Forrás: Stop!

A latin-amerikai diktatúrák támogatásával vádolja a néhai II. János Pál pápát David Yallop brit író, oknyomozó riporter.

Yallop Hatalom és dicsőség című könyvében, amelynek bemutatóját Limában tartotta, azt rója fel mindenekelőtt II. János Pálnak, hogy eltűrte a pedofíliát egyházán belül, miközben „milliók számára hozott nyomort, fájdalmat és halált Latin-Amerikában” a térség katonai diktatúráinak, köztük az 1973-90 közötti chilei Pinochet-rezsim, valamint és az 1976-tól 1983-ig követő argentin junták támogatásával, valamint Ronald Reagan amerikai elnök (1980-88) közép-amerikai politikájának helyeslésével. A szerző szerint e diktátorok szalonképesítésével a pápa közvetlenül is felelős ezrek haláláért. Ami a pedofil ügyeket illeti, a brit riporter Hans Hermann Gröer bíboros, volt bécsi érsek esetét emeli ki, akit ugyan a pápa felszólított arra, hogy „csendben távozzon” tisztségéből, de erre is csak azután volt hajlandó, hogy mintegy félmillió osztrák hívő fordult szembe az egyházzal. Yallop szerint a pápa nem szerette konfrontációt és azt vallotta, hogy „házon belül” kell az egyház „magánügyeit” megbeszélni. Utalt arra is, hogy a Vatikánban magában is széles körben dívik a homoszexualitás, és immár nem is titkolják. Felmérései szerint a pápai állam alkalmazottainak 20 százaléka rendszeresen részesül szexuális kegyekben.

A pápa körüli legendákat is igyekszik elhomályosítani a brit szerző. Úgy véli, hogy megszépítették Karol Wojtyla második világháborús zsidómentő tevékenységét, és emlékeztet arra, hogy akkor állt csupán a Lech Walesa vezette lengyel Szolidaritás szakszervezet mellé, amikor annak bukása a lengyel államhatalommal szemben nyilvánvalóvá vált. Ugyancsak túlzásnak tekinti, hogy II. János Pált mint a más egyházakkal való kapcsolatok javítóját méltatják, holott, akárcsak utóda, a Joseph Ratzinger bíborosból lett XVI. Benedek, inkább akadályozta azt mint az „igaz hit” védelmezője.

Az író ugyanakkor elismerte, hogy a pápa „nagyon karizmatikus egyéniség volt és kitűnő színész”, aki egész életében marketingkampányt folytatott „az egész bolygó evangelizálása érdekében”. Yallop, aki hét évig dolgozott könyvén, közölte: tisztában van azzal, hogy nagy vitákat fog kiváltani vele, miután közvetlenül támad egy olyan embert, akit „a legjobban szerettek a földön egészen utolsó napjaiig”. „Ha engem kértek volna fel arra, hogy írjam meg a sírfeliratát, így fogalmaztam volna: +Az emberek az énekest szerették, nem a dalt+.” – mondta.

David Yallop legsikeresebb művei felderítetlen vagy nagy port felvert

bűnesetekről születtek. Ő írt könyvet a hírhedt terrorista Carlos elfogásáról, az 1980-as években garázdálkodó „yorkshire-i hasfelmetszőről”, valamint azokról a feltételezésekről, melyek szerint I. János Pál, a lengyel pápa mindössze 33 napig uralkodó, váratlanul elhunyt közvetlen előde a római katolikus egyház legfelsőbb körei által szőtt összeesküvés áldozata lett.

Comments are closed.