Forrás: Metazin

Hála a modern technikának, mindenkinek lehetősége van rá, hogy csak olyan véleményekkel szembesüljön, amelyek megerősítik saját nézeteiben. A neves amerikai jogászprofesszor szerint az azonos véleményűek gettóba zárkózása a nézetek radikalizálódásához vezet.

Az internet hozzájárul a megosztottság erősödéséhez: hála a modern technikának, lehetőségünk van rá, hogy csak olyan írásokat olvassunk, amelyek kétségbe vonják a globális felmelegedést vagy az amerikai gazdasági válságot. Akinek elege van a népirtásokról szóló tudósításokból, vagy netán az iraki vagy a pakisztáni hírekre nem kíváncsi, módjában áll, hogy ezeket a témákat teljesen elkerülje. Az interneten bárki találhat olyan oldalakat, amelyek megerősítik a már kialakított véleményét” – olvassuk a Chronicle of Higher Educationben. A cikk szerzője Cass Sunstein chicagói jogászprofesszor, akinek októberben jelent meg Köztársaság.com 2.0 című könyve.

Sunstein már 2001-ben megjelent Köztársaság.com című könyvében részletesen elemezte a kiberbalkanizáció jelenségét. Az újságok és a hírcsatornák persze mindig is elfogultak voltak. De annyira nem lehettek egyoldalúak, mint a személyre szabott internetes oldalak. Ma bárki úgy állíthatja be böngészőprogramját, hogy csak bizonyos hírek jussanak el hozzá. Megteheti például, hogy kizárólag a libertárius sajtót tallózza. De dönthet úgy is, hogy csak a keresztény konzervatív oldalakat olvassa. „Sokan a saját ízlésüknek megfelelő fórumok látogatására szorítkoznak. Liberálisok csak liberális, mérsékeltek mérsékelt, konzervatívok konzervatív, neonácik neonáci oldalakat olvasnak.”

Újabb könyvében Sunstein arra is felhívja a figyelmet, hogy az azonos véleményűek gettóba zárkózása miatt radikalizálódnak a nézetek, és ezt kísérlettel igazolta. Egy konzervatívokból és egy liberálisokból álló fókuszcsoportot hozott létre. Mindkét társaságot arra kérte, hogy vitassanak meg a klímaváltozással, az azonos neműek házasságával és a pozitív diszkriminációval kapcsolatos kérdéseket. Az eredmény: a konzervatívokból létrehozott csoport az eszmecsere után sokkal konzervatívabb, az eleve liberális társaság még sokkal liberálisabb közös álláspontot alakított ki.

Miért radikalizálódik a hasonszőrűek között az emberek véleménye? Elsősorban azért, mert ha mindenki csak az egyik oldal érveit szajkózza, az a látszat keletkezik, hogy nincsenek is ellenérvek. Ez ahhoz vezet, hogy mindenki egyre biztosabb lesz a maga igazában.

Sunstein elismeri, hogy egyes nézetek megerősítése hasznos lehet. Véleménygettóba tömörültek a polgárjogi aktivisták, a rabszolgatartás ellenzői, vagy például az egykori szocialista országok ellenzéki értelmiségi csoportjai is, ami elengedhetetlen volt meggyőződésük és elszántságuk megerősítéséhez.

Csakhogy sajnos nem csupán az emberjogi harcosok gettósodnak. Az internet a terroristák és a náci csoportok tagjai számára is lehetővé teszi, hogy kizárólag egymás hangját hallják.

http://metazin.hu/node/1145

szombat, 2007. december 15.


A Metazin: Lapok lapja, szemlék szemléje (elérhető http://metazin.hu) folyamatosan frissülő válogatást kínál a világhálón található tartalmakból, főként újságok vélemény- és tárcarovatából, hetilapok és folyóiratok cikkeiből. A Metazin honlapján található szemlékben elhelyezett linkek (hypertext hivatkozások) lehetővé teszik, hogy a látogató elmélyedjen a szemlézett tartalmakban.

Comments are closed.