Forrás: HETEK

65 éve született Jimi Hendrix, akinek nem mindennapi tehetségét rajongói és kritikusai máig elismerik. A hollywoodi Hírességek sétányán 1994-ben csillagot kapott, 2003-ban pedig a Rolling Stone című zenei szaklap minden idők legjobb gitárosának választotta. Zenei stílusában a bluesos, jazzes alapritmust kombinálta pszichedelikus improvizációival. Indián és afroamerikai gyökerek, woodoo mágia, drog és állandó törés-zúzás – az intenzív pályán a szervezet 27 év után mondta fel a szolgálatot.

Johnny Allen Hendrix 1942. november 27-én látta meg a napvilágot Londonban. Jimi apai nagyanyja Nora Rose Moore, egy cseroki indián és egy mulatt nő lánya volt. Jimi nagyon közel állt a nagyanyjához, aki arra nevelte, hogy büszke legyen indián őseire. Édesapja, Al épp akkor kapta meg katonai behívóját, amikor Jimi édesanyja Lucille megtudta, hogy várandós. Három nappal az esküvő után Al bevonult a frontra, így csak három év múlva találkozhatott először fiával. Hazatérését követően a gyerek nevét James Marshallra változtatta, mert úgy gondolta, a fiú eredeti neve Lucille háborús szeretőjére utal. Szülei egy darabig együtt maradtak, ám további négy gyermekük súlyos születési rendellenességekkel és betegségekkel látott napvilágot. Végül 1951-ben édesanyja otthagyta a családot, és elvált. A bíróság a 9 éves Jimit apjának ítélte, a többi, sérült testvére azonban nevelőotthonba került. Dorbézoló anyját túlzott italozása következtében májzsugorodás miatt kétszer kellett kórházba szállítani, majd 1958-ban leszakadt a lépe, és meghalt.

Jimit a szegénység és az elutasítottság félénk, érzékeny és zavart gyermekké tette. Gitározni autodidakta módon tanult meg, balkezes lévén a gitárját fordítva húrozta fel. Első koncertjét egy noném zenekarral egy zsinagóga alagsorában adta, ahonnan túlzottan vad stílusa miatt kirúgták. A középiskolát családi körülményei ellenére jó eredménnyel fejezte be.

1961-ben autólopáson kapták, a két éves börtönbüntetését katonai szolgálatra válthatta be. Felettesei szerint azonban csapnivaló katona volt, a legalapvetőbb dolgokat is csak felügyelettel lehetett rábízni. Egy évvel később elbocsátották.

1962. novemberében Hendrix részt vett élete első stúdiófelvételén, de vad és kiforratlan stílusa miatt a végső változaton nem szerepelhetett. Ezt követően lehetőséget kapott Little Richard kísérőzenekaránál, a The Upsettersnél. Bár Hendrix bálványozta Richardot, gyakran került vele összetűzésbe pontatlansága, öltözködése és színpadi bohóckodásai miatt. Egy rövid időre innen is kiszállt Ike és Tina Turner zenekarához csatlakozva, de vad szólói miatt innen is kirúgták. Zenélt még Frank Zappával is, aki megmutatta neki a wah-wah pedál használatát.

1966 elején a Cheetah Clubban Linda Keith, Keith Richards akkori barátnője beajánlotta őt a Rolling Stones menedzserénél, de az nem látott fantáziát a zenéjében. Linda beszélt Chas Chandlerrel is, a The Animals basszusgitárosával, aki nagyon szeretett egy Hey Joe című balladát, és biztos volt abban, hogy slágert csinálhat belőle, ha átdolgozza rockdallá. Mikor meghallotta Hendrixtől a dalt játszani, annyira izgatott lett, hogy filmbe illő jelenettel magára öntötte italát. Ezt követően segített megalakítani zenekarát, a The Jimi Hendrix Experience-t.

A cikk teljes terjedelemben a Hetek hetilapban olvasható.

Comments are closed.