Forrás: NOL

Horváth Aladár a Jobbik és a gárda betiltását követeli

NOL * Népszabadság Online * 2007. december 9.

Kép: Szabó Bernadett A Magyar Gárda 260, és a nyírségi szerveződésű Nemzeti Őrsereg 50 tagja tartott felvonulást vasárnap délután a Pest megyei Tatárszentgyörgyön. Emiatt roma szervezetek szolidaritási menetet rendeztek ugyanott.

Az eseményre annak ellenére került sor, hogy a rendezvényt a település polgármestere, megváltoztatva korábbi álláspontját, a roma bűnözés és a roma társadalom ellen irányulónak minősítette, s ezért visszavonta a korábbi területfoglalási engedélyt.

A vidék közbiztonságáért címmel meghirdetett demonstráción elmondott beszédében Bíber József, a Jobbik alelnöke úgy fogalmazott: a Jobbik rendpárti, rendet akar Magyarországon, és megvédi az állampolgárokat minden bűnözőtől.

Kijelentette: szervezetük a halálbüntetés visszaállítását szorgalmazza, és új cigányprogramot hirdetnek. A Jobbik szerint el kell törölni a romákkal szemben alkalmazott pozitív diszkriminációt, a segélyeket csak közmunkavégzéshez kötve lehetne folyósítani, és a párt fellép minden olyan kormányzati intézkedés ellen, ami a cigányság erőszakos integrációjára vonatkozik, mert véleményük szerint a cigányság problémáját csak szegregációval lehet megoldani.

Dósa István, a Magyar Gárda parancsnoka azt mondta: azért Tatárszentgyörgyre szervezték rendezvényüket, mert ez a település „az állatorvosi ló esete”, a településen minden probléma jelen van, ami hamarosan „társadalmi robbanáshoz” vezethet.

Szegedi Csanád, a Jobbik alelnöke a rendezvényt követő tájékoztatón elmondta, hogy a Magyar Gárdának négy tagja is tatárszentgyörgyi lakos, és egyiküket ismeretlenek életveszélyesen megfenyegették, ezért a gárda több tagja napi 24 órás védelmet biztosít számára. Hozzátette, hogy az elkövetkezőkben Borsod, Heves, Nógrád és Szabolcs megye egy-egy településére is el fognak látogatni.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a leghatározottabban elítélte a Magyar Gárda nevű szélsőséges szervezet vasárnapi demonstrációját – közölte az MTI-vel Budai Bernadett kormányszóvivő.

Olaszliszkára hivatkoznak

A demomstráció előtt közleményükben azt írták, „a tavalyi olaszliszkai lincselés, a magyar-cigány etnikai feszültség egyik legtragikusabb példája, rámutatott arra, hogy a magyarországi romapolitika az utóbbi 17 év egyik megoldatlan problémája maradt. A kisebbségi vezetők alkalmatlanságát és a kormányzati politika teljes csődjét bizonyítja, hogy az ország különböző pontjain cigány bűnöző csoportok terrorizálják a törvénytisztelő állampolgárokat, a cigányok által sűrűn lakott térségekben kirobbanó sorozatos tömegverekedések a helyi, „békés többséget” félelemben tartják” – olvasható a Magyar Gárda közleményében.

A szervezet a „vidék közbiztonsága” címmel kapott közterületre használati engedélyt, majd ezt utóbb a polgármester visszavonta:

„Az engedély kiadását követően, a Magyar Gárda által Tatárszentgyörgy településen terjesztett szórólapok tartalma és az interneten olvasható és a vezetőik által a médiákban tett nyilatkozatok alapján megállapítottam, hogy félrevezettek és a tatárszentgyörgyi rendezvényt a roma bűnözés és a roma társadalom elleni demonstrációra kívánják felhasználni. Mindezek ellen Tatárszentgyörgy vezetése elhatárolódik a fenti szervezetekkel együtt.” – nyilatkozta a község polgármestere.

Romák szolidaritási menete

A roma civil szervezetek és az Országos Cigány Önkormányzat szolidaritási menetet tartott Tatárszentgyörgyön vasárnap délelőtt.  Száz helybéli és a szervezetek vezetői a cigány himnuszt énekelve vonultak a romák által lakott utcából a helyi katolikus templomba, s ott imát mondtak a II. világháború idején meggyilkolt zsidó és roma emberek lelki üdvéért.

Kolompár Orbán, az OCÖ elnöke, a templomban elmondott beszédében úgy fogalmazott: „ide kellett jönnünk, mert a gyilkos náci eszme ma jelen van Magyarországon, és jelen lesz Tatárszentgyörgy utcáin, ezért össze kell fognunk, nem hagyhatjuk, hogy félelmet keltsen egy szélsőséges csoport Magyarország egyetlen kisebbségében sem”.

Hozzátette: a mai nap üzenete, hogy nem vagyunk magunkra hagyva, sokan vagyunk, és elegen ahhoz, hogy kiálljunk egymásért, és ne a gyűlölet, hanem a felebaráti szeretet vegyen körbe minden állampolgárt.

Véleménye szerint a „béke egységét” testesítette meg az, hogy közéleti emberek, így Bíró András alternatív Nobel-díjas, Kende Péter író és más szervezetek vezetői is részt vettek a rendezvényen.

Százötven rendőr vonult ki a helyszínre.

Horváth Aladár a Jobbik és a gárda betiltását követeli

Horváth Aladár, a Roma Polgárjogi Alapítvány elnöke, úgy nyilatkozott: nem értenek egyet azzal a szélsőséges állásponttal, amely a szólás és a gyülekezés jogát előrébb helyezi a társadalmi békénél és az emberi méltóságnál.

„Követeljük az alkotmányellenes és szélsőjobboldali célokat követő Magyar Gárda és a Jobbik betiltását” – közölte.

Teleki László szocialista parlamenti képviselő úgy reagált a mai demonstrációra: „demokráciába bújtatott farkast” lehet látni a Magyar Gárda félkatonai szervezete mögött.

A volt romaügyi államtitkár hozzátette: arra szólítja fel a köztársasági elnököt és a parlamenti pártok vezetőit, hogy találják meg a megoldást arra, hogy a demokráciát kihasználva, senki ne kelthessen félelmet egyetlen településen sem a lakosságban, a magyar állampolgárokban.

 Egyes roma szervezetek nem akartak demonstrálni

A Tatárszentgyörgyi Cigány Kisebbségi Önkormányzata, a Magyarországi Nemzeti-Etnikai Kisebbségek Érdekvédelemi Egyesülete, a Közép-magyarországi Régió Cigány Kisebbségi Önkormányzatok és Civil Szervezetek Közhasznú Érdekvédelmi Szövetsége együttesen határolódik el a Magyar Gárda mára tervezett erődemonstrációjától, amely a cigány társadalom ellen irányult volna – derül ki a szervezetek közlemnyéből.

A roma szervezetek nem támogatják az Országos Cigány Önkormányzat vezetője, Kolompár Orbán által kezdeményezett csendes demonstrációt sem, mivel azt a helyi roma közösség ellenérzéssel és megdöbbenéssel fogadta.

A romák megdöbbenése azáltal keletkezett, hogy Kolompár Orbán a helyi roma közösséget, a Magyar Gárda által szervezett rendezvény időpontjában kívánta aktivizálni, holott a cigányellenesség egyáltalán nem jellemző Tatárszentgyörgyön – állítja a közlemény.

(forrás: romnet.hu, NOL, MTI)

Ajánlott Cikkek

Németországban elzárják az újnácik pénzügyi csapjait Romaellenes felvonulást tart a Magyar Gárda Bukott újnáci provokáció Prágában

Hirdessen Ön is az ETARGET-tel!

Comments are closed.