Forrás: Stop!

Túl sok a tiltott náci jelkép a Wikipedia német nyelvű oldalain

Túl sok a tiltott náci jelkép a Wikipedia német nyelvű oldalain – véli egy német baloldali pártvezető, aki ezért feljelentette az online enciklopédiát.

Katina Schubert, a szociáldemokratáktól balra álló Die Linke (Baloldal) alelnöke szerint különösen a Hitler-Jugend, a náci ifjúsági mozgalom történetét bemutató szócikkben szaporodtak el a tiltott szimbólumok. „A jelképek száma és gyakorisága szerintem messze meghaladja a dokumentációs és oktatási szempontból indokolt mértéket” – nyilatkozott Schubert.

A pártvezető feljelentést tett a berlini rendőrségen. Leszögezte, hogy „az ügy nem a szólásszabadság korlátozásáról szól, hanem a határok kijelöléséről.” Németországban törvény tiltja a náci jelképek használatát, kivéve az oktatási és művészi célú alkalmazást.

Schubert jogászokkal is konzultált, mielőtt a rendőrséghez fordult. A Wikipedia feljelentésével társadalmi vitát akar indítani arról, hogy meddig lehet utat engedni a szélsőséges, antiszemita és rasszista eszmék szabad áramlásának az interneten.

„Nem igazán értjük, hogy mi is tulajdonképpen Schubert asszony problémája” – reagált Arne Klempert, az online lexikont népszerűsítő Wikimedia Deutschland egyesület vezetője. „Az a fontos, hogy milyen összefüggésben jelennek meg a szimbólumok, és itt egyértelműen ismeretterjesztő és dokumentációs célú kontextusba vannak ágyazva.”

Klempert szerint „furcsa világlátásról tanúskodik, aki akadályozni próbálja a náci korszak kellő feldolgozását, hiszen éppen ez a legjobb eszköz az ellen, hogy ilyesmi újra megtörténhessen.”

A Baloldal alelnökét párttársai is támadják. „Katrina Schubertnek nem sikerült felfognia az önszabályozáson alapuló Wikipedia lényegét” – nyilatkozott Heiko Hilker, a párt médiaszakértője, a szászországi parlamenti frakció tagja. „A szélsőjobboldal tevékenységét a világhálón nem lehet nemzeti keretek között zajló eljárásokkal gátolni” – tette hozzá.

Arne Klempert szerint a szabadon szerkeszthető Wikipedia működési elve önmagában is garancia a torzítás, a részrehajlás ellen. „Különösen olyan témák esetében, mint a Hitler-Jugend teljesen biztos, hogy pillanatok alatt átszerkesztik, ha egyoldalú a bejegyzés.”

Schubert feljelentését a rendőrség továbbküldi a vádhatóságnak, az államügyészek döntenek majd, hogy indul-e eljárás.

Comments are closed.