóf a neve alapján Verne Gyulával és May Károllyal tartozik egy sorba: magyarul említjük, és egy kicsit a sajátunknak is érezzük. A világ azonban olaszként – és nem mellesleg Amerika felfedezőjeként – ismeri, bár újabban a tudomány mindkét állítás mellé odatett néhány apró kérdőjelet. A Világunk titkai című DVD-sorozat következő epizódja, a Kolumbusz, a nagy felfedező mindkét kérdésben segít egy kicsit tisztábban látni.

Ami bizonyos: az olaszok (és az Amerikában élő olasz közösség) számára egyértelműen ő az Újvilág felfedezője. Az viszont kétséges, hogy az óvilági hajósok közül valóban ő tette-e a lábát először amerikai földre. Bizonyos jelek arra utalnak, hogy ezt már a vikingek is megtették, mostanában pedig – egyebek mellett egy meghökkentően pontos, és a Kolumbusz előtti időkből származó térkép alapján – Kína is magának követeli az elsőséget. (Az 1418-ban készült térképet Magellán, Vasco Da Gama és James Cook mellett állítólag maga Kolumbusz is használta, ami – ha igaz – azt jelenti, hogy a több száz hajóból álló flottát irányító Zheng He 70 évvel megelőzte a genovait). Az viszont tény, hogy – bárki volt is a felfedező – Kolumbusz útja kapcsán vált Amerika az ismert világ részévé, vagyis az ő felfedezése változtatta meg visszavonhatatlanul a történelmet.

Ám nemcsak a félezer évvel ezelőtti történelmi út előzményei kínálnak felfedeznivalót a mai kor embere számára. Feltárásra vár a felfedező pontos származása, családjának története is. A film készítői megkeresték Anunciada Colon De Carvajalt, Kolumbusz egyenes ági leszármazottját, és az ő segítségével vágnak neki az eredetkutatásnak. Kiderül az alkotásból, hogy nagyon keveset tudunk a világ leghíresebb és (valószínűleg) legismertebb nevű felfedezőjéről, és az Amerikába vezető úttal kapcsolatban is sok még a pontosításra váró részlet. Valójában még az olasz eredetre sem lehet mérget venni: kétségtelen, hogy a hajós legelterjedtebb vélekedés szerint Genovában született egy takács gyermekeként, ám sokan egy portugál herceg fiának, kikeresztelkedett zsidónak vagy katalán lázadónak tartják. Életének első éveiről szinte semmilyen hiteles információ nem maradt fenn, és talán az a feltételezés sem alaptalan, hogy a legendagyártáshoz kiválóan értő felfedező szándékosan borította homályba a saját múltját.

A tisztázás érdekében DNS-vizsgálatok sokaságát végzik el a következő esztendőkben, Kolumbuszért ugyanis legalább annyi ország áll sorban, mint Amerika felfedezésének dicsőségéért.

Hirdessen Ön is az ETARGET-tel!

Comments are closed.