Forrás: Népszava

A Magyar Gárda részvétele és a Jobbik akciói miatt már most feszült a légkör Kerepesen, ahol ugyan a békés egymás mellett élésért tartanak felvonulást, mégis cigányellenes a hangulat. A politika egyébként elítéli a felelemkeltő megnyilvánulásokat, bár a Fidesz képviselői gyakran mutatkoznak együtt a gárdistákkal. A Jobbik megsértődött a köztársasági elnökre, aki elutasította a párt vezetőivel való találkozót.

Nem csitul az az élénk politikai felháborodás, amit a Jobbik és a Magyar Gárda váltott ki cigányellenességével, főként tatárszentgyörgyi akciójával, illetve azzal, hogy pénteken újabb eseményen vesz részt, ezúttal Kerepesen. Vona Gábor, a két szervezet elnöke lapunknak azt mondta, utóbbinak csupán résztvevői, 10-20 gárdistával lesznek jelen a szervezők kérésére, tőlük nem is szólal fel senki. Nem úgy, mint Tatárszentgyörgyön. Azt a felvonulást már vizsgálja a Fővárosi Főügyészség. Morvai Attila szóvivő elmondta: beszerzik a nyilatkozatokat, bizonytékokat, hogy eldöntsék, történt-e vasárnap olyasmi, ami indokolhatja a rendezvény elleni törvényes fellépést.

A Magyar Gárda vasárnapi akcióját a közjogi méltóságok után elítlélte a kormány, az SZDSZ és az MDF is. A liberális párt tudatta: örül annak is, hogy Sólyom László nem fogadta az államfőtől személyes meghallgatást kérő Vonáékat, ezzel megerősítve korábbi álláspontját, melyben elítélte a náci hagyományokat újjáélesztő szélsőjobb mozgalmat. A kormány ugyancsak hangsúlyozta: tagjai elítélik a gárda és szövetségesei cigányellenes, rasszista akcióit. Dávid Ibolya MDF-elnök pedig azt várja Magyarország 3152 településétől, hogy „nyilvánítsák nem kívánatosnak a gárdát és társalakulatait.” Tiltakozott az Országgyűlés emberi jogi, kisebbségi, civil- és vallásügyi bizottságának fideszes elnöke is. Balog Zoltán üdvözölte az államfő állásfoglalását, ő maga pedig elutasította, hogy egyesek „cigánybűnözésről” beszélve igyekeznek ellentétet szítani magyarok és magyar romák között.

Nincs se titkolni, se szégyellni valónk, törvényesen működünk, ezért érthetetlen a köztársasági elnök antidemokratikus magatartása – reagált lapunknak Vona Gábor, a Jobbik és a Magyar Gárda Egyesület elnöke, miután értesült arról, hogy Sólyom László nem kívánta fogadni őt, míg hasonló találkozóra lehetőséget ad az Országos Cigány Önkormányzat vezetőinek. Vona a parlamenti pártokat is bírálta, amiért „összefogtak ellenük” és „a szőnyeg alá söprik a cigánybűnözés kérdését.” Szerinte már a Fidesz is ellenséges velük, arra pedig, hogy a párt politikusai azért megjelennek rendezvényeiken, azt mondta: „a kivétel erősíti a szabályt.”

Az újabb, pénteki kerepesi fáklyás felvonulás miatt egyébként már tegnap feszült volt a légkör a Pest megyei településen. A helyi iskola előtt szervezett sajtótájékoztatót az Országos Cigány Önkormányzat, megjelentek a „békés egymás mellett élés” jegyében rendezendő demonstráció szervezői valamint a polgármester is. A rendezvényt hivatalosan az iskola szülői munkaközössége jelentette be a rendőrségen 400 fő részvételével. A Magyar Önvédelmi Mozgalom és a Magyar Gárda részvételéről viszont a hatóság nem kapott bejelentést. A szülői közösség választmányi elnöke ugyanakkor cáfolta, hogy ők lennének a szervezők. Laukó A. Zsolt a Roma Sajtóközpontnak kijelentette: a tüntetés ötletét először az a Ferenczi Lajos vetette fel, akivel kapcsolatban az MTV székházának ostroma miatt eljárás is indult, a szülői közösséget pedig ismerőse, az a Szászi Zoltán kereste meg, aki bejelentette a rendőrségen a felvonulást.

Lapunk úgy értesült, a szerdai ülésnapi vita után az Európai Parlament ma várhatóan állásfoglalást fogad el arról, mit lehet tenni az európai szélsőséges mozgalmak erősödése ellen.

MTI

Comments are closed.