Forrás: Népszava

Mostani közel-keleti látogatásán immár másodszor találkozott szerdán Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter Mahmúd Abbász palesztin elnökkel. Egyelőre nem adtak ki semmilyen közleményt rámalláhi megbeszélésükről, tervezett közös sajtóértekezletüket pedig az ok közlése nélkül lemondták.

A nap korábbi részében Rice a palesztin kormány több tagjával és palesztin üzletemberekkel tárgyalt, s ellátogatott a betlehemi Születés templomába. Még a nap folyamán találkozik Jeruzsálemben Ehud Olmert izraeli kormányfővel és Cipi Livni külügyminiszterrel.

Abbásszal tartott előző, hétfői találkozóján Rice biztatta Izraelt és a palesztinokat, hogy még a novemberre tervezett Közel-Kelet-értekezlet előtt egyezzenek meg egy későbbi békeegyezség vázlatáról, és adjanak ki róla közös nyilatkozatot.

Addig azonban még sok más kérdésben is egyezségre kellene jutniuk. A palesztinok és az értekezletre meghívott arab államok ragaszkodnak például ahhoz, hogy szabják meg a béketárgyalások időbeli keretét, mert – mint Ahmed Abul Geit egyiptomi külügyminiszter megfogalmazta kedden Rice egyiptomi villámlátogatásán – az arabok elutasítják „a végeláthatatlan tárgyalásokat”. Izrael nem híve az időbeli korlátok felállításának.

Ez a mostani már Rice hetedik utazása idén a közel-keleti térségben.

MTI

Comments are closed.