Forrás: Stop!

Társadalmi összefogást sürgetett a szélsőséges, kirekesztő nézetek ellen Varga László, az MSZP országgyűlési képviselője pénteken a Jobbik által szervezett kerepesi fáklyás felvonulás kapcsán.

A politikus emlékeztetett rá: napjainkra eljutottunk oda, hogy a jog eszközei nem elegendőek már a szélsőséges, kirekesztő nézeteket vallókkal szemben, ezért már társadalmi összefogásra van szükség ellenük. Németországban, Csehországban nem adnak teret a médiában, a közéletben, a művelődési házakban és önkormányzati területen a szélsőségeseknek; az értelmiségiek és a politikusok egymással összefogva lépnek fel ellenük – mondta.

Kérem a média döntéshozóit, hogy kirekesztő, szélsőséges ideológiák képviselőit ne hívják be hosszú beszélgetésekre, ne kérjenek interjút tőlük, amiben kifejthetik káros nézeteiket. Kérem az iskolákat, művelődési házakat, éttermeket, önkormányzatokat, hogy senki ne adja bérbe helyiségeit a fasisztoid, kirekesztő szervezeteknek – mondta.

Hozzátette: arra kéri az önkormányzatokat, ne biztosítsanak közterületet rasszista felvonulásokhoz; „egyetlen szélsőségesnek, egyetlen rasszistának se legyen könnyű dolga Magyarországon”.

A politikus annak kapcsán nyilatkozott a kérdésről, hogy Kerepesen pénteken kora estére fáklyás felvonulást hirdettek „békés egymás mellett élésért és gyermekeink biztonságáért” címmel, a rendezvényen az eredeti tervek szerint részt vettek volna a Magyar Gárda tagjai is. A tervezett felvonulás híre élénk tiltakozást váltott ki a parlamenti pártokból és a tárdasadalmi szervezetekből.

A Magyar Gárda tagjai a rendezvényen hivatalosan nem vesznek részt, és nem is biztosítják majd a rendezvényt, ám – mint Vona Gábor, a Magyar Gárda Egyesület és a Jobbik elnöke korábban elmondta – megtiltani nem fogják tagjaiknak és szimpatizánsaiknak, hogy civilként ott legyenek a demonstráción.

Comments are closed.