Forrás: NOL

Népszabadság * Munkatársunktól * 2007. december 6.

A hanukát ünneplők tánca kedden a Nyugati téren, Európa legnagyobb menórájának gyertyagyújtásán

Kép: MTI – Soós Lajos Szerencsétlen döntésnek tartom, hogy a Mazsihisz vezetői nem fogadták el a köztársasági elnök meghívását, mert a gyűlöletbeszédről szóló törvényalkotást nem távolmaradással, hanem párbeszéddel lehet megoldani – nyilatkozta lapunknak Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) vezető rabbija.

A konkrét esetből – folytatta – sokak számára megint úgy tűnhet, mintha a Mazsihisz a teljes magyarországi zsidóság képviseletét látná el. Köves Slomó szerint sajnálatos módon az államfő is ezt a téves képzetet erősítette azzal, hogy más zsidó egyháznak nem küldött meghívót az eseményre. Ami a gyűlöletbeszédet illeti: a rabbi tiszteli Sólyom László szakmai felkészültségét, de úgy véli, a szólásszabadság mellett az emberi méltóság is olyan alkotmányos alapjog, amely különleges védelmet igényel. Főként Európában, ahol a gyűlölködés a XX. században népirtáshoz vezetett. Ezért jó lenne, ha a köztársasági elnök ismertetné elképzeléseit a nyilvánossággal: hogyan lehet a szólásszabadság aránytalan sérelme nélkül gátat szabni a gyűlöletbeszédnek.

Köves Slomó megemlítette, hogy a Nyugati téren tartandó hanukai gyertyagyújtásra – amit az EMIH és a Chábád Zsidó Nevelési és Oktatási Alapítvány szervez – jobb- és baloldali politikusok mellett a köztársasági elnököt is meghívták. A rabbi megérti, hogy az államfő időbeosztása nem teszi lehetővé a személyes részvételt, de szimbolikus gesztusként nagyra értékelte volna, ha legalább levélben köszönti az ünnepséget, amint azt Gyurcsány Ferenc miniszterelnök is tette.

Wéber Ferenc, az államfő sajtófőnöke pontosított: Sólyom László nevében az elnöki hivatal november 14-én írásban válaszolt a meghívásra. Az államfő békés ünnepet kívánt, ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy a tisztségével járó vallási pártatlansága miatt, hivatalos minőségben csak rendkívül indokolt esetben vesz részt vallási jellegű eseményen. A szóvivő – tekintettel arra, hogy Sólyom László nem a nyilvánosságnak szánta levelét – további részleteket nem kívánt mondani.

Hirdessen Ön is az ETARGET-tel!

2 hozzászólás to “Bírálat a Mazsihisznek és az államfőnek”

  1. haas imre

    A MAZSIHISZNEK TOKELETESEN IGAZAVAN .
    TAGYALNI OLYAN SZEMELYEKKEL KIK ELLENZIK A GYULOLETBESZED ELLENI TORVENY MAGSZAVAZASAT EPPEN OLYAN — BITULZMAN — = IDOVESZTESEG , MINT A KERESZTENYEKKEL VALO ” DISPUTAK ” VOLTAK A KOZEPKORBAN !
    EN SALYAT BOROMON ISMERTEM MEG A MAGYAR ANTISZEMITIZMUST !

  2. barat

    Dobj meg minket kővel, visszadobunk flódnival?
    Ez a magatartás nem vall igazán zsidókra, inkább a keresztényekre. Én ugy gondolom, hogy nem szabad elfelejteni, hogy Holocaust-ot olyan emberek közremüködésével készitették elő, akik nem szóltak az antiszemitizmus ellen sem akkor amikor a Numerus Clausus-t bevezették, sem pedig később, amikor a deportálásokat magyar csendőrség, Szállasi féle keretlegények közremüködésével ellkezdték, majd sikeresen befejezték.
    Az ilyen emberek magatartása sem akkor, sem ma nem elfogadható, ezért tudok egyetérteni a Mazsihisz lépésével, amely sem ebédelni sem pedig tárgyalni nem akar Sólyom urral.
    Sólyom előbb foglalkozik a tubes-i erdő védelmével, mint a Magyarországon élő mintegy százezer zsidó ember érzékenységével. Hiszen az erdő nem beszél vissza, a zsidó igen.
    Az erdő nem követel jogszabályokat, a zsidó igen. Hát nem kényelmesebb az erdőben sétálni, nézni a fákat és mélázni az idő mulásáról, az alkotmányos normakontrollokról?
    Kiváncsi vagyok, hogy a vallási pártatlanságról beszélő Sólyom kihagyja-e a Karácsony Szent misét a Bazilikában? Ha valóban vallási pártatlanságról beszél, akkor ott sem szabad lennie, éppugy mint a Chanuka ünnepségen, ahová én a magam részéről nem hivtam volna meg.