Forrás: Stop!

Magyarország 200 ezer eurót ajánl fel 2008-ra a palesztinoknak – mondta a párizsi adományozói konferencián Várkonyi László, a Külügyminisztérium szakállamtitkára.

A Szalám Fajjád palesztin kormányfő által ismertetett, 2008-2010-es újjáépítési és reformprogram megvalósítására Magyarország a Nemzetközi Fejlesztési Együttműködés (NEFE) nevű program keretéből az egészségügyi program támogatására ajánlja fel az összeget, amely már január folyamán átutalásra kerül.

A magyar küldöttség vezetője hangsúlyozta: a konferencián való részvétellel Magyarország szeretne „láthatóvá” válni az Annapolisban újraindított izraeli-palesztin békefolyamatban, amelyben nemcsak anyagi, hanem diplomáciai és politikai szerepet is vállal.

A szakállamtitkár elmondta: elképzelhető, hogy a hároméves programra Magyarország további felajánlásokat is tesz, de erről az éves költségvetés alapján születik majd döntés. Az összeget – a parlament által a NEFE bilaterális programjaira megszavazott keretéből – a Külügyminisztérium állapítja meg. De emellett az Európai Unió által felajánlott 650 millió dollárban is természetesen van magyar hozzájárulás – tette hozzá Várkonyi László.

A párizsi adományozó konferencián részt vevő küldöttségek maguk határozzák meg, hogy a palesztin kormány programjának melyik projektjét melyik szektorban kívánják támogatni. Magyarország már az elmúlt években is támogatta kórházi berendezésekkel és gyógyszerellátással a palesztinokat, idén 27 millió forintos összegben. A konferencián felajánlott 200 ezer eurós (50 millió forintos) összeget ezért a korábbi támogatások folytatásaként kívánja a magyar kormány a palesztin egészségügyi programra átutalni, amennyiben azzal a palesztin kormány is egyetért – emelte ki Várkonyi László.

A szakállamtitkár délután szólal fel az adományozó konferencián, és teszi meg hivatalosan a magyar kormány felajánlását.

Comments are closed.