Forrás: Népszava

R. Székely Julianna Kedves Jézuska!

Mindjárt megint itt a szülinapod, melynek alkalmából sok boldogságot és ajándékot kívánok.

Szerencsére a te szülinapod éppen karácsonyra esik, amikor mi is sok ajándékot szoktunk kapni és adni. Anyukámék meg Miklós atya szerint az ajándékokat te hozod, a nővérem és a barátaim szerint anyukámék, én mindenesetre neked írok, eddig elég jól beváltál. Tavaly ugyan se a kalózhajós legót, se a mobilt nem hoztad, csak a lézerkardot meg az unalmas könyveket, remélem, nem sértődsz meg, de már hatodikos vagyok, a lézerkard eléggé gáz.

Figyuzz! Saját részemre kéne egy Mp3-as lejátszó, egy elektromos sokkoló, meg hogy a Nóri belém zúgjon, aki az osztályban a legjobb csajszi, két pírszingje is van meg egy tetoválása. A sokkoló azért kéne, hogy lepattintsam róla a Leventét, plusz az ofőnek is be tudjak nyomni, ha megint molesztál. Intőkkel szokott molesztálni, vagy hogy jöjjenek be a szüleim, bár mióta a Nikolett papája bement a tanáriba és szájon vágta, kicsit lenyugodott.

Kedves Jézuska!

Ha megadom a nővérem e-mail címét, írnál te is pár sort magadról? Főleg az érdekelne, hogy akkor most zsidó vagy (illetve voltál), vagy magyar, vagy palesztin. Ezt a zsidót, lécci, ne vedd zsidózásnak, főleg ne büdös zsidózásnak, ahogy a suliban mondani szokták, de régebben ezt hallottam rólad. Miklós atya szerint sokáig nálunk éltél, tehát magyar vagy, amire rengeteg a bizonyíték. Sajnos nem emlékszem egyre se, de irtó büszke voltam. Erre föl a rádióban nemrég azt mondta egy néni, hogy palesztin volt az anyukád. Akkor most mi van? Nekem tökmindegy, tőlem cigány is lehetsz, bár mifelénk ezt nem terjeszteném, ne félj.

És mi van a családdal? Mármint a tieddel. A tévében ment egy film, amiben szerepelt a feleséged is meg a gyerekeid. De mikor erről kérdeztük Miklós atyát a hittanórán, nagyon bedühödött, és azt mondta, ne káromoljuk Isten fiát. Jó, hát apa is szokta mondani, ha részeg, hogy akkor cseszte el az életét, amikor elvette anyát, és anya akkor el szokott kezdeni sírni és nem főz vacsorát. És az is igaz, hogy Miklós atyának nem szabad megházasodni, különben nem tudná rendesen szolgálni a te papádat, viszont mindenki tudja a városban, hogy a Terike az ő gyereke meg a Mariska nénié, aki a házvezetőnője. Csak erről nem szabad szólni Miklós atyának.

Ráadásul a karácsony pont a család meg a szeretet ünnepe. Végre mindenki otthon van. Apánál ez nem nagy szó, mióta kirúgták a gyárból, viszont ünnepkor a nővérem se jár a kamionosokhoz pénzt keresni. Mondtam párszor, hogy megyek vele, mert hiába idősebb nyolc évvel, sokkal gyöngébb nálam, ami hátrány a rakodásnál. De lekishülyézett. Azt mondta, bírja ő az ipart, meg úgyis neki kell a pénz a továbbtanuláshoz, ugyanis vagy jogász lesz, vagy politikus, vagy masszőr külföldön. Ezek most a legjobb foglalkozások.

Kedves Jézuska!

Kérlek, olyasmiket is küldjél, lehetőleg szenteste előtt, amiket én tudnék ajándékozni a szeretteimnek. Van egy pár ötletem, mert én ilyenkor már kutatok a fiókokban és a szekrényekben, ahova te (vagy anyáék) jó előre el szoktátok dugni az ajándékokat.

Az idén a nagymamám kulcsos dobozát is ki tudtam nyitni, amiben állítólag a legféltettebb kincseit őrzi. Azt hittem, arany lesz, vagy sokkoló, de csak egy csomó régi levél. Legtöbbet egy „Bélád” meg egy „Szerelmed, Laci” írta, hogy mennyire imádják a nagyit, és hogy alig várják az újabb találkát, ha nem lesz otthon a férje. Ebben annyi az érdekes, hogy a nagymamám férje a nagypapám volt, akivel példás boldogságban éltek negyven éven át, ezt Miklós atya mondta, mikor nagypapát temettük. Na mindegy, hozz lécci nyolc-tíz levelet „Kis Mókusom!” és „Harapós Vadmacskám!” megszólítással, hadd örüljön a nagyi. De ne a saját nevedet írd alá.

Apával nincs gond. A szerszámos szekrényében, egy hátsó dobozban rengeteg csipkés bugyit találtam, meg olyan újságokat, amikben meztelen nők vannak. A bugyikat biztos nekik szánja, szegényeknek, úgyhogy küldj egy tucatot, jó? Átkötöm aranyszalaggal, úgy teszem majd a fa alá.

A nővéremnek valami izé a kedvence, nem tudom pontosan, mi az. A fütyimre hasonlít, csak sokkal nagyobb, és ha bekapcsolom, rezeg. Egy piros, egy fekete meg egy rücskös már van, úgyhogy másmilyeneket adj.

Ja, és a legfontosabb! Anyának kéne egy kiló tízezres, mert ő azt gyűjti a pulóverjei alatt. Amúgy is folyton panaszkodik, hogy egy fillérünk sincs, apa eliszik mindent, neki egy vacak göncre se telik, nemhogy kozmetikusra, szoláriumra, amit minimum megérdemelne.

Kedves Jézuska, remélem nem kértem tőled túl sokat, és a kívánságaimból is látod, mennyire szeretem a családomat. Náluk jobban csak téged szeretlek, és nem csak azért, mert te hozod az ajándékot. Ha esetleg mégse te hoznád, lécci, szólj, mert igazából utálok levelet írni. Ráadásul az e-mail címedet se tudom pontosan.

Comments are closed.