Forrás: NOL

NOL * Szőcs László * 2007. december 12.

Európa jó hely élni: a problémáink a gazdag emberek problémái. A gazdák támogatást kapnak, el lehet menni dolgozni egy másik tagállamba, ezek azonban nem teremtik meg „az európai spirituszt” Joschka Fischer szerint.

Németország előző külügyminisztere és alkancellárja (1998-2005) a Zsidó Világkongresszus egy brüsszeli fórumán fejtette ki a véleményét – mint hangsúlyozta, immár kívülállóként – az EU jelenlegi állapotáról. A súlyfeleslegétől korábban drasztikus módszerekkel megszabadult, ám most kissé újra meghízott, 59 éves politikus igen kritikus helyzetképet adott.

– A közvélemény továbbra is személytelen, bürokratikus szervezetként tekint az EU-ra, és félek, a mostani reformszerződés ezt csak felerősíti – mondta. Joschka Fischer szerint az egymást követő uniós szerződések (Maastricht, Amszterdam, Nizza) is adósak maradtak az eredménnyel; Európa fő problémája, hogy „eltűnt az európai lélek”. – Csak a Közös Piacról lett volna szó? – vetette fel a volt főkülügyér, felidézve: ő maga is az USA-ban, a Princeton-i Egyetemen töltött évében érezte meg azt: mit jelent európainak lenni.

Fischer, akinek családja Budakesziről származik, mindvégig kerülte, hogy az EU gondjait konkrét személyekhez kösse – egyetlen nevet sem említett -, és nem akarta lekicsinyelni az eredményeket sem. – Ha nagyapáink, dédapáink ma tekintenének rá az egykor háborúk szabdalta Európára, akkor azt mondanák: ilyen nincs is, ez utópia! – hangoztatta, egyúttal figyelmeztetve: az EU ma is a múlt eredményeiből él. Fischer bírálta, hogy a huszonhetek szem elől tévesztik statégiai érdekeiket, és elidegenítik Törökországot. Nem kaptak dicséretet az ebben a kérdésben történetesen EU-barát britek sem, akik viszont más területeken „a fékeket nyomják, akadályozva az erős Európát.”

– Na, ki szokott bejelentkezni ilyenkor, a hanukai, karácsonyi szezonban: „Aztán nehogy megfeledkezzetek rólam!”? – tette fel a kérdést a jelenlévőknek. Mivel nem tudtuk a helyes választ, maga felelt, derültséget keltve: a Gazprom! Joschka Fischer úgy vélte: az oroszok csak kijátsszák a kártyáikat, s ezt ő profi külpolitikusként meg is érti. – Tizenötször nagyobb a gazdaságunk, mint az oroszoké! És mégis, kapcsolataink akkor lesznek csak virágzóak velük, ha a szabályokat világos elvek szerint tudjuk lefektetni – mondta. Általában is úgy vélte: az EU külpolitikájának alapkérdése, hogy odafér-e egyáltalán az asztalhoz, ahol a szabályokat alkotják. – Történetesen Amerikában jártam a G8-csúcs idején. Ez Európában, főleg Németországban nagy eseménynek számít. Az USA-ban azonban nem. Azt kérdezték: hogyan is lehetne nagyokról beszélni egy olyan fórum esetében, amelynek nem tagja sem Kína, sem India? – osztotta meg egy élményét Fischer.

Brüsszel

Hirdessen Ön is az ETARGET-tel!

Comments are closed.