Forrás: HETEK

Az 1968-ban alakult Led Zeppelin az elsők között játszott hard rockot és heavy metalt. Napjainkig több mint 300 millió albumot adtak el világszerte, 2005-ben pedig Grammy-életműdíjat kaptak. Töretlen sikerükben az okkultizmus felé fordulás jelentette a lejtő kezdetét, melynek köszönhetően tragédiák sorozata után fel is bomlott a banda. Húsz év után egy londoni jótékonysági koncert erejéig ismét összeálltak.

Az eredetileg meghirdetett jubileumi időponthoz képest két hetet csúszott a Led Zeppelin jótékonysági koncertje Jimmy Page gitáros ujjtörése miatt. A korábbi időpontra megváltott jegyeket természetesen továbbra is érvényesnek tekintették december 10-ére, de természetesen meghagyták a lehetőséget rajongóiknak a visszaváltásra is. Mivel azonban az újraegyesülés bejelentését követően több, mint egymillió vásárló próbált meg jegyet szerezni a húszezres helyszínre – melynek következtében honlapjuk is összeomlott -, ez továbbra is csupán gesztus értékű lehetőség maradt. Egyik rajongójuk a közelmúltban 83 ezer fontot (közel 30 millió forintot) fizetett két jegyért egy jótékonysági aukción. A hétfői koncerten a 70-es évekhez képest értelemszerűen professzionálisabban szólaltak meg, ám a trapéznadrágok hajdani fényét mára ősz hajkoronák tompítják. A nyitó Good Times, Bad Times után valamennyi slágerük elhangzott repertoárjukban, mely dalok születéséhez érdemes egy rövidke időutazáson részt venni…

A folyamatos tagkiválástól megfogyatkozott Yardbirds 1968 júliusában adta utolsó koncertjét, ám mivel még Skandináviában maradt néhány előre lekötött fellépésük, az extagok engedélyezték Jimmy Page gitárosnak, Chris Dreja basszusgitárosnak és új társainak – Robert Plant énekesnek és John Bonham dobosnaknak – a The New Yardbirds név használatát. A turné végeztével azonban új név után néztek. A Led Zeppelin kifejezés eredetileg John Entwistletől (The Who) ered, aki a rossz koncertek után mindig azt mondogatta: „olyan lassan ment, mint egy ólom (lead) zeppelin”.

Az első turnét követően, 1969-ben megjelent a zenekar nevét viselő debütáló album, melyben a blues, a folk és a keleti zene hatásai a gitárhang torzításával együtt a heavy metal egyik alapkövét jelentették. Az album központi darabja, a Dazed and Confused legismertebb részei a dal elején hallható, basszusgitáron játszott dallam, valamint Page virtuóz gitárszólója, melyet többek között hegedűvonóval játszott le. A legtöbb dalban a Plant által elénekelt dallamot Page gitározta vissza. Ezt a technikát koncerteken és későbbi albumaikon is előszeretettel alkalmazták.

A még abban az évben megjelent második albumuk (Led Zeppelin II) még a debütáló albumnál is nagyobb sikert ért el, s az Atlanti-óceán mindkét partján győztes lett. Ebben az időszakban a Led Zeppelin több amerikai turnén is részt vett, ahol gyakran játszották James Brown, Elvis és más soul, rock, funk előadók dalait. A harmadik album dalainak megírásához egy civilizációtól elzárt walesi házba vonultak vissza, melynek eredménye egy akusztikusabb, kelta hangzásvilág lett. Híres nyitódaluk, az Immigrant Song az előző két album kemény hangzását idézi, szövegét pedig a skandináv mitológia inspirálta. Innentől kezdve Robert Plant életét és egész szövegírói munkásságát átszőtte a kelta mitológia. A Led Zeppelin ezt követően megjelenésében is váltott: fellépő ruháikat gondosan megtervezték, turnéállomásaikon egész szállodai emeleteket béreltek ki, nevük fel-feltünedezett a botránykrónikákban.

1971-es negyedik albumukon sikerrel ötvözték az akusztikus, népzenei elemeket a heavy metallal és a blues-zal. A lemez borítóját a tarot kártya „Remete” alakjáról formázták meg, a csomagoláson nem jelölték meg a zenekar nevét, a cím pedig mindössze négy okkult szimbólum volt. A kérdésre, hogy mi a jelentése a negyedik lemezükre felkerült négy szimbólumnak, a ZoSo-nak, a basszusgitáros, John Paul Jones 2004-ben így válaszolt: „Az az igazság, hogy nem tudom! Jimmy ötlete volt az egész. Azt mondta, hoz valamit szombatra. Bonzó és én egyszerre csaptuk fel azt a könyvet (Jerome Cardan: Artis Magne). Jimmy akkoriban elmondta mit jelent az övé, de ki emlékszik már arra?!” A 70-es évek okkultista reneszánszának hatására Page mindennapjaiban az asztrológia ekkorra már olyan nagy jelentőséggel bírt, hogy még híres tüzes-sárkányos ruhájára is ráhímeztette születéskori napjegyét, annak asszcendensét és holdjegyét, valamint a Szaturnusz szimbólumát.

Két őszülő frontember: Plant és PageEzen az albumon került rögzítésre a Led Zeppelin talán legismertebb és egyben legvitatottabb dala, a Stairway to Heaven. 1982-ben ugyanis egy baptista prédikátor arra figyelt fel, hogy a dal közepén található, „If there s a bustle in your hedgerow” kezdetű versszak visszafele lejátszva sátáni üzenetként is értelmezhető. A The Battle of Evermore, valamint a Misty Mountain Hop című dal több hivatkozást is tartalmaz Tolkien Gyűrűk ura című regényére. A lemez az USA-ban több mint 20 millió példányban kelt el, így minden idők harmadik legeladottabb albumává lépett elő.

A hetvenes években Jimmy Page beköltözött – a biszexualitás, az antiszemitizmus és a drogfogyasztás népszerűsítéséről is ismerté vált brit okkultista, misztikus – Aleister Crowley egykori rezidenciájába, a Boleskine házba, és megnyitotta az okkultista Equinox könyvkiadót. Ezzel párhuzamosan Bonhammal kokainozni kezdtek. 1974-ben megalapították saját lemezkiadójukat, a Swan Song Recordsot, melynek logójára felkerül Lucifer alakja. Page később filmzenét is írt az okkultista rendező, Kenneth Anger Lucifer felemelkedése című filmjéhez.

Újabb három album felvételét követő koncertkörútjaikat Robert Plant autóbalesete szakította félbe. Plant „mindössze” bokatörést szenvedett, ám felesége életét csak vérátömlesztéssel tudták megmenteni. Ezt követően a Tampa stadionbeli koncertjükön tömegverekedés tört ki, melyet a rendőrség csak könnygáz bevetésével tudott megfékezni, majd pedig Bonhamet tartóztatták le verekedésért. A kezdeti viharfelhőket azonban újabb sötét fellegek követték: 1977-ben gyomorfertőzésben elhunyt Robert Plant fia, Jimmy Page masszív heroinozásba kezdett, míg végül John Bonham alkohol hatására bekövetkezett légzészavarban 32 évesen meghalt 1980-ban. Így kénytelen-kelletlen 1980. december 4-én hivatalosan is bejelentették a Led Zeppelin feloszlását.

Comments are closed.