Forrás: NOL

Népszabadság * MTI/Népszabadság * 2007. december 17.

Ifjabb Hegedűs Lorántnak meg kell válnia lelkészi hivatásától – közölte Horváth György, a Magyarországi Református Egyház ügyésze szombaton a lelkész ellen indult egyházi per pénteki elsőfokú bírósági tárgyalása kapcsán.

Az ügyész közölte, hogy a tárgyaláson kéri majd ifjabb Hegedűs hivatalvesztését – egyházi nyelven palástvesztését -, amely a református egyházi törvények szerint azt jelenti, hogy ennek kimondása esetén soha többet nem gyakorolhatja papi hivatását.

A lelkészt több kijelentése miatt állítják egyházi bíróság elé. Horváth György hangsúlyozta, az egyházak nem rekeszthetnek ki egy embert sem, épp ellenkezőleg, társadalomegyesítő szerepet kell betölteniük, márpedig ezt az elvet ifjabb Hegedűs megsértette. Az ügyész elmondta, hogy két eljárást terveznek egybevonni: az egyik tavaszszal indult, miután márciusban a holokauszttagadó brit történészt, David Irvinget látta vendégül Hegedűs a gyülekezetében, a református egyház budapesti Szabadság téri templomában. A másik azt követően kezdődött, hogy a lelkész október 23-án, ugyancsak a Szabadság téri templom előtt mondott beszédében kirekesztő, antiszemita nézeteket hirdetett. A lelkész kijátszotta azt a református egyházi törvényt is, amely szerint a lelkipásztorok nem lehetnek tagjai pártoknak. Bár kilépett a MIÉP-ből, a Magyar Gárda-tagokat avató rendezvényeken rendre hallatja a hangját.

Horváth György véleménye szerint már most biztosra vehető, hogy az ítéletet valamelyik fél megfellebbezi, de másodfokon legkésőbb jövő február végéig lezárul az ügy.

Ifjabb Hegedűs Lorántot tegnap többször is megpróbáltuk utolérni, de épp a Diótörő előadásán vett részt. Utóbb visszahívta szerkesztőségünket, s az alábbiakat közölte: „Előbb fogok gályarabságot vagy máglyahalált vállalni, mintsem hogy az önök magyarellenes és egyházellenes lapjának nyilatkozzak”.

Hirdessen Ön is az ETARGET-tel!

Comments are closed.