Forrás: NOL

A német-lengyel viszonyt terhelő ügyekről tárgyalt Berlinben Merkel és Tusk

Népszabadság * Dési András * 2007. december 11.

A fagykorszak után enyhíteni a német-lengyel viszonyt, egyben gyors megoldást találni a két szomszéd kapcsolatát terhelő vitás ügyekre – e mottó jegyében tárgyalt kedden Berlinben Angela Merkel kancellár és Donald Tusk, az új lengyel kormányfő.

Berlin és Varsó kapcsolatai igen feszültté váltak a Kaczynski-ikrek hatalomra jutásával, a nemzeti-klerikális lengyel jobboldal az elmúlt két évben Németországot inkább fenyegető veszélynek, mintsem stratégiai partnernak tartotta. A bukott miniszterelnöknél, Jaroslaw Kaczynkinál sokkal európaibb irányultságú Tusk azzal nyitott berlini bemutatkozó útján, hogy a két országot olyan barátoknak nevezte, akik képesek a problémákat normálisan megbeszélni.

A megváltozott hangnem azonban közel sem jelenti a nézetkülönbségek elpárolgását. A lengyeleket elsősorban a Keleti-tenger alatt húzódó, német-orosz gázvezeték aggasztja, Varsóban úgy érzik, Berlin a lengyelek feje fölött különalkut kötött a Kremllel. Merkel most azt hangsúlyozta: a gázvezeték az európai energia-biztonságot szolgáló projekt. Ebbe bevonják Varsót is, a részletekről a két gazdasági miniszter fog tárgyalni.  

A másik érzékeny kérdés a Berlin központjába tervezett, a II. világháború után elűzött, kitelepített németek emlékhelye. Merkel szerint szó sincs arról, hogy Berlin relativizálni akarná II. világháborúval, illetve annak következményeivel kapcsolatos német felelősséget. Azaz Berlin nem kíván a tettesekből áldozatot faragni, de az 1945 után ártatlanul meggyilkoltak és meghurcoltak is megérdemlik a megemlékezést. A kancellár ugyanakkor elutasította ismét, hogy Berlin bármilyen formában támogatná az elűzöttek és kitelepítettek Lengyelországgal szembeni kárpótlási igényeit.

Tusk azzal a váratlan javaslattal jött Berlinbe, hogy szülővárosában, Gdanskban, az egykori Danzigban hozzák létre a II. világháború áldozatai előtt tisztelgő emlékközpontot, az összeurópai tervbe vegyen részt Oroszország, Ukrajna és Izrael is. Hosszú elzárkózás után lengyel részről most nyilvánult meg először valamilyen kezdeményezés – igaz, a II. világháború áldozatainak emlékmúzeumának ötletét pár évvel ezelőtt az akkori lengyel és német államfő, Aleksander Kwasniewski és a néhai Johannes Rau vetette fel. A Tusk által felmelegített kezdeményezést Merkel érdekesnek nevezte, különösen, hogy az a kitelepítések témakörét is feldolgozná. A kancellár viszont azt is világossá tette: a német kormány kitart az elűzöttek Berlinbe tervezett emlékhelye mellett.

Jól látható jelzés Berlin központjában – a német kereszténypártok és a szociáldemokraták 2005-ös nagykoalíciós szerződésben is szerepel az 1945 után kitelepített és elűzött németek emlékhelye és dokumentációs központja. Ilyen központi, állami pénzből finanszírozott múzeum és központ még nincs Németországban. A tervek szerint a Német Történelmi Múzeum keretein belül működő emlékhely legkorábban 2010-ben nyílna meg. A megvalósításra Angela Merkel kancellár külön ígéretet is tett befolyásos CDU-s párttársának, a Lengyelországban szinte közellenségként Erika Steinbachnak, az Elűzöttek Szövetsége elnökének.

 Berlin

Hirdessen Ön is az ETARGET-tel!

Comments are closed.