Forrás: Magyar Hírlap

A washingtoni képviselőház az amerikai titkosszolgálatok jövő évi működéséről és költségeiről döntött. A büdzsé meghaladja az ötvenmilliárd dollárt, viszont tiltja az erőszakos vallatást. A Fehér Ház vétózna.

Szűken ugyan, a republikánus-demokrata törésvonal mentén, de 222:199 arányban végül megszavazták a képviselőházban a 2008-as titkosszolgálati törvényt, amely megtiltja a CIA-nek az erőszakos vallatást.

Az emberi jogi szervezetek hangosan üdvözölték, a Fehér Ház azonban élesen támadta ezt a jogszabályt, amely több mint ötvenmilliárd dollárt biztosít a tizenhat amerikai titkosszolgálatnak a jövő évre. Bár a törvény nagy része, így a költségvetés is titkos, az bizonyos, hogy a tavalyi 43 milliárd dolláros költségvetésnél magasabb összegről van szó.

A lényeg, hogy a jogszabály szerint a jövőben tilos a vallatáskor olyan módszereket alkalmazni, mint a vízbefulladást szimuláló technika (waterboarding), a megrendezett kivégzés, az élelem, víz és orvosi ellátás megvonása, a katonai, harci kutyák uszítása vagy az extrém hő és hideg alkalmazása.

A CIA korábban elismerte, hogy használta ezeket a technikákat al-Kaida foglyok vallatásakor, de 2003-ban felhagyott velük. Michael Hayden CIA-igazgató 2006-ban hivatalosan is betiltotta a kínzásokat az amerikai hadsereghez hasonlóan, amelynek szabályzata, az Army Field Manual határozza meg jelenleg a vallatás módszereit. A Fehér Ház szerint a törvényi korlátozás lehetetlenné teszi, hogy az Egyesült Államok törvényes eszközökkel szerezzen olyan információkat az al-Kaida raboktól, amelyek segítségével meg lehet előzni az amerikaiak elleni támadásokat. A törvényt még a szenátusnak is jóvá kell hagynia.

A törvény egyik érdekes kitétele, hogy addig nem lehet lehívni a büdzsé hetven százalékát, amíg a kongresszus titkosszolgálati bizottságai nem kapnak tájékoztatást az Izrael szeptember 6-án végrehajtott légicsapásáról. Feltevések szerint az izraeli légierő egy nukleáris létesítményt semmisített meg Szíria keleti részén.

Janzsó Viktor

Comments are closed.