Forrás: NOL

Népszabadság * Szászi Júlia * 2007. december 5.

Némi késéssel, de mégis börtönbe kerül Gerd Honsik, aki csaknem 16 évvel ezelőtt a holokauszt tagadása miatt kirótt büntetése elől Spanyolországba szökött. Honsik onnan is folytatta újnáci tevékenységét. Immár az interneten terjesztette szélsőjobboldali eszméit, biztatta elvtársait és látta el őket érvekkel.

A most 67 éves neonácit az idén ősszel tartóztatták le Spanyolországban, s adták ki Ausztriának, ahol fellebbviteli tárgyalásáig előzetes letartóztatásban volt. A tárgyaláson a védőügyvéd hiába érvelt azzal, hogy védence csupán történelmi tevékenységet folytatott, s ennek során tárta fel, hogy a gázkamrák nem léteztek, a bécsi tartományi legfelsőbb bíróság megmaradt 1992-es álláspontjánál, s helybenhagyta az akkor hozott ítéletet.

Ausztriában egy 1946-ban hozott törvény 1992-ben módosított paragrafusa értelmében a holokauszt tagadása bűncselekmény, az elkövető maximum 10 év börtönbüntetéssel sújtható. Ha nem is mindennaposak az ítéletek e törvény értelmében, időről időre büntetik a hatóságok a többnyire magukat történésznek nevező elkövetőket. Másfél éve David Irving angol szélsőjobboldalit ítélték hasonló vád alapján három évre, ugyancsak tavaly egy szabadságpárti politikus kapott egy év felfüggesztett börtönbüntetést. Az illető a holokausztot és a gázkamrák létezését kétségbe vonó megnyilatkozásai miatt előzőleg lemondani kényszerült parlamenti mandátumáról.

Hirdessen Ön is az ETARGET-tel!

Comments are closed.