Forrás: Stop!

Házkutatást is tartottak a sakkvilágbajnoknál

Garri Kaszparov volt sakkvilágbajnokot őrizetbe vették szombaton a Másik Oroszország nevű ellenzéki tömb tüntetésén, amelyen első ízben vett részt a Jobboldali Erők Szövetsége (SZPSZ) parlamenti párt.

A megmozduláson a helyszínen lévő nagy számú újságíró egybehangzó becslése szerint mintegy 2-3 ezer ember vett részt.

Borisz Nagyozsgyin, aki az SZPSZ-t képviselte a bíróságon, amikor a párt kérte Vlagyimir Putyin államfő törlését a jelölőlistájáról, amiért hivatali pozícióját pártpropagandára használta fel, újságíróknak elmondta: az SZPSZ megszervezte a 96 ezer oroszországi választókörzet közel felében az ellenőrzést, ami szerinte annyit tesz, hogy legfeljebb 3-4 százalékot lehet „szépíteni” az eredményen. (A Putyin elleni keresetet a bíróság elutasította, s ezt az utolsó fellebbviteli instancia szombaton jóváhagyta.)

A tüntetés totális biztonsági intézkedések közepette ment végbe. A Jurij Szaharov emberjogi harcosról elnevezett széles sugárúton a járdaszélen húzódó alacsony kerítés mögött rohamrácsok, azok mögött 3 méterenként katonák és rendőrök álltak. Láthatóan jelen voltak nagy létszámban a belügyi erők, s még több civil ruhás, szorgosan fényképező és filmező nyomozó. A sugárút lezárt részére mindössze három fémdetektoros kapun lehetett bejutni.

A tömegben minden szerveződés saját zászlóit lobogtatta, köztük a fasisztoid nemzeti-bolsevista Limonov hívei fekete zászlókat, amelyeken fehér mezőben fekete sarló és kalapács látható.

A szónokok egy kis teherautó platójáról beszéltek, szerény erősítéssel, de amint megszólaltak, egy közeli építkezésen hirtelen felzúgtak a légkalapácsok, az egyik keresztutcából pedig ellentüntetők erősítői kezdtek harsogni. Külföldi és orosz újságírók a helyszínen elmondták: volt már olyan is, hogy az ellentüntetők nevetőgépet működtettek, csak még az nem fordult elő, hogy ne zavarták volna valami módon a Másik Oroszország megmozdulását.

Garri Kaszparovot akkor vették – némi dulakodás után – őrizetbe, amikor a tüntetők egy csoportja az OMON (különleges belügyi erők) láncát áttörve el akart indulni a belvárosban lévő Központi Választási Bizottság (CIK) épülete felé, ahol egy dokumentumot akartak átadni. A felvonulást ugyanis nem engedélyezték: a tüntetésekhez, nagygyűlésekhez az engedélyezési eljárás során a városi hatóság jelöli ki a helyszínt, és csak ritkán a szervezők kérésének megfelelően.

Pénteken este váratlanul házkutatást tartott a rendőrség ott, ahol Garri Kaszparov honlapja készül. A szombatra virradó éjszaka az SZPSZ moszkvai irodáját ismeretlen tettesek 5 centiméteres anyacsavarokkal dobálták meg, több ablakot betörtek, összemázolták a kerítést és baseballütőkkel szétvertek a területet őrző több videokamerát.

Nyizsnyij Novgorodban 16 személyt őrizetbe vettek, akik a Másik Oroszország nem engedélyezett tüntetését akarták megtartani.

Comments are closed.