Forrás: NOL

NOL * Vincze Attila Tamás * 2007. december 14.

„A gyerekek nem törődnek szüleik élettapasztalatával és a nemzetek is figyelmen kívül hagyják a történelmet. A rossz leckét mindig újra kell tanulni.” Albert Einstein

Ranschburg Jenő: Szülők könyve – A fogantatástól az iskolakezdés

Az ismert gyermekpszichológus könyve szülőknek és leendő szülőknek szól, akik átérzik a felelősséget, amit a szülői szerepkör jelent és arra törekednek, hogy gyermeküket értelmesen, előítéletek nélkül neveljék. Főbb témakörök: a gondolattól a megvalósulásig, a születés utáni időszak: csecsemőkor, majd a kisgyermekkortól az iskolakezdésig. A könyv részletesen ismerteti az egyes időszakok problémáit és megoldásait, mindvégig hallatlan aggódással a kiszolgáltatott élőlénnyel: a magzattal, csecsemővel ill. kisgyermekkel.

Saxum Kiadó; 3500 Ft.

Ezüstfenyő – A karácsony könyve

Karácsony estéje elképzelhetetlen volna karácsonyfa nélkül. Mindannyiunk lelkében él még a gyermekkori karácsonyok emléke, amikor csodaváró szívvel álltunk a karácsonyfa előtt.

Az első gyertyafényes karácsonyfa története állítólag Luther Márton nevéhez fűződik. Amikor karácsony este kint járt az erdőben, és gyönyörködött a hódíszekkel teleaggatott fenyőfákban, s miután az élményt képtelen volt szavakba önteni, egyszerűen bevitte a szobába az egyik fenyőfát, gyertyákkal világította ki, és így ünnepelték – fenyőfával talán először – Krisztus születését.

Manapság fenyőfák milliói kelnek útra, hogy a karácsony melegét elvigyék mindenki számára. A karácsonyfa illata betölti a családi otthonokat, fénye bevilágítja a tél korai sötétjét, és évről évre elhozza a boldogságot, a békét és a szeretetet.

Lazi Könyvkiadó; 124 oldal, 1990 Ft.

Titkok és ötletek nagyapáink kertjéből

Elege van már abból, hogy a paradicsomot folyton permetezni kell a lisztharmat ellen? Vezessen egy rézdrótot a száron át ültetéskor, és felejtse el a permetezést! Nagyszüleink több száz ilyen és hasonló módszert ismertek. E kiadvány mindenki számára elérhetővé teszi a hajdani praktikákat a legmodernebb technikákkal ötvözve, hogy kertjét hatékonyan és természetes módon gondozhassa. A könyv a talaj előkészítésétől a betakarításig, a virágcsoportok kialakításától, a cserjék metszésétől a betegségek elleni védekezésig több száz ötletet, egyszerű és hatékony módszert tartalmaz.

Reader”s Digest Kiadó; 7990 Ft.

Susan Minot: Este

Ann halálos ágyán fekve, az ébrenlét, álom és kábulat határán fekszik, mialatt felvillannak szeme előtt életének különböző pillanatai, a legélénkebben egy negyven évvel korábbi hétvége… A könyvből készülő filmet Koltai Lajos rendezte Meryl Streep és Vanessa Redgrave főszereplésével.

General Press Kiadó; 280 oldal, 2800 Ft.

Dmitrij Merezskovszkij: Leonardo da Vinci 1-2. kötet

Leonardo da Vinci személyisége, élete hálás regénytéma, nagy regényíró számára kincsesbánya ez embercsodának alakja, és Merezskovszkij (1866-1941) kibányászott belőle minden értéket. A nagy művész korának teljes képét kapja az olvasó e nagyregényben.

A hős körül ott virágzik a teljes reneszánsz. Az író felvonultatja Sforza herceg udvarát, a maga csodás tarkaságában, a milánói népet, vásárteret, korcsmát, tudósok gyülekezetét, Borgia Cézárt, a pápát, a firenzei képrombolást, Savonarolát. Alkimisták, boszorkányok, inkvizítorok, kurtizánok, politikusok, zsoldos katonák bukkannak fel és tűnnek el a könyvben. A képek elevenek, hús-vér emberekkel találkozunk, az események folyamatosan kapcsolódnak egymásba. Az egymásra perdülő tömérdek kép (mint egy filmmontázs) mozgalmassága felüdíti az olvasót. A regény – bár száz éve született – ma is érdekes, olvasmányos és szórakoztató.

K.u.K. Kiadó; 368+392 oldal, kötve 5900 Ft.

Anthony Bourdain: Íz-Világjáró

A kulináris világ Lou Reedje, Amerika kedvenc szakácsa Anthony Bourdain, felkerekedik, hogy megtalálja az ételek Szent-Grálját: Kambodzsától Marokkóig kóstolgat és hazárdírozik, miközben megdöbbentő helyzetekről mesél. A kobra dobogó szíve, a japán mérges hal, vagy maga a helyszín irtóztatóbb? Bourdain képes mindent kockára tenni a tökéletes fogásért.

„Étvágygerjesztőnek enyhén currys békalábat és egy kis darált kígyóhúst választunk rákszirommal, mogyoróval, fokhagymával és mentával, és hozzá még egy kis párolt denevért. (Képzeljetek el egy hűtővízzel leöntött belsőtömlőt.) Nem eszünk meg egy olyan állatot sem, amelynek cuki nyusziszeme van. Ezt ma egyszerűen nem tudnám elviselni. Philippe és én lelkesen látunk neki az evésnek. Étvágyunkat a közeli huac nam gyárból felszálló, halfermentálásból eredő füst sem tudja elvenni.”

Cephalion Kiadó; 292 oldal, 3400 Ft.

Loren L. Coleman: Gyulladáspont

David McCarthy hősként tér vissza a Kathilra – egyike a klánok legyőzéséért indított háborúban elszántan harcoló 1. Kathili Ulánusok túlélőinek. Ám a klánűrből hazatérő Davidet folyamatosan a kivívott győzelem árának emlékei kísértik…

Mivel az Egyesült Nemzetközösség a polgárháború peremén egyensúlyozik, David csatlakozik a kathili bolygómilíciához – és ezzel belelép a puskaporos hordóba. A bolygó, valamint az EgyNem hatalmas hadihajó flottájának jó részét biztosító orbitális hajógyár irányításáért ellentétes érdekű hatalmak küzdenek. A Katrina arkónhoz hű 8. ezredharccsoport nem hajlandó átengedni a bolygót a milíciának. A Katrinát és bátyját, Victort támogató csoportok közti hatalmi harcba belekeveredő McCarthy megesküszik, hogy nem hagyja cserben szülőbolygója népét, még akkor sem, ha tapasztalatlan mechharcosokat kell vezetnie a 8. EHCS elsöprő tűzereje ellen. És felidéződik a múlt, melyet legszívesebben elfelejtett volna…

Beholder Kiadó; 2390 Ft.

Kós Károly: Az országépítő

Kós Károly századunk magyar művelődéstörténetének egyik kimagasló alakja: építész, festő, grafikus, író és könyvkiadó. 1924-ben ő lapította meg az erdélyi írók önálló kiadóját, az Erdélyi Szépmíves Céhet, melynek megszűnéséig igazgatója volt. 1934-ben jelent meg legjelentősebb szépprózai munkája, az István királyról szóló Az országépítő című történelmi regénye. István király története mindig is szimbolikus erővel bírt: a semmiből országot építő erőskezű uralkodót vagy a szent királyt, a keresztény hit elkötelezett meghonosítóját egyaránt beleláthatta alakjába az utókor. Kós Károly István király tragédiáját látja elsősorban: István emberi-uralkodói tragédiája, hogy szent küldetése – a magyar állam megteremtése, a nemzet egységesítése – érdekében e kötelesség áldozatává vált. A fiatal férfi apja és főként anyja akarata által vezetve, nevelve, természetes vágyait, ösztöneit legyűrve vállalja a keresztény királyságot, az erős kézzel való uralkodást. Megtagadja érzelmeit és a boldogtalan politikai házasságot választja, megtagadja családi, vérségi kötöttségeit, s a német lovagokra támaszkodik, megtagadja szelíd természetét, s könyörtelenül számol le ellene lázadó rokonaival, régi barátaival. Az uralkodás erkölcsét kényszerül viselni, s nem léphet le a maga választotta, s maga építette útról. Kós prózája magába olvasztva a székely népballadák stílusvilágát, a magyar irodalomban páratlan módon, sűrített, szaggatott mondatokban, képszerűen idézi fel a pogányságból a kereszténységbe átlépő Magyarország érdességét, forrongó hangulatát.

Lazi Könyvkiadó; 320 oldal, 2600 Ft.

Esterházy Péter: A kitömött hattyú

„Nekem szavakról szavak jutnak az eszembe, és viszont.”

Esterházy Péter esztétikai-publicisztikai munkásságának első kötete először 1988-ban jelent meg. Az azóta eltelt két évtized nem tudott kárt tenni az akkor „aktuális” szövegekben, melyek elsősorban Esterházy saját írásművészetének értelmezését tartalmazzák. Az írások nagy része olyan címet vagy alcímet kapott, amely magyar írók, költők személyéhez, könyveihez, gondolataihoz vagy íróságához kötődik, sorrendben: Kosztolányi, Ottlik, Örkény, Hamvas, Mészöly, Móricz, Vasadi Péter, Petőfi és Csáth Géza. Az egyszerre munkanapló, esszé és ars poetica típusú szövegek összessége egyfajta személyes irodalomtörténetté formálódik, mely az akkoriban átalakuló kánonra is hatást gyakorolt.

A kitömött hattyúban egy olyan belső köznyelvet (Balassa Péter) hozott létre a szerző, melyen azóta is csak ő tud beszélni, írni – már akkor is fociról, a foci ürügyén megint irodalomról; képzőművészet kapcsán megint irodalomról; filmforgatókönyv-(utó)írásban bundáskenyérről és Egy magyarról New Yorkban.

Magvető Kiadó; 348 oldal, 2490 Ft.

Spiró György: Álmodtam neked

Spiró György Álmodtam neked című novelláskötete 1987-ben jelent meg először. A már akkor nagy sikerű könyv bevallottan életrajzi jellegű novellákat tartalmazott. A 2000-ben megjelent, azonos című kötet kiegészült néhány azóta született, hasonló jellegű novellával. A szerzőtől megszokott éleslátás és fanyar humor az új írásokból sem hiányzik. A 2007-es kiadással a kortárs magyar irodalom barátai új köntösben, igényes kivitelben tehetik könyvespolcukra Spiró egyik legnépszerűbb munkáját.

Ezekben a rövid, néhol borongós hangú, néhol ironikus novellákban nincs semmi fikció, semmi kitalálás, a szerző saját élete tapasztalatait írja meg őszintén, szépítés, önsajnálat és engedmények nélkül. A novellák kötetbe rendezésében az időrend játszik fő szerepet, aminek köszönhetően a kirajzolódó életrajz már-már regényre emlékeztet. Ráadásul nem csupán a szerző regénye ez, nemzedéki életrajz látszik kibontakozni belőle. A kortárs közönségnek ajánljuk e lírai szépségű, elgondolkodtató kötetet.

Scolar Kiadó

Julian Barnes: Flaubert papagája

Geoffrey Braithwaite érdeklődésének középpontjába két papagáj kerül: mindkettőről az a hír járja, hogy Gustave Flaubert íróasztalán állt. Miközben a Bovaryné és az Érzelmek iskolája világhírű szerzőjének életrajzírója Nagy-Britannia és Franciaország között ingázva konokul próbálja kideríteni, melyik papagáj valódi, és melyik „hamisítvány”, egy lebilincselően izgalmas íróéletrajz, és egy gyötrelmes titkokat rejtegető kisember története bontakozik ki előttünk. A Dumáljuk meg rendesen és a Szerelem meg miegymás itthon is népszerű szerzőjének sziporkázóan szellemes és nevettető regénye egy szenvedélyes író és egy szenvedélyes olvasó nagy találkozását beszéli el, amely csodák csodájára mindkettőjüket megváltoztatja.

Ulpius-ház Kiadó; 248 oldal, 2999 Ft.

Doris Lessing: Az ötödik gyermek

A fiatal házaspár nagy hévvel veti bele magát a családalapításba. Bár a férj nem keres valami jól, mégis négy gyermeket vállalnak. Az ünnepek idején a rokonok is szívesen látogatják őket, bár nekik is egyre nagyobb terhet jelent a nagycsalád. Az ötödik gyermek születése azonban gyökeresen megváltoztatja az életüket. A kisfiú testi-lelki sérült, agresszív kitöréseit, gyilkos hajlamát szinte lehetetlen kordában tartani. A házasság kihűlőben, a rokonok is elmaradnak, az orvosok látszólag tehetetlenek. Az anya mégsem tud belenyugodni, hogy a gyermeket intézetbe adja, még akkor sem, ha ez a család teljes felbomlásához vezet is…

2007-ben Doris Lessing kapta az irodalmi Nobel-díjat. A 88 éves írónő ezzel szinte minden jelentős irodalmi elismerést magáénak tudhat. Perzsiában született, évekig élt Dél-Afrikában, majd A fű dalol című első regényével vált világszerte ismertté. Lessing 1956 előtt baloldali szimpatizáns, majd a hatvanas évek feminista ikonja volt, aki erős kritikai szemlélettel és páratlan tehetséggel ír századunk nagy kérdéseiről: a rasszizmusról és a nőket béklyózó konvenciókról. Az Ulpius-ház Az ötödik gyermek és A fű dalol című regényeivel nyitja meg Lessing életműsorozatát.

Ulpius-ház Kiadó; 248 oldal, 2999 Ft.

Michelle Paver: Farkastestvér

Michelle Paver könyvét már 27 nyelvre fordították le, Angliában több mint 113000 példányt adtak el belőle. A könyvből a 20th Century Fox filmstúdió tervez filmet készíteni, Ridley Scott (Szárnyas fejvadász, 1492: A paradicsom meghódítása, Gladiátor) rendezésében.

„Égett a karján lévő seb, minden lélegzetvétellel kíméletlenül a bordái közé hasított a fájdalom, de nem mert megállni. Az Erdő mindenhonnan figyelt. Nyírfák suttogták, hogy köztük jár. Halkan kérlelte a fákat, ne adják ki a medvének. Torak egyedül maradt … megsebesült, félt, és menekült. Számkivetett volt, mint az apja, és eddig legalábbis kerülte a törzsekkel való minden kapcsolatot. Az apja most meghalt: megölte egy hatalmas medve bőrébe bújt démon. Toraknak valahogy talpon kell maradnia. Egyetlen társa egy árva farkaskölyök. Ahhoz, hogy életben maradjon, szüksége lesz minden vadásztudományára. Ugyanakkor az éhenhalás csak egyike a rá leselkedő veszélyeknek. A suttogó fenyves felől olyan gonosz tör rájuk, amilyennel a törzsek még sosem találkoztak. A Vörös Fűzfa hava egyre közeledik, nemsokára Torak és egyedül csak Torak szembe kell, hogy szálljon egy nála gyorsabb és tapasztaltabb ellenféllel, aki hangtalanul követi mindenhova. A Farkastestvér lebilincselő története barátságról szól, túlélésről és árulásról. Évezredekkel ezelőtt játszódik, az ősidők Erdejében, olyan világban, amelyet áthat a varázslat és a természet hatalma: farkasok, bölények, a fák szellemei és a Rejtett Nép népesíti be az Erdőt, ahol egy barátba vetett bizalom élet-halál kérdésévé válhat …”

Cephalion Kiadó; 246 oldal, 2890 Ft.

Sarkadi Livia: Biokémia mérnök szemmel

Magyarországon a felsőoktatási intézményekben több mint 100 éve folyik biokémiai jellegű oktatás. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Vegyészmérnöki és Biomérnöki Karán is nagy hagyománya van a biokémia tantárgy oktatásának. A 2005. szeptemberében indult kétciklusú (B.Sc., MSc.) képzés bevezetésével felmerült az igény a mérnökképzésben részt vevő hallgatók egységes szemléletű biokémiai oktatásának megalapozását szolgáló tankönyv iránt. Az utóbbi idők tapasztalatai azt mutatták, hogy összefoglaló tankönyv hiányában egyre nehezebb a hallgatók számára a vizsgákra való felkészülés, éppen ezért régóta érlelődött a szerzőben a tankönyv írásának gondolata, hogy a több mint egy évtizedes előadói gyakorlata alatt összeállított előadásanyag összefoglaló formában a hallgatók rendelkezésére állhasson. Az előadásaiba igyekezett folyamatosan beépíteni ennek az igen gyorsan fejlődő tudományterületnek a legújabb eredményeit az elmúlt években megjelent angol nyelvű biokémia és molekuláris sejtbiológia könyvek alapján.

Sarkadi Livia a kémiai tudományok kandidátusa, habilitált egyetemi docens a BME Vegyészmérnöki és Biomérnöki Karán. Fő oktatási területei a biokémia és az élelmiszeranalitika. Kutatási témáinak középpontjában az aminosavak és biogén aminok élelmiszerminősítési és növényi fiziológiai szerepének tanulmányozása áll. Kutatási eredményeiről eddig közel 200 publikáció jelent meg hazai és nemzetközi folyóiratokban és kiadványokban, valamint három magyar nyelvű tankönyv és három angol nyelvű szakkönyv társszerzője. Tudományos közéleti tevékenységének főbb területei: az MTA Élelmiszerfehérje-kémiai Munkabizottságának elnöke, az Európai Kémiai és Molekuláris Tudományok Szövetsége (EuCheMS) Élelmiszerkémiai Divíziójának titkára, ezeken kívül számos tudományos egyesület és nemzetközi folyóirat szerkesztő bizottságának valamint nemzetközi tudományos konferenciasorozatok tudományos szervező bizottságának tagja. Oktatási tevékenységének elismeréséül Széchenyi Professzori ösztöndíjban részesült, konferenciaszervező munkáját a közelmúltban a Magyar Kémikus Egyesület Nívódíjjal jutalmazta.

Typotex Kiadó; 350 oldal, 3800 Ft.

Vikram Seth: Két élet

Igaz történet az Indiában született, Angliában nevelkedett íróról és családjáról. Egy évszázad és egy szerelem története, melyet a faji megkülönböztetés hálója sző át. A könyv elnyerte a 2006-os Frankfurti Könyvvásár nagydíját.

General Press Kiadó; 400 oldal, 2800 Ft.

Rátai János: Úrvacsora – A kannibalizmus kultúrtörténete napjainkig

Ez a könyv: provokáció. Minden sorával. A szerző szándéka ellenére. Nem kevesebbet sugall, mint hogy az emberi kultúra fogantatásának természetes velejárója volt a kannibalizmus, amely több millió éves történetünk során a legkülönbözőbb módon és formában lényegült bele civilizációnkba. Ma már alig felfedezhetően, alig kimutathatóan, de szinte kitörölhetetlenül köztünk van, bennünk él. A kannibalizmus kultúrtörténete arra lázít bennünket, hogy fogadjuk el a kihívást, merjünk szintén és mélyen szembenézni önmagunkkal és rejtett tapasztalatainkkal, mert fajunk, legyen bár sokszor komolytalan a huhogás, valóban újabb krízishelyzethez közeledik…

K.u.K. Kiadó; 552 oldal, kötve 4500 Ft.

Donald Sassoon: A Mona Lisa-sztori

Ó, az a mosoly… Mindannyian láttuk, talán ezerszer is. Ez a mosoly ékesíti La Gioconda, vagy ahogy meghittebben emlegetjük, a Mona Lisa arcát – a világ leghíresebb festményét, Leonardo da Vinci 1505 táján készült alkotását. Az elmúlt ötszáz évben a Mona Lisa igazi híresség rangjára emelkedett. Ebben a lebilincselő – főként képekben elbeszélt – krónikában a történész és Mona Lisa kutató Donald Sassoon révén bensőséges betekintést nyerünk a Mona Lisa történetébe, és közel kerülünk a géniuszhoz is, aki a festményt ily hosszú élettel ajándékozta meg.

Saxum Kiadó; 4500 Ft.

Harry Collins – Trevor Pinch: Dr. Gólem – Útmutató az orvostudományhoz

A szerzők nyolc fejezetben egy-egy példát tárnak elénk a modern orvostudomány működéséből: szólnak a mandulaműtét gyakoriságáról, a placebohatásról és a véletlenszerűen választott alanyokon, kontrollcsoporttal végzett vizsgálatokról, az álorvosokról, az újraélesztésről, arról, hogy mennyire hatásos a C-vitamin a rák elleni küzdelemben, a krónikus fáradtság szindrómáról, az AIDS gyógymódjairól és a védőoltásokról.

Scolar Kiadó

Hogyan kezelhető a magas vérnyomás?

A magas vérnyomás ma már népbetegségnek számít. Magyarországon a felnőtt lakosság 18-25%-ának, a 60 év felettiek 61,4%-ának magas a vérnyomása. Ez az állapot a stroke, a szívinfarktus, a veseelégtelenség és egyéb érrendszeri rendellenességek fő okozója. A magas vérnyomás kialakulásának forrása elsősorban mozgásszegény, stresszes életvitelünkben és táplákozásunkban keresendő, illetve a magas vérnyomásban szenvedők tájékozatlanságában. E könyvet lapozgatva alapos tájékoztatást kaphat a magas vérnyomás kialakulásának körülményeiről, és gyakorlati tanácsokat talál a vele kapcsolatos betegségek megelőzésére.

Reader”s Digest Kiadó; 7990 Ft.

Péter Erika: Verselhetek

Illusztrátor: Papp Anikó Mira

Jó hír az óvodásoknak, és a kisiskolásoknak, és még jobb az óvónéniknek, tanítónőknek: új verseskötet jelenik meg a jeles napokra, lesz miből válogatni farsangra, húsvétra, anyák napjára vagy karácsonyra! Péter Erika jól ismeri az említett korosztályt, és kiválóan ért a nyelvükön, játékos rímei, humoros fordulatai mind a kicsiknek és a kicsikről szól. Életre kelnek az évszakok, a rügyfakadás, a hőség, az eső és a fagy, a szél, s köd és a hó, és bennük az ünnepek. A Verselhetek sokféleségét Papp Anikó Mira színes rajzai gazdagítják.

Móra Kiadó; 40 oldal, 1490 Ft.

Tóth Krisztina: Állatságok

Baranyai András illusztrációival

„Légy már hangyás kicsikét!”

A tobzoskát és a pitbullt mindenki ismeri, de ha megkérdeznénk néhány járókelőt az utcán, valószínűleg kevesen tudnák megmondani, vajon hogy néz ki az aguti vagy a fossza. Nem is beszélve az oposszumról és a baribálról, hogy az íniát már ne is említsük…

Tóth Krisztina játékos kedvből és sok-sok humorral született versei nemcsak gyerekeknek, hanem a nyelvi leleményeket nagyra értékelő felnőtteknek is szólnak. Persze a versektől ne várjunk tudományos igényű pontosságot, a szerző eleinte gyermekét és magát szórakoztatta a fura állatokról szóló versekkel – most pedig már minket is.

Magvető Kiadó; 40 oldal; 1990 Ft.

Az otthonom

Most kezdek olvasni sorozat

A Most kezdek olvasni füzetek bemutatják a kicsiknek az állatok színes világát, a tanya mozgalmas életét, a család otthonát és a gyermekeket körülvevő környezetet. A sorozat különlegessége, hogy színes gyurmafigurák illusztrálják a füzeteket, így még plasztikusabbak a képek, és segítik a gyerekek térlátását. A leíró szövegek olvasása közben pedig még szórakozhatnak is, hiszen a piktogramok helye csak jelölve van, nekik kell kiegészíteni a szöveget. (Három éves kortól ajánlott.)

Napraforgó Kiadó; 8 oldal + 2 oldal matricával, 690 Ft.

Wilson, Karma; Chapman, Jane: Medve ébren marad

„Egy nap múlva karácsony,

de Medve elterül,

letaglózza az álom,

horkol kegyetlenül.”

Móra Kiadó; 32 oldal, 1590 Ft.

Írás

Gyakorlókönyv sorozat

Egészen kicsi korban elkezdhetnek a gyerekek ismerkedni a számolással, írással és olvasással a Gyakorlófüzetek segítségével. Mindeközben a készítők nem feledkeztek meg arról sem, hogy a piciknek a játéknál nincs is fontosabb foglalatosságuk, így a feladványokat is játékos módon kell megoldaniuk, így lehet igazán szórakoztató a tanulás. (Négy éves kortól ajánlott.)

Napraforgó Kiadó; 16 oldal+4 oldal matricával, 890 Ft.

Nótári Tamás: Zarah Leander – Díva a Harmadik Birodalom árnyékában

Nevezték náci szirénnek, politikai analfabétának, szovjet/angol/svéd kémnőnek, bariton hangú démonnak, aki a náciknak agitált a filmvászonról. Ki volt ez a nő, aki svéd színésznő létére Németországban csinált karriert? Ki képes arra, hogy Goebbels kedvence legyen, a hitleri birodalom politikai szócsövének remélje, majd mindebből teli kasszával tudjon kimenekülni? Milyen démon az, akit e kétes szerepe miatt előbb kiátkoz, majd  rajongva visszafogad a közvélemény egy része? Kérdések, amelyek a svéd hazájában színpadi primadonnaként induló és a „30-as, „40-es évek német filmgyártása által sztárrá formált díva, Zarah Leander kapcsán vissza-visszatérően felmerülnek. Idén lett volna százesztendős. Néhány filmjén kívül vajmi kevés jutott el Magyarországra hosszú és kacskaringós pályafutásának terméséből.

Nótári egy feltételezett hiányt igyekszik pótolni könyvével. Úgy véli, Leander pályája példaértékkel illusztrálja, hogy a 20. század művésze hogyan botladozhat a politikai rezsimek útkesztőjében, ívelhet fel karrierje és zuhanhat alá a politika által és ellenére.

Szeged, Lectum Kiadó, 2007. 240 oldal

Hirdessen Ön is az ETARGET-tel!

Comments are closed.