Forrás: hirszerzo.hu

A Jobbikot és a Magyar Gárdát is elnöklő Vona Gábor mellőzését az államfő nem indokolta.

Sólyom Lászlónak nem áll módjában fogadnia Vona Gábort, a Magyar Gárda és a Jobbik Magyarországért Mozgalom elnökét – erről levélben tájékoztatta a szervezetet a Köztársasági Elnöki Hivatal. Vona Gábor, a két szervezet vezetője válaszlevelében sajnálattal, de tudomásul vette az államfő döntését – mondta szerdán Kumin Ferenc, a Köztársasági Elnöki Hivatal főosztályvezetője.

Kumin Ferenchozzátette: a köztársasági elnök nem indokolja a döntését.

Vona Gábor, a Jobbik és a Magyar Gárda Egyesület elnöke szerdán 12 órára sajtótájékoztatót hirdetett a Sándor-palota elé, melynek témája a Sólyom Lászlótól, a Jobbik és a Magyar Gárda körüli politikai vita ügyében kért személyes találkozó.

A köztársasági elnök még kedden levelet írt Kállai Ernő ombudsmannak, amelyben cigányellenes tüntetésnek nevezte a Magyar Gárda vasárnapi felvonulását. Sólyom László úgy fogalmazott, hogy „a Jobbik egyik szónoka negatív tulajdonságokat etnikai, faji vagy biológiai meghatározottsággal kötött össze”. Az államfő az ilyen gondolatokat, amelyek a náci ideológiának is részei voltak, a leghatározottabban visszautasítja. „Amellett, hogy ideológiájuk elvetendő, ezek az akciók gyakorlatilag is mérhetetlenül károsak” – áll Sólyom László köztársasági elnök Kállai Ernő országgyűlési biztosnak küldött levelében.

Comments are closed.