Forrás: NOL

A Hlinka érdemeit kiemelő törvény ellen tiltakoznak

Népszabadság * Szilvássy József * 2007. október 17.

Szlovák polgári aktivisták kezdtek ma délben csendes tüntetést a szlovákiai törvényhozás épülete előtt. Azt követelik, hogy a honatyák ne fogadják el az Andrej Hlinka érdemeit kiemelő törvényt.  Az egyik transzparensükön „Hitler, Hlinka – jedna linka” (Hitler, Hlinka egy vonal) felirat olvasható.

– A jogszabály történelmi tévedéseket, olykor hamisításokat tartalmaz, ezért az állami propaganda minden jegyét magán viseli. Minden demokratikus társadalom számára elfogadhatatlan és veszélyes, ha az állam a történelmi tényekkel ellentétes, saját és durván szelektív történelemértelmezését igyekszik törvénybe foglalni.

Meggyőződésünk, hogy Andrej Hlinka sem értékrendjével sem pedig emberi magatartásával sem volt olyan államférfi, aki képes lenne nemzeti egységet teremteni – nyilatkozta lapunknak Eduard Chmelár történész, a besztercebányai Bél Mátyás Egyetem oktatója, a mai tiltakozás egyik szervezője. Emlékeztetett arra a tényre is, hogy a katolikus pap és politikus a „nemzet fekélyének” nevezte az evangélikusokat. „Az sem igaz, hogy az első szlovák állam megalakulása elsősorban Andrej Hlinkának köszönhetően jött létre. Ugyanis ez a rövid életű alakulat egyértelműen Hitler akaratából született meg – mutatott Ivan Kamenec neves szlovák történész.

Andrej Hlinka rózsahegyi (Ruzomberok) katolikus pap volt, a huszadik századi szlovák autonomista mozgalom vezéralakja, a Szlovák Néppárt alapító elnöke. Politikai nézeteiért és törekvései miatt először a történelmi Magyarországon, majd Csehszlovákiában is bebörtönözték. Egy ideig Hitlert is csodálta, s nem ítélte el a fajgyűlölő megnyilvánulásokat sem. A múlt század harmincas éveinek második felében nevével több szlovák fasiszta visszaélt, többek között Jozef Tiso is, a későbbi államfő, akit háborús bűnei miatt 1946-ban kivégeztek. Megalakították a Néppárt félkatonai fegyveres szervezetét, a Hlinka Gárdát, amely a zsidók deportálásában, a magyarok és a csehek üldözésében töltött be dicstelen szerepet.

Az Andrej Hlinka érdemeit elismerő törvénytervezetet a Ján Slota vezette Szlovák Nemzeti Párt (SNS) terjesztette be, és a képviselők nagy többséggel – az MKP parlamenti frakcióját kivéve – a második olvasatba utalták. Azóta a tervezetből kihagyták azt a részt, amely a „nemzet atyjának” minősíti a politikust, s nem tartozik majd büntetőjogi felelősséggel az a személy sem, aki bírálja Hlinkát vagy kétségbevonja az érdemeit. A tervezetről a következő napokban döntenek.

Pozsonyi tudósítónktól

Comments are closed.