Forrás: Stop!

Bernard Kouchner francia külügyminiszter hétfőn közölte, hogy a palesztinok segélyezésének egyeztetésére hétfőn Párizsban tanácskozást kezdett donorországok képviselői már összesen 7,4 milliárd dollár adományozására tettek ígéretet.

Ez felülmúlja a leendő palesztin állam vezetőinek várakozásait, ugyanis a Palesztin Hatóság eredetileg 5,6 milliárd dollár felajánlását kérte a következő három évre, hogy erősítse gazdaságát a majdani palesztin állam létrehozásának megújult erőfeszítései közepette.

Kouchner sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy már 7,4 milliárd dollár gyűlt össze.

A tanácskozáson kiadott záróközlemény szerint az összegyűjtött 7,4 milliárd dollár lényeges lesz az Izraellel folyó békefolyamat megvalósításában. Az összeg az intézmények kiépítését és a palesztin gazdaság talpra állítását szolgálja az elkövetkező három évben.

Az összegből 3,4 milliárd dollár átutalása esedékes 2008-ban. Az összegből 1,1 milliárd dollárral a palesztin költségvetést támogatják – mondta Szamír Abdallah munkaügyi és tervezési miniszter.

Szalám Fajjád palesztin miniszterelnök közölte: az adományozó országok által felajánlott jelentős támogatás nem lesz elegendő a palesztin gazdaság fellendítésére, ha Izrael nem segíti elő a szabad mozgást a palesztin területeken.

A közel-keleti kvartett hétfőn aggodalmát fejezte ki a kelet-jeruzsálemi zsidó telepek bővítése miatt. A Egyesült Államok, Oroszország, az Európai Unió és az ENSZ alkotta kvartett Párizsban kiadott közleményében felszólította Izrael, hogy könnyítse meg a palesztin területekre való belépést a Fajjád kormányfő által a konferencián bemutatott gazdasági reformprogram sikere érdekében.

A Hamász iszlamista szervezet hétfőn elítélte a párizsi donorkonferenciát, amelyet a palesztinok megosztását célzó „veszélyes összeesküvésnek” nevezett. „Támogatunk a palesztin népnek nyújtott mindenféle – pénzügyi vagy más – támogatást. A párizsi konferencia azonban veszélyes összeesküvés” – áll a Favzi Barhúm Hamász-szóvivő által kiadott közleményben. A szóvivő szerint a konferencia célja a palesztinok közötti nézetkülönbségek elmélyítése és Mahmúd Abbász felfegyverzése.

Comments are closed.