Forrás: NOL

Népszabadság * Munkatársunktól * 2007. október 17.

Szélsőséges csoportok október 23. megzavarására készülnek – hangzott el a nemzetbiztonsági kabinet ülésén, de a rendvédelmi szervek képesek biztosítani a közrendet. Az országos rendőrfőkapitány nem szeretne túlzott rendőri jelenlétet, de lesz kellő tartalék is. Gumilövedéket nem használnak.

Szélsőséges csoportok az október 23-i ünnep megzavarására készülnek, és látványos, a médiafigyelmet megragadó akciókat terveznek – hangzott el a nemzetbiztonsági kabinet keddi, Szilvásy György, a polgári nemzetbiztonsági szolgálatokat irányító tárca nélküli miniszter vezetésével tartott ülésén.

A várható eseményekről Bencze József országos rendőrfőkapitány és Laborc Sándor, a Nemzetbiztonsági Hivatal megbízott főigazgatója adott tájékoztatást. Közölték: az akciók neofasiszta szervezetekhez, valamint a sporttelepekről ismert notórius zavarkeltőkhöz – közülük többnek is van priusza – köthetők. A szélsőséges szervezetek terveit az NBH és a rendőri szervek ismerik, és elég erejük van ahhoz, hogy biztosítsák a közrendet, ezt utóbb Szilvásy György is megerősítette.

– A rendőrség méltóságteljes október 23-i ünneplésre készül. A testület értékelte a tavaly őszi eseményeket, és új metodikát alakított ki a tömegrendezvények kezelésére – erről már Bencze József beszélt az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottsága előtt. Eddig 103 rendezvényt jelentettek be a fővárosban október 21-re, 22-re és 23-ra, ezek közül csak a kormányzati épületek előtti demonstrációkhoz nem járultak hozzá, amelyeket a Magyar Nemzeti Bizottság szervezett volna.

– Nem akarunk túlzott rendőri jelenlétet a megemlékezéseken, de kellő tartalékunk van, ha beavatkozásra lenne szükség. Bár január 1-jéig még lenne mód gumilövedékek használatára, utasítást adtam, hogy tömegoszlatás esetén ne használjanak ilyen fegyvert. A csapaterős feladatokban nem vesznek részt azok a rendőrök, akik ellen eljárás folyik a tavaly őszi bántalmazások miatt – mondta Bencze József.

Balog Zoltán, az emberi jogi bizottság fideszes elnöke arról beszélt: összehívták a grémium ülését, hiszen a tavaly őszi események egyéves évfordulója jó alkalom arra, hogy a rendőri brutalitásról számvetést készítsenek. Az Országgyűlés Emberi jogi, Kisebbségi, Civil- és Vallásügyi Bizottságának szocialista képviselői nem vesznek részt a testület ülésén, mert nem hajlandók asszisztálni a Fidesz kártékony politikai akciójához – közölte tegnap este az MTI.

Az ünnepi hétvégén kulturális rendezvények is lesznek. Így 21-től 23-ig közel száz, a jövőről, a 2056-os Budapestről szóló képzőművészeti alkotásból álló, 600 méter hosszú szabadtéri óriás kiállítással tisztelegnek a fiatal képzőművészek a forradalom és szabadságharc emléke előtt. A JövőKép”56 kiállítás a Halász utca és a Margit híd között, a budai alsó rakparton húzódik. A Batthyány téren lesz a megnyitó, illetve ott kapott helyet a három díjnyertes alkotás is. (MTI)

Ajánlott Cikkek

Módosít a Magyar Gárda

Hirdessen Ön is az ETARGET-tel!

Comments are closed.