Forrás: Stop!

Az elmúlt években a szűken vett belvárosi telkek ára stabilan és meredeken emelkedett – tájékoztatott az Otthon Centrum (OC) Telek Divíziója.

A közlemény szerint bár a terület – részben a limitált fejlesztési lehetőségek miatt – még mindig biztos befektetési terepnek számít, az idén sok tekintetben átrendeződés figyelhető meg a keresletben. A telekárak emelkedése, és az eddig folyamatos külföldi érdeklődés következtében az új lakások ára a VI. és VII. kerület Nagykörút belüli részén, valamint az V. kerületben elért egy olyan szintet, hogy már nem minden esetben a telkek lakáscélú hasznosítása jelenti az üzletileg legjobb megoldást.

A belvárosi prémium kategóriában aktív lakóingatlan-fejlesztők egy része növekvő értékesítési kockázatot lát a magas árakban, hiszen gyakran már a tehetősebb külföldi vásárlók sem hajlandók azokat megfizetni. A magyar vevőkhöz való alkalmazkodás pedig nagy kihívást jelent.

Az OC szerint az anyaországi hitelezési gondok miatt eddigi stratégiájuk átgondolására kényszerülnek az utóbbi 2-3 évben a budapesti ingatlanpiacon erőteljesen „nyomuló” spanyol cégek. Eddigi piaci magatartásukat, a telkek felvásárlását, tartalékolását rövidebb távú szemlélet váltja fel. Manapság 100-300 lakásos fejlesztésekhez keresnek megfelelő telkeket, ahol a lakásokat 2-3 év alatt el tudják adni, és a projektet lezárni.

Ehelyett azonban egyre több szállodafejlesztő cég keres belvárosi telkeket, hiszen a központi részeken hiány mutatkozik három- és négycsillagos hotelekből. Tapasztalataik szerint megfelelő helyszíneket egyrészt a már Magyarországon jelen lévő hotelláncok keresnek, másrészt új belépők is érdeklődnek a belvárosi telkek és átalakítandó épületek iránt.

Ez utóbbiak kis és közepes, nagyrészt spanyol, portugál, német, olasz és izraeli láncok, amelyek jellemzően négycsillagos, 80-100 szobás szállodákat építenének. A pesti belváros mellett a Balaton partján is vannak már jelei a kezdődő hotelláznak, illetve a jövőben a Ferihegyi reptér környéke is hasonló lendületet kaphat.

Az OC Telek Divíziója több mint 10 éve foglalkozik befektetési, fejlesztési célú telkek és épületek adás-vételével. A 100 millió forint feletti forgalmi értékű telkek és komplett épületek körében elsősorban Budapesten és a vidéki nagyvárosokban lebonyolított tranzakciók értéke az elmúlt 4 évben meghaladta a 150 millió eurót (mintegy 37,5 milliárd forintot). A divízió legfontosabb partnerei között megtalálhatók a magyar ingatlanpiac legnagyobb hazai szereplői, valamint spanyol, ír, izraeli, német és olasz befektetők is.

Comments are closed.