Forrás: NOL

Népszabadság * Lencsés Károly * 2007. december 15.

Gárdatagok a szegedi közgyűlés karzatán

Kép: MTI – Németh György Hivatalból vizsgálják a Magyar Gárda tevékenységét – közölte kérdésünkre a Fővárosi Főügyészség szóvivője. Morvai Attila egyelőre annyit mondott, hogy a szervezet működésével kapcsolatos valamenynyi adatot összegyűjtik.

Így górcső alá veszik például a gárda nyilvános rendezvényein készült videofelvételeket is, hogy eldönthessék: van-e jogalap arra, hogy fellépjenek az egyesülettel szemben. Az ügyben legkorábban a jövő héten várható döntés.

Korábban volt már rá példa, hogy az ügyészség egy társadalmi szervezet feloszlatását kezdeményezte, mert annak tevékenysége alkalmas volt kisebbségek elleni gyűlölet keltésére.

A 2001-ben bejegyzett Vér és Becsület Kulturális Egyesület 2002 decemberében hívta fel magára a figyelmet azzal, hogy nemzetközi neonáci találkozót szervezett. A budai Várnegyedben emlékeztek volna meg a második világháborús magyar és német csapatok kitörési kísérletéről, ám az esemény tervezett időpontjára a területet az I. kerületi önkormányzat lefoglalta. Végül a Fővárosi Főügyészség az újfasiszta nézeteket valló szervezet feloszlatását kezdeményezte. A Fővárosi Ítélőtábla 2005 őszén az indítványnak helyt adott, megállapítva, hogy az egyesület tevékenysége alkalmas a zsidóság és a cigányság elleni gyűlölet felkeltésére.

A szélsőséges, gyűlöletkeltő nézeteket valló szervezetek ellen az ügyészség felléphet jogi úton – utalt a Vér és Becsülettel kapcsolatos eljárásra Dávid Ibolya, az MDF elnöke, volt igazságügyi miniszter -, ám legalább ennyire hatékony módszer, ha a tevékenységüket társadalmi fellépéssel lehetetlenítik el vagy teszik őket nevetségessé. Dávid szerint a Vér és Becsület esetében is indokolatlanul vártak arra, hogy az egyesület jogsértéseket kövessen el. Már az első alkalommal intézkedni lehetetett volna. Dávid Ibolya úgy véli, most sem indokolt az ügyészség késlekedése. Maga azt sem tartaná nagy bajnak, ha a rendőrség jogsértést észlelve saját hatáskörben oszlatná fel a Magyar Gárda rendezvényeit, s ezzel az ügyészség tevékenységét is segítené. Szerinte bizonyosan nem jelentene nagy presztízsveszteséget még az sem, ha a bíróság később esetleg másként döntene. Egyébként korábban legalább öt-hat alkalommal volt ilyesmire példa – emlékeztetett az MDF elnöke -, és a volt miniszterelnök háza, illetve az amerikai követség elé tervezett demonstráció kezdeményezői utóbb elálltak a szándékuktól.

Az MDF szerdán nyilatkozatban hívta fel a települések figyelmét arra, hogy a Magyar Gárdát határozatban nyilvánítsák nemkívánatos szervezetnek. A szegedi közgyűlés – egy MDF-es képviselő indítványára – tegnap elsőként csatlakozott is ehhez a kezdeményezéshez.

Hirdessen Ön is az ETARGET-tel!

Comments are closed.


Fatal error: Uncaught wfWAFStorageFileException: Unable to verify temporary file contents for atomic writing. in /home/jatahu/public_html/wordpress/wp-content/plugins/wordfence/vendor/wordfence/wf-waf/src/lib/storage/file.php:51 Stack trace: #0 /home/jatahu/public_html/wordpress/wp-content/plugins/wordfence/vendor/wordfence/wf-waf/src/lib/storage/file.php(658): wfWAFStorageFile::atomicFilePutContents('/home/jatahu/pu...', '<?php exit('Acc...') #1 [internal function]: wfWAFStorageFile->saveConfig('synced') #2 {main} thrown in /home/jatahu/public_html/wordpress/wp-content/plugins/wordfence/vendor/wordfence/wf-waf/src/lib/storage/file.php on line 51