Forrás: Stop!

Izrael a washingtoni bírálatok dacára ragaszkodik hozzá, hogy felépítsen háromszáz új lakást a palesztinok által leendő államuk fővárosának tekintett Kelet-Jeruzsálem határán – derült ki Avigdor Liberman stratégiai ügyekért felelős izraeli miniszter pénteki nyilatkozatából.

A szélsőjobboldali politikus – az Iszrael Beiteinu párt vezetője, aki egyúttal Ehud Olmert kormányában az egyik miniszterelnök-helyettesi tisztséget is betölti – kijelentette: „Az építkezés teljes erővel folytatódik”.

Izrael a héten írt ki pályázatot 307 lakás építésére a Kelet-Jeruzsálem és a ciszjordániai Betlehem autonóm palesztin város között fekvő Har Homa településen, mire Száeb Erekát palesztin főtárgyaló közölte: a tervezett építkezés aláássa a béketárgyalásokat, amelyek felújításáról az egyesült államokbeli Annapolisban tartott múlt heti csúcstalálkozón állapodtak meg a palesztinok és Izrael.

A zsidó állam álláspontja szerint az új települések építésének tilalma, amelyet az útiterv néven ismert közel-keleti béketerv is előirányoz, nem vonatkozik Jeruzsálemre. „Izrael soha nem kötelezte magát arra, hogy korlátozza saját szuverenitását Jeruzsálemben” – hangoztatta kedden Mark Regev kormányszóvivő.

„Az egész világ számára nyilvánvaló, hogy Har Homa Izrael elválaszthatatlan része” – közölte Liberman az izraeli tévének adott nyilatkozatában.

A tervbe vett építkezést nemcsak a palesztinok bírálták; szót emelt ellene pénteken Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter is. Előzőleg Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár is kifogásolta az izraeli tervet.

Comments are closed.