Forrás: NOL

Népszabadság * Munkatársunktól * 2007. október 17.

Ismét avatnak

Kép: Szabó BernadettA Magyar Gárdát létrehozó egyesület a jogsértő helyzet megszüntetése érdekében módosítani fogja alapszabályát – nyilatkozta lapunknak Vona Gábor, az egyesület és a Jobbik elnöke.

Az ügyészség megállapította, hogy a Magyar Gárda törvénytelenül működik, mert az egyesület hivatalos alapszabálya és a szervezet honlapján közzétett úgynevezett alapító nyilatkozat nem fedi egymást. Tehát: a nyilvánosságnak szánt alapító nyilatkozat olyan célokat is megfogalmaz, amelyeknek a bíróság által elfogadott alapszabályban nincs nyoma. Az egyesület úgy döntött, hogy a kifogásolt részeket – például azt, hogy a Magyar Gárda katasztrófa-, rend- és polgárvédelmi feladatokat is teljesít – törli az alapító nyilatkozatból. Vona hangsúlyozta, hogy nem kívánnak lemondani az említett feladatok ellátásáról sem, de ahhoz, hogy ezt törvényesen tegyék, előbb változtatni kell az alapszabályon.

Az ügyészségi vizsgálatot Vona Gábor rendkívül alaposnak minősítette: a személyes meghallgatás során neki is órákon keresztül tettek fel kérdéseket, a könyveléstől kezdve az elnökségi ülések jegyzőkönyvein át minden hivatalos papírt bekértek. Az ügyészség szerinte csak „jogtechnikai anomáliákat” talált, ez pedig annak bizonyítéka, hogy „mindenfajta rágalom ellenére a Magyar Gárda nem félkatonai és nem fasiszta szervezet”.

A gárda vasárnap a Hősök terén több száz új tagot avat. Őket közel ötezer jelentkezőből választották ki. Vona állítása szerint a rendezvényen közéleti személyiségek és a nagy keresztény egyházak képviselői is jelen lesznek: neveket egyelőre nem kívánt mondani.

Hirdessen Ön is az ETARGET-tel!

Comments are closed.