Forrás: NOL

NOL * Népszabadság Online * 2007. december 12.

Lomnici Zoltán

Kép: Teknős Miklós Elfogadhatatlannak tartom a roma kisebbség megfélemlítését és  megbélyegzését célzó cselekedeteket – írta Kállai Ernő felkérésére  válaszolva Lomnici Zoltán, a Legfelsőbb Bíróság (LB) elnöke szerdán  kelt és az MTI-hez is eljuttatott levelében.

Lomnici Zoltán – Sólyom László köztársasági elnökhöz hasonlóan – levélben válaszolt a kisebbségi ombudsmannak, aki arra  kérte a közjogi méltóságokat, hogy fejtsék ki álláspontjukat a  Magyar Gárdával kapcsolatban.

„Magam is vallom, hogy a szélsőséges nézetekkel,  megnyilvánulásokkal és cselekedetekkel szemben a társadalmi  összefogás a legfontosabb, mert a gyűlöletre nem lehet a jövőt  építeni” – fogalmazott levelében a főbíró. Emlékeztetett: többször  is kifejtette, hogy alkotmányellenes és számára elfogadhatatlan az  emberek nem, faj, felekezet szerinti hátrányos megkülönböztetése.

Lomnici Zoltán kiemelte: rendkívül fontosnak tartja, hogy az  állampolgárok alapvető jogait védő rendelkezések a bíróságok és más  hatóságok eljárásában maradéktalanul érvényesüljenek és  meggyőződése, hogy a magyar bíróságok ennek megfelelő gyakorlatot  folytatnak.

Az ítélkezési tapasztalatok alapján úgy tűnik azonban, hogy a  jogellenes, alkotmánysértő cselekmények polgári jogi eszköztárát  indokolt áttekinteni – tette hozzá.

„Az az álláspontom, hogy a közösségeket ért sérelem esetén, a  +közösségek méltóságát+ súlyosan sértő megnyilvánulások ellen  hatékonyabb jogi szabályozásra lenne szükség” – szögezte le a  Legfelsőbb Bíróság vezetője, aki erről szóló kezdeményezését  eljuttatta az Országgyűlés alkotmányügyi, igazságügyi és ügyrendi  bizottságának elnökéhez.

Emlékeztetett: másfél éve az Alkotmánybírósághoz (Ab) is  beadvánnyal fordult az emberi méltósághoz való jog és a szabad  véleménynyilvánításhoz való jog együttes értelmezése érdekében. Ez  ügyben az Ab még nem hozta meg döntését.

„Úgy vélem a rasszizmus, az antiszemitizmus, az emberek nem,  faj, felekezet szerinti hátrányos megkülönböztetése ellen fel kell  emelni a szavunkat, de legalább ennyire fontos, hogy konkrét lépések  is történjenek” – fogalmazott levelében Lomnici Zoltán. Hozzáfűzte: kezdeményezései ezt a célt szolgálták.

(MTI)

Hirdessen Ön is az ETARGET-tel!

Comments are closed.